Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2015. március

Címoldal
Öt perccel 12 után
Húsvét előtt
Községi képes hírek
„… soknak semmi sem lehetetlen!”
Megemlékezés, koszorúzás
Községi hírek
Szenny- és esővízcsatorna, járdaépítés, útjavítás…
Az ellenzék figyelmen kívül hagyása
Tavasz
Mozgalmas időszak
Anitában forr a tehetség
Határtalan megemlékezés
Söprögessünk (sepregettünk)!
Megismertük Óbecse nevezetességeit
Márciusi nők – forradalom fejkötőben
Jelentős mértékű fásítással indított a Zöldike
Nőnapi táncfesztivál
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
In memoriam ZOO Poni Ada
Zöld levél
Sakk
Sport
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Tarka oldal

A hónap gondolata

    Az ember legérzékenyebb szerve a szív: egy szótól képes összetörni, egy pillantattól megremegni, egy érintéstől megállni és egy igérettől újra verni.


Megérkeztek a gólyák!

    2015. március 23-án, kora reggel megérkezett fészkére az I. Helyi Közösség gólyája. Elsőnek a hím jelent meg, néhány kört írt le a fészek fölött, majd leszállt. 5-9000 km hazafelé vezető út van a szárnyaiban és mi kitörő örömmel fogadtuk hűséges madarunkat!

(Fotó Király János)


Részleges napfogyatkozás

    2015. március 20-án 10,45 órakor érte el vidékünkön a maximumát a részleges napfogyatkozás, ami nagy érdeklődést váltott ki a lakosság körében is.  Adán,  az  I. Helyi  Közösség udvarából 11,14 órakor így nézett ki ez a párját ritkító égi jelenség!

(Fotó Király János)


VIRÁGILLAT

    A tavasz csalhatatlan jele legszebb virágaink nyílása. Gyönyörű és pompásan illatozik az ibolya és a jácint. Ez utóbbiakat megcsodálhattuk az Ábrahám-házaspár, József és Magdolna kertjében, akik piaci eladásra nevelik szép virágaikat.

(FKJ)


    Az adai Műszaki Iskolában alkalmi műsorral emlékeztek március 15-re, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójára. Az önkormányzat képviselői mellett jelen voltak a szegedi Móravárosi Ipari Szakképző és Általános Iskola, valamint a szarvasi Székely Mihály Szakképző Iskola növendékei és tanárai is.


    A Vöröskereszt adai szervezete nagysikerű háziápolási tanfolyamot szervezett, ahol 25 nő kapott alapos kiképzést a betegek és lábadozók otthoni ápolására. A tanfolyam végén tudása igazolására mindegyik sikerrel vizsgázott hallgató bizonylatot kapott. Képünkön a tanfolyamot végzett hallgatók csoportja Győri Erzsébet oktatóval.


Anegdota

    Korunk áldása, az elektromos energia felfedezése és használatba vétele nem ment könnyen. Amikor Michael Faraday az angol pénzügyminiszternél kilincselt az elektromosság bevezetése, elterjesztése érdekében, minden érve süket fülekre talált. Hiába bizonygatta a villamos energia életünk minden területére kiható előnyeit, azt hogy minőségi ugrást fog létrehozni civilizációnk fejlődésben, nem sikerült meggyőznie a pénzügyi finanszírozás legfőbb letéteményesét. Végső érvként bevetette, hogy: "Egy napon uram adót is vethet ki rá." Ez hatott. Felnyílt az utolsó sorompó is az elektromosság hódító útja előtt.


Ezen a napon történt...

    Március 27. az év 86. (szökőévben 87.) napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 279 nap van hátra.
    Névnapok: Hajnalka, Alap, Alpár, Archibald, Auguszta, Augusztina, Hajnal, János, Lida, Lídia, Marót, Nikodémia, Nikodémusz, Rupert, Ruperta

    ••1917 éve, 98-ban Napfogyatkozás Rómában.
    •502 éve, 1513-ban a Juan Ponce de León vezette spanyolok felfedezik Floridát.
    •390 éve, 1625-ben I. Károly lesz Anglia és Skócia királya.
    •144 éve, 1871-ben megrendezik az első nemzetközi rögbi mérkőzést Anglia és Skócia között.
    •94 éve,1921-ben IV. Károly magyar király első visszatérési kísérlete.
    • 51 éve, 1964-ben az 1964-es nagypénteki földrengés Alaszka déli partjainál.
    • 38 éve, 1977-ben a holland KLM és az amerikai PanAm Boeing 747-es repülőgépe összeütközik a Tenerife-i repülőtér kifutópályáján. 583 ember veszíti életét. Ez a repülés történetének eddigi legsúlyosabb szerencsétlensége.
    • 26 éve, 1989-ben megszakad a kapcsolat a Mars körül keringő szovjet Fobosz–2 Marsszondával.
    • 15 éve, 2000-ben az Ír Köztársasági Hadsereg nem nyilatkozik a leszerelés menetrendjéről, válaszul London felfüggeszti a tartományi kormányt.
    • 7 éve, 2008-ban Baszra közelében – a kormányerők és síita fegyveresek között dúló harcok közepette – felrobbantják Irak két fő olajvezetékének egyikét.

Gecse Attila

mart 2015.

Naslovna strana
Aktivnosti sindikata
Šah
Sportista godine
Impresum


Design by VA