Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2015. március

Címoldal
Öt perccel 12 után
Húsvét előtt
Községi képes hírek
„… soknak semmi sem lehetetlen!”
Megemlékezés, koszorúzás
Községi hírek
Szenny- és esővízcsatorna, járdaépítés, útjavítás…
Az ellenzék figyelmen kívül hagyása
Tavasz
Mozgalmas időszak
Anitában forr a tehetség
Határtalan megemlékezés
Söprögessünk (sepregettünk)!
Megismertük Óbecse nevezetességeit
Márciusi nők – forradalom fejkötőben
Jelentős mértékű fásítással indított a Zöldike
Nőnapi táncfesztivál
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
In memoriam ZOO Poni Ada
Zöld levél
Sakk
Sport
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Határtalan megemlékezés

    Az adai Műszaki Iskolában alkalmi műsorral emlékeztek március 15-re, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójára. Az ünnepségen a helyi önkormányzat képviselői mellett jelen voltak a Szegedi Móravárosi Ipari Szakképző és Általános Iskola, valamint a szarvasi Székely Mihály Szakképző Iskola növendékei és tanárai is. Az utóbbiak a Rákóczi Diákutaztatási program keretében érkeztek az adai iskolába, ahol bemutatták a magyar nemzeti ünnep alkalmából készített műsorukat. A szegedi és az adai diákok pedig közös, Határtalanul programjuk lezárásaként városaik, iskoláik képviselőinek átadták azokat a folton folt technikával varrott címereket, amelyeket az adai tartózkodás során közösen készítettek.

    Gilice Hilda, a Műszaki Iskola igazgatónője ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta a Diákutaztatási és a Határtalanul program jelentőségét, hiszen a közös programok révén nemcsak a diákok ismerkedhetnek és barátkozhatnak, hanem az iskolák is szorosabb együttműködést alakíthatnak ki egymás között.
    – A közös Határtalanul projektumban harminc adai és ugyanennyi szegedi diák vett részt – mondta Gilice Hilda. – Diákjaink megismerkedtek egymással, a kirándulások és programok során összebarátkoztak, olyannyira, hogy az adai napok után sokak számára nagyon nehéz volt az elválás. A szegedi iskolával egy évvel ezelőtt alakítottunk ki testvériskolai kapcsolatot, ez volt az első közös programunk, de bízunk benne, hogy az együttműködésnek lesz folytatása. – hangsúlyozta az adai iskola igazgatója.
    A szegedi–adai projektum fontos résztvevője volt Szalma Éva, a Műszaki Iskola textilszakos tanára, akinek vezetésével Szegeden jártak az adai diákok, és akinek segítségével a két város és a két iskola címerét elkészítették a tanulók.
    – A Szegedi Móravárosi  Ipari Szakképző Iskola és Általános Iskola Fonjunk kosarat és kössünk barátságokat mottóval 2014.4.28-án testvériskolai kapcsolatot alakított ki az adai Műszaki Iskolával. A szegedi iskola dolgozójának, Hajdúné Bihari Ágnesnak ötlete alapján a két iskola sikeresen pályázott a Határtalanul programban – magyarázta Szalma Éva. – A pályázatnak  köszönhetően az adai Műszaki Iskola tanulói ötnapos magyarországi kiránduláson  vehettek részt 2015. február 26-a és március 2-a között.
    Az öt nap alatt a vajdasági tanulóknak bemutatták a szegedi iskolát és Szeged város nevezetességeit. Az adai diákok ellátogattak Tápéra, ott megismerkedtek a tápai gyékényezéssel, amit 2013-ban Török Gizella gyékényszobrász munkásságának köszönhetően felvettek a szellemi kulturális örökség listájára. Tápén a város nevezetességeinek megismerése után a művelődési házban műhelymunkákat tartottak.
    Az adai diákok részt vehettek Szegeden a végzős középiskolások szalagavatóján is, majd Hódmezővásárhelyre is ellátogattak, ahol megnézték a város nevezetességeit. Szegeden múzeumban és színházban jártak, majd megtekinthették a paksi atomerőművet és múzeumot. Kiskőrösön megnézték Petőfi Sándor szülőházát, és az emlékmúzeumot, végül pedig a kiskunhalasi Csipkeházba is eljutottak. – mesélte a tanárnő, és hozzátette:
    – Március 11-e és 14-e között a szegedi tanulók érkeztek Adára, és mi is megmutathattuk nekik iskolánkat, városunkat, Vajdaságot és Szerbiát. Az öt nap alatt az újvidéki és belgrádi kirándulások mellett többek között a műhelymunkára is sor került, az adai iskola varróműhelyben elkészítettük, folton folt technikával megvarrtuk a két középiskola logóját és a városok címereit, amelyeket az utolsó itt töltött napon megtartott ünnepségen át is adtunk a városok és az iskolák képviselőinek.
    A szarvasi Székely Mihály Szakképző Iskola tanulói egy napot töltöttek Adán, a március 15-i megemlékezés után számukra ügyességi játékokat szerveztek az iskolában, ennek során megnézték a város nevezetességeit.
    A Műszaki Iskola és a magyarországi iskolák közös programjai ezzel korántsem értek véget, hamarosan szintén a Határtalanul program részeként az adai diákok Budapestre majd pedig Egerbe látogathatnak el, később pedig az ottani diákok érkeznek Adára, és ismerhetik meg Vajdaság és Szerbia nevezetességeit.

Józó Krizsán Mónika

mart 2015.

Naslovna strana
Aktivnosti sindikata
Šah
Sportista godine
Impresum


Design by VA