Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2015. március

Címoldal
Öt perccel 12 után
Húsvét előtt
Községi képes hírek
„… soknak semmi sem lehetetlen!”
Megemlékezés, koszorúzás
Községi hírek
Szenny- és esővízcsatorna, járdaépítés, útjavítás…
Az ellenzék figyelmen kívül hagyása
Tavasz
Mozgalmas időszak
Anitában forr a tehetség
Határtalan megemlékezés
Söprögessünk (sepregettünk)!
Megismertük Óbecse nevezetességeit
Márciusi nők – forradalom fejkötőben
Jelentős mértékű fásítással indított a Zöldike
Nőnapi táncfesztivál
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
In memoriam ZOO Poni Ada
Zöld levél
Sakk
Sport
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

174. Zöld levél
Az ürgék néma sikolya

    2015. év emlős állatának a közönséges ürgét (Spermophilus citellus, korábban Citellus citellus), angolul European ground squirrel, németül  Europäische Ziesel vagy Schlichtziesel, szerbül tekunica választották, elsősorban azért, mert a kihalás szélére sodródott. A kihalással fenyegetett fajok vörös listája (Red List of Threatened Species), vagy egyszerűen Vörös lista, az élőlények természetvédelmi státuszának legismertebb, legnagyobb múltú és legátfogóbb globális leltára, melyet a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) hozott létre 1948-ban, az ürgét is veszélyeztetettnek tartja és ezért Magyarországon, nálunk is, a szigorúan védett őshonos állatok közé sorolják.
    Itt, Adán, szintén eltűnőben van, pedig még 50 éve sincs, a Tisza-töltés, vagy a vasúti töltés, a Nagyút, a Bara partja jó telephelyül szolgált nekik és lépten-nyomon fel is bukkantak a járókelők, a biciklizők előtt. Két lábra állva figyeltek, amikor meg közelebb értünk, villámgyorsan elbújtak a földbe ásott lyukakban.
    Az ürgék az emberi fül számára hallhatatlan, ultrahangos sikítással jelzik társaiknak és más fajoknak, ha idegen vagy ragadozó közeleg. Ez a sikítás, sajnos, most már a végsőnek tűnik, ezért az emberiség, a természetbarátok nagy erőfeszítésére, védelmére van szükség e kedves állatfaj megmentésére!
    Európában két ürgefaj él: a gyöngyös ürge és a közönséges ürge. Nálunk, manapság már igen ritkán, csak ez utóbbi fordul elő. Nappal, főként hajnalban és alkonyatkor aktív. Gyakran hallatja két lábra állva figyelmeztető magas hangú füttyét. Ők a nyílt vidékek lakói, gyakran utak mentén találhatók. Telepekben élnek, a föld alatt kiterjedt járatokat ásnak. A járatokból hajdanán vízzel szokták őket kiönteni. E, ma már büntetendő eljárásról jut eszünkbe Petőfi Arany Lacinak c. verse: „Ott az ürge,/Hű, mi fürge,/Mint szalad!/Pillanat,/S odabenn van,/Benn a lyukban./A mi emberünk se’ rest,/Odanyargal egyenest/A lyuk mellé,/S beleönté/A veder vizet;” (részlet a versből).
    Viszonylag rövid lábú és farkú, kis kerek fülű állatok. Bundájuk színe szürkés-barna, rajta pöttyök nem láthatók. Hasi oldala fehér vagy sárgás-fehér. Testhossza: 192-220 mm, farokhossza: 55-75 mm, testtömege: 240-340 g. Téli álmot alszanak. 23-28 napos vemhesség után évi egy alkalommal 2-13 csupasz, vak és fogatlan kölyköt fial. A kölykök egy hónap elteltével hagyják el a fészket. A nőstények átlag élettartama 3-4 év, a hímeké csak 2-3 év. Maximálisan 10 évig is elélhetnek. A járatokba nagy mennyiségű magvat hordanak, így gazdasági kárt is okozhattak ha valahol elszaporodtak. Magyarországon azonban számuk jelentősen lecsökkent.
    Említésre méltó az ürgének az a szokása, hogy mindenféle fénylő tárgyat, porceláncserepeket, üveg- és vasdarabkákat behurcol „lakásába”. Az áskálásban bámulatos ügyességet fejt ki.
    Az ürge gyenge füvekkel és gyökerekkel, útifűvel, lóherével, hüvelyesek magvaival és mindenféle bogyókkal táplálkozik. Ősz felé e terményekből készletet gyűjt, melyet a hörcsög módjára pofazacskóiban hord haza. Eleségét kecsesen két elülső lába közé fogja s hátulján ülve, félig felegyenesedve eszi meg. Evés után megtisztogatja arcát s fejét, és végignyalja, megfésüli bundáját. Vizet csak keveset iszik és rendszerint csak evés után. Nem valószínű, hogy idén nálunk még találkozunk vele, de ha mégis, nagyon vigyázzunk rá!

Király János

mart 2015.

Naslovna strana
Aktivnosti sindikata
Šah
Sportista godine
Impresum


Design by VA