Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2015. március

Címoldal
Öt perccel 12 után
Húsvét előtt
Községi képes hírek
„… soknak semmi sem lehetetlen!”
Megemlékezés, koszorúzás
Községi hírek
Szenny- és esővízcsatorna, járdaépítés, útjavítás…
Az ellenzék figyelmen kívül hagyása
Tavasz
Mozgalmas időszak
Anitában forr a tehetség
Határtalan megemlékezés
Söprögessünk (sepregettünk)!
Megismertük Óbecse nevezetességeit
Márciusi nők – forradalom fejkötőben
Jelentős mértékű fásítással indított a Zöldike
Nőnapi táncfesztivál
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
In memoriam ZOO Poni Ada
Zöld levél
Sakk
Sport
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Mozgalmas időszak

    Lassanként lecsalogatja rólunk a téli kabátot a jobbra forduló időjárás, sőt már a határban is mozgolódás és zajongás töri meg a téli csendet. Messziről hallható a munkagépek zúgása, valamint a porfelhők is utalnak arra, hogy szorgalmas földművesek művelik földjeiket. Vidékünk nem csak a szép időre lett mozgalmas, hanem az elmúlt hónap is az volt.
    Mindjárt el is kezdem az első jelentős eseménnyel, mely Törökfalun történt s három naposra sikeredett. A II. Kártya verseny, mely a Százszorszép M.E. épületében volt megtartva február 23-25-e között. Römiben és mexikóban mérték össze magukat a résztvevők. Idén is Prisztál Imre, mint főszervező, Solymosi Judit és Gál Erika segítők szervezték meg ezt a versenyt, melyen 46 résztvevő volt. Mexikóból 18, römiből pedig 28 résztvevő, akik Gunarasról, Felsőhegyről, Valkai sorról és Törökfaluból jöttek.  Négyes csoportban, hét partival játszottak, valamint minden este sorsolással húzták ki a csapatokat. Az, aki a legtöbb pontot szedte össze, az volt a nyertes. Römiben a nyertesek a következők voltak: Apró Miklós, Januskó Andrea és Bazsó Gabriella, mexikó játékban pedig Anitics István, Doszkocs Zoltán és Gulyás Géza. Mindannyian érmeket kaptak, az elért helyezéshez illendően, valamint egy-egy italt. Az utolsó estén vacsora várta a résztvevőket, valamint egy nagy torta, mely díszítése mi más is lehetett volna, mint kártyalapok.


Apró Miklós, Januskó András és Bazsó Gabriella römi nyertesek,Prisztál Imre és Solymosi Judit szervezőkkel


Anitics István, Doszkocs Zoltán és Gulyás Géza mexikói nyertesek


Részletek a törökfalusi konzuli fogadónapról

    Első alkalommal került sor konzuli fogadóórára a tanyavilágban az adai önkormányzat jóvoltából, szervezésével és támogatásával törökfalun a helyi közösség épületében. November hónap óta minden pénteken a délelőtti órákban az önkormányzat egyik dolgozója, Árpási Erika tanáccsal és az űrlapok kitöltésével segített az egyszeri honosításra az igényelők kérelmeit előkészíteni, amit ezen a napon adtak át.  Dr. Plank Zoltán, szabadkai főkonzul és munkatársai, miután Adán a II Helyi Közösségben már az ott igénylők kérelmeit átvették, megérkeztek Törökfaluba is. Itt tíz család, összesen harmincöt személyre igényelte és adta át a kérelmeket a magyar állampolgárságra. Törökfaluból, Völgypartról, Keviből, Kavillóból és Pobedáról jött igénylők nagy izgalommal, de örömteli arccal adták át a kérelmeiket, melyekben az átvevők nem találtak kivetnivalót. Ez után már csak arra a napra kell várni az igénylőknek, hogy mikor lesznek hivatalosan meghívva Szabadkára, hogy letegyék az esküt. A legközelebbi konzuli fogadónap április utolsó hetében lesz megtartva, amikor újból lesz lehetőség a kérvények átadására azoknak, akik vidékünkön élnek, azaz akik messze laknak a nagy városoktól Adától, Topolyától és Zentától.
    A XVI. Suli-buli ünnepségre került sor Törökfalun a Százszorszép M.E. épületében, melyet a Junitis  Ifjúsági Szervezet szervezett.  A zenei hangulatot a tornyosi Zsiványok biztosították 145 résztvevő számára, akiket a néphagyományos díszletben feldíszített terem fogadta. Az idei a rendezvény fő mottója: Egy eszme, egy cél gyermekeinkért volt. Több felajánlás és sok tombola eredményként 170.000 dinár jött össze, amelyet a helybeli iskola 4. osztálya tantermének felújítására, azaz új asztalok és székek vásárlására fordítanak. Diákok és oktatók néphagyományos motívumokkal díszített tárgyakat ajánltak fel, melyekre lehetett tippelni, s majd sorshúzással választották ki a nyerteseket, a boldog tulajdonosokat. Az idén a főnyereményt, utat a csíksomlyói búcsúra, Bűn Ferenc és Teréz nyerték, amit ezúttal az adai önkormányzat biztosít. Még ha betegsége miatt Szauer Miklós atya nem is tudott részt venni az ünnepségen, de értékes könyveket ajánlott fel az iskolakönyvtárnak, s ez által ő is részese volt a rendezvénynek, mint az elmúlti években is.
    A szeszélyes és furfangos időjárás ellenére, március 6-án a tisztább községért önkéntes munkaakció szervezésében, itt Törökfalun és Völgyparton is volt mozgolódás. Törökfalun a helyi közösség és a tűzoltó laktanya udvarát és környékét a Százszorszép M.E., az Önkéntes Tűzoltó Testület és a helyi közösség aktivistái takarították fel, Völgyparton pedig helybeli lakosok a központot takarították és tették szebbé.
    Az 1848-as eseményekre való tekintettel Ez az otthonunk címmel, megemlékezőt tartottak Törökfalun, a Százszorszép M.E. épületében, március 14-én, a kora estéli órában. Ezt Junitis Ifjúsági Szervezet és a Százszorszép M.E. szervezte, melyben a helybeli iskolások is főszerepet vállaltak. A helybeliek mellet vendégek is voltak Adáról, akik személyében még ünnepélyesebb volt a megemlékezés.

Molnár József

mart 2015.

Naslovna strana
Aktivnosti sindikata
Šah
Sportista godine
Impresum


Design by VA