Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2014. január

Címoldal
A túlélésért
Községi hírek
Január 22. - A magyar kultúra napja
Az adai kábeltelevízió
Az IFIX 2013. évi munkájáról
Utazni jó
Az elmúlt esztendő utolsó hetei
Teljes életet élni
Jubilált a nyelvművelő egyesület
Mindent bontunk!
Január 10.
Piros, fehér, kék menyecske leszek én!
Jubileumi összefogás a kollégiumért
Más adón, más frekvencián
Korszerűbb egészségügyi ellátás
Templomától búcsúzott a courtlandi magyar egyházközösség
Keresztszemmel
Karácsonyi terminál
A Vadvirág H. K. jótékonysági akciója
A Zöldike hírei: Évzáró munkaakciók
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Rendőrségi hírek
Zöld levél
130 éves lehetne
Hírek
Sport
Tarka-barka
Árnyas oldal
Találkozás Télapóval
Impresszum

MINDENT BONTUNK !

    A RONTÓ-BONTÓ magánvállalkozás tulajdonosa, Tóth Sándor egy szép kis házban él családjával Adán, a Cseh Károly utca Pernyésbe vezető részén.  Minap vele beszélget­tem magánvállalkozásáról.
    - A Rontó-Bontó magánvállalkozás 2012 február második felében kezdte meg működését, mivel úgy gondoltuk, hogy mi legálisan fogjuk végezni e munkát, míg sokan mások nem nyitják meg a magánvállalkozást (de beszerzik a helybeli engedélyeket).  Az engedélyeket Belgrádból elég hamar, két hét alatt megkaptuk, tehát a „papírológiára” nem sokat kellett várni. Tevékenységünk főleg épületek bontására irányul. Úgyszólván mindent bontunk: házakat, falakat, ólakat, istállókat, kerítéseket - egyszóval azokat a régi épületeket, épületrészeket, amelyekre megkérnek minket a  rossz állapotban, vert  falból készült épületek gazdái,  mivel  nincs pénzük a javításra  vagy hozzáépítésre. Olyan esetek is előfordultak, amikor a talajvíz miatt több házat is le kellett bontanunk; az I. Helyi Közösség részére a Rade Končar utcában az esővíz-elvezető árkokat kellett mélyíteni egy ízben.
    Adán és Moholon is dolgozunk. Rendszerint megbeszéljük a gazdával, hogy ha az épület vert falból, vályogból készült, akkor azt pénzért bontjuk le, de nem egy eset volt már, amikor az épületanyagért bontottunk le házat, más épületrészt, kerítést, hasonlót!  Ami az épületanyagot illeti, rendszerint a jó téglákat, kis cserepeket, gerendákat, horogfákat hozzuk el és azokat itt pénzért árulom, természetesen olcsóbban, mint a fatelepen, szaküzletben.  Minőségük sok esetben jobb, mint amit az emberek a fatelepen kapnának – vennének.  Tőlem mindenki vásárol épületanyagot, a szegény emberektől kezdve a gazdálkodással, más munkával foglalkozó, kicsit „pénzesebb” személyekig; mivel egy idő után híre ment hogy létezik a Rontó-Bontó, sokan jöttek megbeszélni velem a bontást, vagy épületanyag iránt érdeklődtek.  Több ízben előfordult hogy nem bírtam eleget tenni egy-egy személy vásárlási szándékának, mivel nem volt elegendő anyagom (időközben elfogyott). Egy alkalommal téli időszakra fel kellett függesztenünk a vállalkozást, mivel egyáltalán nem volt rendelés a bontásra, azután tavasszal újból indítottuk! Az utóbbi időben télen is van munkánk, de nem annyi, mint tavasztól őszig.  Alkalmi munkásokkal szoktam dolgozni, leginkább 4 emberrel kezdem a bontást, később 2-3 személlyel dolgozunk tovább! Természetesen, mint minden más vállalkozásnál, úgy itt is vannak költségek: az adókat ki kell fizetni, az egészségügyi biztosítást úgyszintén. Az épületek és más részek bontása nehéz, sok balesettel jár; velem is történt már munkahelyi baleset. Persze  vannak  mások is, akik csinálják a bontást, de ők nem jelentenek nekünk konkurenciát  -  fejezte be a beszélgetést Tóth  Sándor.

Bálizs Gézsa

januar 2014.

Naslovna strana
Opštinske vesti
22. januar - Dan mađarske kulture
Aktivnosti sindikata
Susret sa Deda Mrazom
Impresum


Design by VA