Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2015. március

Címoldal
Öt perccel 12 után
Húsvét előtt
Községi képes hírek
„… soknak semmi sem lehetetlen!”
Megemlékezés, koszorúzás
Községi hírek
Szenny- és esővízcsatorna, járdaépítés, útjavítás…
Az ellenzék figyelmen kívül hagyása
Tavasz
Mozgalmas időszak
Anitában forr a tehetség
Határtalan megemlékezés
Söprögessünk (sepregettünk)!
Megismertük Óbecse nevezetességeit
Márciusi nők – forradalom fejkötőben
Jelentős mértékű fásítással indított a Zöldike
Nőnapi táncfesztivál
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
In memoriam ZOO Poni Ada
Zöld levél
Sakk
Sport
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

HÍREK

A KKT 24. ülése

    Március 5-én, csütörtök este tartotta meg az adai képviselő-testület soron következő gyűlését, melyen 19 napirendi pontról szavaztak. Egyhangúlag megszavazták az idei községi pótköltségvetést, melynek összege 246 millió dinárral növekedett. A 2015-ös költségvetésben a jövedelmek és bevételek 910 millió dinárt tesznek ki, míg a kiadások és költségek 918 millió dinárt. A megnövelt összegből 209 millió dinárt tesznek ki azok a köztársasági és tartományi támogatások, amelyeket főként infrastrukturális beruházásokra már pályázatokon elnyert az önkormányzat, illetve melyekre a jövőben pályázik. A költségnövekedés oka az Ada községi beruházások legnagyobb finanszírozójával, a tartományi Nagyberuházási Igazgatósággal kapcsolatos jogszabályváltozás, miszerint a jövőben a tartományi intézmény nem közvetlenül a kivitelező cégnek fizeti ki a munkadíjat a beruházásért, mint azt korábban tette, hanem a beruházónak, vagyis az önkormányzat közvetítésével fizet. Az egészségháznak szánt költségvetési támogatást 10 millió dinárral növelték meg, mivel az intézmény adósággal küzd, amelyet minél előbb ki kell fizetnie, és ez a támogatás teljes egészében az adósság kifizetésére lesz fordítva. Az ülésen Ürményi Ferenc vezetésével megalakult a Szerb Haladó Párt frakciója is.

Gecse Attila


Eredményes részvétel

    2015. március 22-én tartották meg a zentai Emlékiskolában a X. Vajdasági Rovásírásversenyt. 27 alsós, 41 felsős és 11 középiskolás diák mérte össze tudását, több fordulóban. Ezek a fordulók a következők: olvasási gyakorlat, átírási feladat rovásról latinra, majd latinról rovásra, valamint idegen szavak fordítása magyarra. A Vajdaság különböző településeiről érkező fiatalok egyaránt fontosnak tartják a rovásírás alapjainak elsajátítását. A versenyt a szervezők tíz évvel ezelőtt azzal a céllal hozták létre, hogy ily módon próbálják a fiatalok körében is népszerűsíteni a rovásírást. Az adaiak közül Krizsák Kata 12 gyereket készített fel a versenyre, akik közül két nyolcadikos diák ért el kimagasló eredményt: Rusák Réka első, míg Páncsics Martina második helyezést ért el. Virág Borbála, akit Barna Helga tanítónéni készített fel, harmadik helyezést ért el. Kata elmondta, a felkészítő órákat a Szarvas Gábor Könyvtár olvasótermében tartotta meg, és ezúton szeretné megköszönni a közreműködést, és a támogatásukat. Bízik benne, hogy egyre több gyereknek tudja majd megtanítani a rovásírást. A nyáron tervben van a budapesti nemzetközi rovásírás versenyre való felkészülés és megmérettetés. Áprilisban pedig várhatóan megjelenik az első rovásírással átírt mesekönyve, mely 10 ezres példányszámmal fog megjelenni Magyarországon.


Kata (középen) és a díjnyertes diákok

Gecse Attila


A Fradiban egy ifjú adai tehetség

    Lajkó Csanád az első olyan fiatal tehetség a tóthfalusi Nyers István Labdarúgó Akadémiáról, aki augusztustól a budapesti Ferencváros csapatának tagja lesz. A Fradi utánpótlás szakágának vezetői kilenc fiatal délvidéki labdarúgót vettek számba, akikre odafigyelnek majd a közeljövőben. Nyilatkozott az ügyben Volford Tibor is, aki Csanád edzője volt és elmondta, nagyszerű érzés ez játékosnak és edzőnek egyaránt, mert azt jelenti, hogy az elvégzett munka meghozta a gyümölcsét. Csanádot már egészen kis kora óta ismeri és edzi, és az akadémia részéről is leírhatatlan ez a siker. Csanád is először nehezen hitte el, hogy mindez vele valóban megtörténik, és hogy ő az, aki elsőként kerül a budapesti zöld-fehérekhez. Irányító középpályásként úgy érzi kitartása, odaadása és jó technikai felkészültsége hozták meg számára ezt a sikert. Gimnáziumba fog járni, ott folytatja az első osztályt, emellett rendszeresen lesznek az edzések is. Csanád leigazolásával kezd beérni a tóthfalusi Nyers István Labdarúgó Akadémia és a budapesti Ferencváros Torna Klub között bő egy évvel ezelőtt megkötött együttműködési megállapodás. A tóthfalusi Nyers István Labdarúgó Akadémia továbbra is várja a tehetséges fiatalokat. Március 29-én, vasárnap délután válogatót tart majd, amelyre egész Vajdaság területéről várja az ambiciózus fiatalokat.


Lajkó Csanád

Gecse Attila


Green Party Zentán

    A tavalyi nagysikerű Green Future Fesztivált idén is megtartják nyáron az Adica medence komplexum területén. Ennek felvezető bulijára került sor március 13-án, a zentai Jail discoban. A fellépő magyarországi DJ-k mellett az RTL Klubon futó Éjjel Nappal Budapest két szereplője is tiszteletét tette. Fergetes hangulatot teremtettek, a tömeg élvezte a zenét. Elmondható, hogy jól sikerült a bemelegítés, jöhet a nyári fesztivál, melyre nagy valószínűséggel ismét több ezren lesznek kíváncsiak.

Gecse Attila


A π ünnepe

    A Rendhagyó tanórák sorozathoz kapcsolódva az adai Műszaki Iskolában március 13-án π-napot tartottak.
    A nemzetközi π-nap a matematika egyik leghíresebb számának, a π (pi) számnak az ünnepe. A π-napot 1988 óta március 14-én ünnepelik, mivel a hónap számjegye a 3 mellett 14-én a matematikai π érték első két tizedes jegyéig megegyezik.
    A Műszaki Iskola matematikatanárai, Kaszás Botos Zsófia, Konjević Klára, Miklós Gyöngyi, Nagy Éva és Tóth István a π szám ünnepéről szóló ismertető után játékos matematikai vetélkedőt tartottak, amelyen a Cseh Károly Általános Iskola nyolcadik b és c osztályának képviselői, valamint a Műszaki Iskola  elsős és másodikos diákjai vettek részt.
    A megmérettetés egyéni részében, a π tizedeseinek memorizálásában Bera Laura, a Cseh Károly Általános Iskola 8. c osztályának tanulója bizonyult a legjobbnak (86 tizedes), második lett Pálfi Noémi, az I-1 osztály tanulója (35 tizedes), a harmadik helyen pedig Balázs Attila, az I-5 osztály tanulója végzett (26 tizedes).
    Az egyéni versenyt többfordulós csapatverseny követte, amely során matematikai fogalmakat kellett kitalálniuk és furfangos kérdéseket kellett megválaszolniuk az öt csapat játékosainak.
    A π-napi vetélkedőt a Műszaki Iskola másodikosainak csapata nyerte , s szorosan mögötte az általános iskola nyolcadikosinak válogatottja végzett a második helyen.
    A szervezők a rendhagyó tanóra végén π-zenét is lejátszottak, és megígérték, hogy jövőre újra megtartják a π-napot az adai Műszaki Iskolában.

Józó Krizsán Mónika


Tavaszi éremeső

    A Zrínyi Ilona Matematika Tesztverseny vajdasági területi fordulójának eredményhirdetését 2015. március 11-én tartották meg a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban.
    A megmérettetésen az első osztályosok között első helyen végzett Megyeri István, a másodikosok között a második helyet szerezte meg Tóth István. Kőrösi Ágota a legjobbnak bizonyult a harmadikosok között, Győrfi Ádám pedig második lett. A negyedik osztályosok között Csuzdi Gábor vehette át a legsikeresebb versenyzőnek járó elismerést.
    A rendezvényen a csapatverseny eredményeit is kihirdették. Csapatban második helyen végzett a Műszaki Iskola első, második és negyedik osztályos csapata. A Kőrösi Ágota, Győrfi Ádám és Gazsó Dániel összetételű harmadikos különítmény pedig kategóriájában a legjobbnak bizonyult.

Józó Krizsán Mónika


Egy kiállítás margójára

    A Dekorada/Gravex kézműves (és irodalmi) cég, amelynek tulajdonosai Fekete Zsófia és Rusai József, március 2. és 7. között a Szarvas Gábor Könyvtár képtárában eladással egybekötött kiállítást tartott, amely már kezd hagyományossá válni. E sorok írója megtekintette e kiállítást, és azt tapasztalta, hogy sokoldalú kézműves alkotókról van szó ugyanis megcsodálhattam a színes kavalkádot, a szebbnél szebb kézműves tárgyakat. Láthattam: különböző alakú és méretű faliórákat (még üvegből is), festett üvegeket és poharakat (ezek sem voltak alakra, színre egyformák), gipsz-lapocskákat mintákkal, virágokkal, berámázva, fára (sperlemezre főleg) festett szöveget, figurákat, fonott kosarakat, kartonpapírból készült kézműves alkotásokat és néhányat Zsófia korábbi festményeiből. A két kézműves  – képzőművész (de nem sokat tévednék, ha iparművészt írnék) elmondta, hogy a kiállított alkotások, tárgyak java része régebben készült, de újabb tárgyak is vannak. A zöld kis pálinkáspoharak és a gömbölyű alakú (ugyanolyan színű) üveg – aranyszínű figurákkal rajtuk –, valamint a gipsz-lapocskák (szintén festett alakokkal, virágokkal) új alkotások. Utóbbi kézműves alkotások valamivel olcsóbbak, és arra számítanak, hogy a gyerekek érdeklődnek ezek iránt és megveszik.
    Zsófia és József azt is elárulták, hogy az órák lassan „eltűnnek” az alkotásaik közül, és leginkább az üvegfestésre fektetik a főbb hangsúlyt, természetesen a többiféle tárgyak készítését is folytatják.
    Az üvegek, poharak és a többi alkotás festéséhez speciális festéket használnak, ezért is olyan szépek. Végül megemlíteném, hogy a Dekorada/Gravex március 30. és április 4. között tartja következő kiállítását, amely már a húsvét jegyében lesz.

Bálizs Géza


Nyugdíjasok – nyugdíjasoknak

    A nyugdíjasok egyesülete azzal a céllal jött létre, hogy szórakozási lehetőségeket kínáljon fel tagjainak, valamint anyagi támogatást keressen a nap-mint nap jobban rászoruló nyugdíjasoknak. Mindezt önszervezéssel lehet megvalósítani, hisz nincs mód egy irányító apparátus fenntartására. Ezért most újra kérek minden nyugdíjast, látogasson el az egyesület berkeibe, és ötleteivel tegye gazdagabbá, vidámabbá saját és társai életét.
    Az egyesület nőaktívája húsvéti kiállítást rendez, amit március 27-én, 10 órai kezdettel nyitunk meg az egyesület termében. Felkérem a község polgárait, hogy jelenlétükkel tiszteljék meg a szorgos nyugdíjasok fáradozásait. Azonkívül szívesen látunk minden kiállítani vágyót, hisz így lesz a kiállítás szebb és gazdagabb, a látogatók számára élvezetesebb.
    Az egyesület egy hetes kirándulást szervez a nyáron egy szerbiai gyógyfürdőbe, amit 3 havi részletben kell fizetni. Ebben a korban a gyógyvíz a hegyi levegő nagyban hozzájárul közérzetünk javulásához. Az egyesület minden tagja az egyesületen keresztül beszerezheti a tüzelőanyagot is, fát vagy szenet, mi házhoz szállítjuk. A fizetés 4 havi részletre történik. Egy m³ kemény tűzifa ára 4700 dinár. Egy tonna kolubarai darabos szén ára 7850 dinár házhoz szállítva. Ezenkívül élelmiszercsomagokat, valamint burgonyát, hagymát lehet íratni. Amint látják, próbálunk a célnak megfelelően segíteni az egyesület minden tagjának. Ez akkor lesz csak igazán sikeres, ha elolvasván ezt a pár sort rájönnek, hogy maguk nyugdíjasok mivel és hogyan tudnának segíteni az egyesület munkájában, hogy a nyugdíjas társadalom szórakoztató és önellátó szervezetté váljon.

Orcsik Gábor


A MAGYAR KÖLTŐK ÉS A BIBLIA

    A fenti összefoglaló címmel folytatódott március18-án a Városháza nagytermében dr. Reisinger János ismert budapesti irodalomtörténész és tanszékvezető tanár előadás-sorozata.  Ezúttal Babits Mihályról és költeményeiről beszélt, amelyeket a Biblia ihletett. Bevezetőként elmondta, hogy ő Babits verseinek köszönheti, hogy 16 éves korában megszerette a költeményeket, és ennek hatására elkezdett kacsingatni az irodalomtörténet felé és később az egyetem e szakára iratkozott, időben befejezte, majd ledoktorált. Később elkezdte kutatni Babits költészetét, életét, elutazott Szekszárdra, ahol a költő született, Esztergomba (ahol Babitsnak volt háza és itt is élt egy ideig), a budapesti levéltárba, hogy minél többet megtudjon a költőről, akinek ezután alapos kutatója lett.
    Babits Mihály 1883-ban született Szekszárdon és 1941-ben, elég fiatalon halt meg. Egyetemi tanulmányainak befejezése után több helyen volt tanár: Baján, Szegeden, Fogarason, Újpesten és Budapesten. A Nyugat című irodalmi folyóirat munkatársa, majd szerkesztője volt. Lelkesen üdvözölte az 1918-as polgári forradalmat, 1927-től a Baumgartner alapítvány kurátora, 1930-tól a Kisfaludy társaság, 1940-től az Akadémia  tagja lett.    
    Írt tanulmányokat, regényeket, drámát, műfordítóként is számon tartja az irodalomtörténet. Költeményei formailag cizelláltak, hol ideges csapongások, hol romantikus elvágyódások, emlékek, álmok, a magányos lélek tarka ábrándja érződik verseiből, de a kapkodó, lázas keresés is jellemezi költeményeit. Babits sokféle formát végigpróbált, sokoldalú egyéniség  volt. Több verséhez a Bibliából merítette a témát, de voltak szerelmes-, forradalmi és más témájú költeményei is. Jelentősebb tanulmánya a Veszedelmes világnézet című alkotás.   Regényei a költő, író lelki világát is kifejezték, a drámái pedig széleslátásól tanúskodnak. Babits egyik jelentősebb bibliai ihletésű költeménye az Egyházpolitika című volt, másik jelentős verse Az elbocsátott vad címet viselte. Végül megemlíteném, hogy dr. Reisinger János (saját bevallása szerint) mintegy 400 verset tud fejből magyar költőktől. Ezt bizonyítandó egy Babits-költeményt el is mondott.
    Reisinger ezúttal is felhívta figyelmünket több könyvre, sorozatra, amelyek közül jónéhányat olcsón, 200 dinárért meg lehetett vásárolni.

Bálizs Géza

mart 2015.

Naslovna strana
Aktivnosti sindikata
Šah
Sportista godine
Impresum


Design by VA