Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2015. március

Címoldal
Öt perccel 12 után
Húsvét előtt
Községi képes hírek
„… soknak semmi sem lehetetlen!”
Megemlékezés, koszorúzás
Községi hírek
Szenny- és esővízcsatorna, járdaépítés, útjavítás…
Az ellenzék figyelmen kívül hagyása
Tavasz
Mozgalmas időszak
Anitában forr a tehetség
Határtalan megemlékezés
Söprögessünk (sepregettünk)!
Megismertük Óbecse nevezetességeit
Márciusi nők – forradalom fejkötőben
Jelentős mértékű fásítással indított a Zöldike
Nőnapi táncfesztivál
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
In memoriam ZOO Poni Ada
Zöld levél
Sakk
Sport
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Megismertük Óbecse nevezetességeit

    Kedves meghívásnak tettünk eleget, amikor ez év február. 25-én, szerdán ellátogattunk Óbecsére.
    A becsei Petőfi Sándor Általános Iskola hetedikesekből és nyolcadikosokból álló csoportja az Új kép pedagógiai folyóirat pályázatán a Községem bemutatása címet választva, az adai 8.c osztályos tanulók kis csapatának mutatta be a község nevezetességeit. Vezető és egyben felkészítő tanárnőik Tokić Dóra és Ćuk Daniella voltak. Adáról Dobrotka Mária magyartanárnő vezetésével Balog Virág Ágnes, Miklós Tímea és Szűgyi Levente indult Óbecsére.

    A szívélyes fogadtatás és a kölcsönös bemutatkozás után első úti célunk felé vettük az irányt, a Fantast Dunđerski kastélyhoz. Minden egyes nevezetességről a becsei pajtások rövid beszámolót tartottak. A Bogdan Dunđerski által építtetett kastély tornyából lenyűgöző látványban volt részünk: a környező földterületek, a kastélyhoz tartozó olimpiai méretű medence, a 700 lóállományból álló lovarda, karám, a kastélyt övező épületek mind-mind az akkori idők gazdagságát, okos életvitelét idézték fel bennünk.
    Ezután a becsei Fehér Norbert nyolcadikos tanuló tatájának kovácsműhelyébe látogattunk el. A patkolás és a kovácsmesterség fortélyaiba kaptunk betekintést a nagytata által.
    Ezt követően a nagymama finom süteményeit és teáját kóstolhattuk meg. A pihenés és falatozás energiával töltött fel bennünket. Majd újabb érdekes helyek következtek: Don Quijote szélmalom, sportcsarnok és uszoda, a tiszai zsilip.
    Hamarosan a Than-emlékházban élveztük a tudományos interaktív parkot. Mindannyian kipróbáltunk minden csodás dolgot, mint pl.: a Bermuda rejtélyt, a golyószörföt, a Leonardo hídját, a lebegő labdát…stb. A híres testvérek, Than Mór és Than Károly gazdag munkásságát is megismerhettük.
    Óbecse központi parkját, alakja miatt, Pogácsának hívják. Itt állt meg a csapatunk, hogy meghallgassuk a becseiek ismertetőit a következő épületekről: községháza, Nagyboldog-asszony katolikus templom, ortodox templom (ezt belülről is megtekintettük), Műszaki Szakközépiskola, színház, evangélikus kápolna. A sok-sok információt hallgatva kezdtünk szellemileg is megfáradni, de becsei pajtásaink megnyugtattak bennünket, hogy az elhangzott anyagot majd e-mailben is elfogják nekünk küldeni. A meleg, finom ebéd a gerontológiai intézetben mindenkinek jól esett. A desszert tetszett a legjobban, az ízletes palacsinta.

    Az utolsó állomásunk a Petőfi Sándor Általános Iskola volt. Itt az intézmény megtekintését követően kölcsönösen elbeszélgettünk a látott dolgokról. Elmondtuk benyomásainkat, észrevételeinket, hogy kinek mi tetszett a legjobban. Majd elbúcsúztunk egymástól, és útnak indultunk Ada felé.
    Az adai tanulók örömmel és rengeteg új tapasztalattal tértek vissza városukba. Nagyon hálásak az óbecsei diákoknak a csodálatos napért, s remélik, hogy ők is viszonozhatják a meghívást. Addig is saját községük értékei után kutatnak.
    Nagyon szépen köszönjük Szűgyi Lenke anyuka kisegítő munkáját, aki az adaiakat elvitte Óbecsére. A két becsei tanárnőnek, Tokić Dórának és Ćuk Daniellának is hálásak vagyunk, s ezúton köszönjük a szeretetteljes, jól szervezett, csodálatos napot!

Miklós Tímea, Szűgyi Levente, Balog Virág Ágnes

mart 2015.

Naslovna strana
Aktivnosti sindikata
Šah
Sportista godine
Impresum


Design by VA