Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2015. március

Címoldal
Öt perccel 12 után
Húsvét előtt
Községi képes hírek
„… soknak semmi sem lehetetlen!”
Megemlékezés, koszorúzás
Községi hírek
Szenny- és esővízcsatorna, járdaépítés, útjavítás…
Az ellenzék figyelmen kívül hagyása
Tavasz
Mozgalmas időszak
Anitában forr a tehetség
Határtalan megemlékezés
Söprögessünk (sepregettünk)!
Megismertük Óbecse nevezetességeit
Márciusi nők – forradalom fejkötőben
Jelentős mértékű fásítással indított a Zöldike
Nőnapi táncfesztivál
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
In memoriam ZOO Poni Ada
Zöld levél
Sakk
Sport
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Mi újság a II. Helyi Közösségben?
Szenny- és esővízcsatorna, járdaépítés, útjavítás…

    Az elmúlt évben az adai II. Helyi Közösség 16, 3 millió dinárt költött a helyi járulékból a beruházásokra, az infrastruktúrára és a támogatásokra.

    Az adai II. Helyi Közösségben 2014-ben a helyi járulékból 22 millió dináros bevételre számítottak, amiből 20,3 millió dinár valósult meg. A helyi közösség titkára, Varga Elfride elmondta, hogy ebből az összegből 16, 3 millió dinárt költöttek el a szennyvízcsatorna és az esővízárkok kiépítésére, járda és útfelújításra, a Baraparti-iskola kerítésének elkészítésére, a strandfürdő üzemeltetésére, a Községi Körkép megjelentetésére, a civil szervezetek és sportegyesületek támogatására, valamint a közvilágítás karbantartására. A titkár megjegyezte, az önkormányzat 3,5 millió dinárt költött a helyi közösségen keresztül több beruházásra, mégpedig a kanalizáció, az esővízcsatorna és a járda építésére.


Aktuális munkálatok a II. Helyi Közösség különböző pontjain

    – Az elmúlt évben a szennycsatorna építése volt a legfontosabb beruházás a helyi közösség számára, amely 2,2 millió dinárral csatlakozott az önkormányzat kanalizációs beruházásaihoz Többek között hozzájárultunk a csatorna kiépítéséhez a Đuro Jakšić, az Isztria, a Dimitrije Tucović, a Vuk Kardžić és a Branko Radičević utcában. Továbbá részt vettünk a Tobán városrészben a szennycsatorna befejezésében, amely a helyi közösség tervrajz alapján készült el. A tavalyi évben szintén fontos beruházás volt az esővízcsatorna kiárkolása a helyi közösség területén. Egy 2010-ben aláírt megállapodás alapján az önkormányzat felvállalta, hogy a helyi közösséggel közösen kiárkolja az esővízárkokat. A munkálatok során ebből kimaradt a Zentai út, több okból is. Műszakilag nem tudtuk megoldani a kivitelezést, mivel regionális útról van szó, ezért csak karbantartás címén tudtunk csatornát építeni, illetve nem tudtuk hová elvezetni a vizet. Végül az önkormányzattal együtt sikerült megoldani a helyzetet és a megállapodást teljes egészében teljesíteni. Erre a beruházásra 1,2 millió dinárt költöttünk. A járda felújításához a Lenin és a Vuk Karadžić utca sarkán a helyi közösség készítette el a terveket, de a kivitelezést szintén közösen kezdtük el az önkormányzattal. Ezen a részen először is a szekundáris szennycsatornát kellett rendbe tenni, ami tavaly megtörtént. Az idén viszont már a járdaépítéssel folytatódnak a munkálatok. A beruházás értéke 3,5 millió dinár, amelyből a helyi közösség által a tervrajz költségét, valamint fizettünk a kivitelezésért is – magyarázta Varga Elfride, aki hozzátette: a Baraparti-iskola kerítésének építéséhez 200 ezer dinárral járult hozzá a helyi közösség. A strandfürdőt üzemeltető Adica Üdültetési Közvállalatnak már májusig, vagyis még az idény megkezdése előtt kifizetették a működésre szánt 660 ezer dináros támogatást. A két adai helyi közösség által finanszírozott újság, a Községi Körkép megjelentetésére 234 ezer dinárt fordítottak. Az útjavításra 12 tonna aszfaltot használtak fel, valamint az önkormányzattal közösen 200 méter hosszan zúzott kővel borították be az adai Nagyutat. Az útjavításra tavaly 2,3 millió dinárt költött a II. helyi közösség.
    – A civil szervezeteknek és a sportkluboknak a helyi járulékból 2-2 százalékot választunk ki. Harminc civil szervezetnek 446 ezer dináros támogatást folyósítottunk, amelyre pályázniuk kellett. Ezek nem nagy összegek, de ettől függetlenül nagyon jelentősek a civil szervezetek számára. A sportklubok esetében a községi sportközpont igazgatóbizottsága tesz ajánlatot. Ezt elfogadja a helyi közösség tanácsa és ez alapján fizetjük ki a támogatást, amely tavaly 468 ezer dinár volt. Az utcai világítással tavaly nagy gondunk adódott, miután augusztusban egy vihar alkalmával a villám belecsapott a hálózatba. Emiatt a Đuro Đaković és Svetozar Miletić utcában húsz égő teljesen tönkrement a villanykarókon. Ezt a helyi közösség önerőből nem tudta megjavíttatni, hanem szükség volt még a Standard kommunális közvállalat és a helyi önkormányzat segítéségére is, valamint a biztosítótársaság is kifizetette a biztosítási összeget, így sikerült helyre állítani a megsérült közvilágítást. A helyi közösség területén havonta 20-30 villanyégőt kell kicserélnünk. Az elmúlt évben összesen 1 millió dinárt költöttünk villanyégőcserére és a hálózat karbantartására. Az elmúlt év végén 160 olyan, egy és öt év közötti kisgyereknek ajándékoztunk Télapó-csomagot, akik nem járnak bölcsődében és óvodába. Ez körülbelül 100 ezer dinárba került a helyi közösségnek – közölte a II. Helyi Közösség titkára.

Csincsik Zsolt

mart 2015.

Naslovna strana
Aktivnosti sindikata
Šah
Sportista godine
Impresum


Design by VA