Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2014. január

Címoldal
A túlélésért
Községi hírek
Január 22. - A magyar kultúra napja
Az adai kábeltelevízió
Az IFIX 2013. évi munkájáról
Utazni jó
Az elmúlt esztendő utolsó hetei
Teljes életet élni
Jubilált a nyelvművelő egyesület
Mindent bontunk!
Január 10.
Piros, fehér, kék menyecske leszek én!
Jubileumi összefogás a kollégiumért
Más adón, más frekvencián
Korszerűbb egészségügyi ellátás
Templomától búcsúzott a courtlandi magyar egyházközösség
Keresztszemmel
Karácsonyi terminál
A Vadvirág H. K. jótékonysági akciója
A Zöldike hírei: Évzáró munkaakciók
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Rendőrségi hírek
Zöld levél
130 éves lehetne
Hírek
Sport
Tarka-barka
Árnyas oldal
Találkozás Télapóval
Impresszum

HÍREK

Helyesbítés

    Az előző számban véletlen hiba folytán tévesen jelent meg a cikk a Várady-kiválósági ösztöndíj hitel odaítélésével kapcsolatban. A felsorolt személyek pályáztak, közülük ketten szereztek jogot a hitel folyósítására: Szollár Anna, és Koós László. A többiektől ezúton szeretnénk elnézést kérni a téves megjelentetésért, és a kellemetlenségért.

Támogatás a Körképnek

    A Magyar Nemzeti Tanács tájékoztatásra vonatkozó pályázatán a Panorama – Körkép T.T. sikeresen pályázott. A támogatás összege 80000 dinár, amelyet lapunk nyomtatási költségeinek fedezésére és eszközfejlesztésre kaptunk. A megnyert összegből egy laptopot biztosítottunk a szerkesztőségnek 40500 dinárért, míg a fennmaradt 39500 dinárt a nyomtatási költségekre fordítottuk. Ezúton köszönöm meg a Magyar Nemzeti Tanácsnak a magam és a munkatársaim nevében is a segítséget, mert tudjuk, hogy a kis újságoknak éppen olyan fontos szerepük van a tájékoztatásban, mint a nagyoknak.

Gecse István


Januártól új nyugdíjkorhatár

    Szerbiában január: elsejétől érvénybe lép az új nyugdíjkorhatár: négy hónappal emelkedik a férfiak és a nők esetében is. A fokozatos növelés 2023-ig tart. A nők ezentúl 35év és 8 hónap, járulékokkal lefedett munkaviszony után kaphatják meg a nyugídijat, ehhez legalább 53 évesnek és 8 hónaposnak kell lenniük. A férfiak esetében továbbra is érvényben marad a 40 éves szolgálati határ, az öregségi nyugdíj igényléséhez azonban legalább 54 évesnek és 4 hónaposnak kell lenniük.
    Az ilyen alapon történő öregségi nyugdíjba vonulás azonban csak keveseket érint, azokat akik korkedvezményes munkahelyen dolgoznak. Marad továbbra is, hogy a nők betöltött 60. életévük, a férfiak pedig 65 évesen kérhetik nyugdíjaztatásukat, ha legalább 15 évet töltöttek szolgálatban (nem az számít, hogy mennyit jegyeztek a munkakönyvbe, hanem hogy hány évre van fizetve a nyugdíj- és rokkantsági biztosítás).

Magyar Szó - G.B.


Drágulnak a közműdíjak

    Az adai községben februártól nagyobb lesz a víz-, a szemét- és a szennyvízdíj a háztartásoknak csin Az adai községi képviselő-testület múlt évi utolsó ülésén jóváhagyta a Standard kommunális közvállalat árjegyzékének módosítását, vagyis egyes közműdíjak emelését. Eszerint február elsejétől 10 és 30,91 százalék közötti értékkel emelkedik a víz-, a szemét- és a szennyvízdíj a háztartások számára. Az ivóvíz köbmétere áfa nélkül 31,94 dinár lesz a korábbi 29,04 dinár helyett, ami 10 százalékos emelést jelent. A szemétdíj áfa nélkül havonta 363,64 dinár lesz a korábbi 277,78 dinár helyett. Ebben az esetben 30,91 százalékos az áremelés. A szennyvízdíj ugyancsak 10 százalékkal emelkedett. Eszerint áfa nélkül a szennyvíz köbméteréért 31,94 dinárt kell fizetni, az eddigi 29,04 dinár helyett.
    A Standard kommunális közvállalat jelenlegi árjegyzéke 2012 áprilisától van érvényben, azóta nem emelték a közműszolgáltatások díját. A jelenlegi áremelést a közvállalat azzal indokolta, hogy az elmúlt két évben emelkedett az üzemanyag, a villanyáram és különféle energiahordozók ára, valamint nőtt az infláció is. A közvállalat indoklása szerint ezeket a piaci folyamatokat a közműszolgáltatások díjának meghatározásakor is követni kell.

Magyar Szó - csin


Téli tánctábor az Aranykapuban

    Az Aranykapu Művelődési Egyesület az iskolai téli szünetben téli néptánc-tábort szervezett, amely nyitott volt minden érdeklődő számára. A január 8-a és 11-e között első alkalommal megtartott foglalkozásokon főként az Aranykapu néptáncosai vettek részt.
    Az érdeklődők széki táncokat tanultak, az oktatójuk Resócki Rolland és Sóti Zsuzsanna volt. A foglalkozásokat délelőtt 9 és12 valamint délután 15-18 óra között tartották. A gyermekek odahaza étkeztek, csak az oktatásra jártak el az Aranykapuba. A négy napig tartó tánctábor díja 200 dinár volt.


A tánctábor résztvevői gyakorlaton

    A foglalkozásokon nemcsak új táncokat tanultak, hanem énekeltek és játszottak is a gyerekek, és a tábor végére a közösség olyan igazi baráti társasággá alakult, amelynek tagjai örömmel beszélgettek, viccelődtek és nevetgéltek együtt.
    A jól sikerült téli tánctábort a résztvevők kérésére szeretnék az elkövetkezőkben hagyományteremtő szándékkal újra megszervezni.

Írta és fényképezte Józó Krizsán Mónika


LAPZÁRTAKOR ÉRKEZETT
Fejlemények a Sokoli-Potisje ügyében

    Ada község nem mond le a valamikori Potisje Szerszámgépgyár legalább egy részének a visszaszerzési lehetőségéről.

    Mint ismeretes 2007-ben Reshat Sokoli, mint természetes személy, megvásárolta a valamikori Potisje társadalmi vállalatot és ennek következtében 2008. január elsejétől adókötelezettsége áll fenn a község felé. Mivel adótartozását nem törlesztette, ezért 2010-ben az Adóigazgatási eljárásról szóló törvény értelmében megindítottuk a kényszermegfizettetést, a vagyonösszeírás és a lefoglalás megtörtént. A kataszterben bejegyeztettük a jelzálogot 46.730.043,30 dinár értékben, melynek kedvezményezettje Ada község.
    Mivel a fent említett adóköteles személy a mai napig egyetlen dinárt sem fizetett be adótartozás címen, ezért az Adóigazgatási eljárásról szóló törvény ide vonatkozó rendelkezéseivel összhangban megindult a vagyonának nyilvános árverés  útján történő elidegenítése. Az első árverés 2014. február 27-re van meghirdetve.
    Fontos tudni, hogy ha a harmadik licitáció után sem talál gazdára az ingatlan, július 21. után az önkormányzat tulajdonába kerül az említett létesítmény.

Az adai KKT információs szolgálata


Új hajtási jogosítványok

    A hírekből már hallottuk, hogy a hajtási jogosítványokat júniusig le kell cserélni, műanyagból készültekre, vagyis biometrikusokra.
    A papíralapú engedélyeket június 10-e után is lecserélhetjük, de akkor már nem vezethetünk a régivel. Az új jogosítvány igényléséhez magunkkal kell vinni a régit, a személyi igazolványt és a szükséges befizetőlapokat. A belügyminisztérium honlapján megtalálható adatok alapján a következő összegeket kell befizetnünk: a jogosítvány kidolgozási költségeinek fejében 255 dinárt, a jogosítvány kiadása jogcímén 621 dinárt és köztársasági adminisztratív illeték címén 670 dinárt, vagyis összesen 1546 dinárba kerül az okmánycsere. A jogosítvány érvényességi ideje 10 év, a 65 évnél idősebbek 5 évre kapják, kivételes esetekben rövidebb is lehet.

Gecse Attila

januar 2014.

Naslovna strana
Opštinske vesti
22. januar - Dan mađarske kulture
Aktivnosti sindikata
Susret sa Deda Mrazom
Impresum


Design by VA