Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2014. január

Címoldal
A túlélésért
Községi hírek
Január 22. - A magyar kultúra napja
Az adai kábeltelevízió
Az IFIX 2013. évi munkájáról
Utazni jó
Az elmúlt esztendő utolsó hetei
Teljes életet élni
Jubilált a nyelvművelő egyesület
Mindent bontunk!
Január 10.
Piros, fehér, kék menyecske leszek én!
Jubileumi összefogás a kollégiumért
Más adón, más frekvencián
Korszerűbb egészségügyi ellátás
Templomától búcsúzott a courtlandi magyar egyházközösség
Keresztszemmel
Karácsonyi terminál
A Vadvirág H. K. jótékonysági akciója
A Zöldike hírei: Évzáró munkaakciók
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Rendőrségi hírek
Zöld levél
130 éves lehetne
Hírek
Sport
Tarka-barka
Árnyas oldal
Találkozás Télapóval
Impresszum

SPORT

Balog Béla 2013 Ada kispályás focitorna

    December 27-én indult a Balog Béla 2013 Ada kispályás focitorna, szervezője Ada község Sport és Testnevelési Központja volt, az adai önkormányzat pedig a fő védnöke, valamint partnerek voltak még a Műszaki Iskola és a Turisztikai Szervezet.
    A tornára rekordszámú, 32 csapat nevezett be, többek között Adáról, Moholról, Zentáról, Óbecséről, Pecellóról, Padéról, Csókáról, Magyarka-nizsáról, Pobedáról. A torna szabályait igyekeztek a futsal szabályaival összehozni, ezt ismertették is a csapatokkal. A torna 12 napig tartott, 64 mérkőzésre került sor, a csoportküzdelmek után a továbbjutó csapatok egyenes kieséses szakaszban játszottak tovább. A torna mindvégig kiélezett csatákat, minőségi, látványos játékot hozott, izgalmas mérkőzésekre került sor a rájátszásban, nem egy alkalommal csak büntetők döntöttek a továbbjutóról. A döntőt, valamint a harmadik helyről szóló döntő mérkőzést január 12-én, vasárnap este tartották. A torna harmadik helyét a T-1 csapata szerezte meg, mivel ellenfelük a zentai Korner csapata nem jött el, így ők egy egymás között lejátszott barátságos, közönségszórakoztató mérkőzést játszottak le. A döntő a szokásosnál is izgalmasabb csatát hozott, a Flamingo a mérkőzés végéig őrizte a 2:1-es vezetést, amikor is az utolsó másodpercben a Romel kiegyenlített. A Flamingo szerint érvényteleníteni kellett volna a gólt, ezután az adai CATV  felvételét elkérte a zsűri, megtekintette, és annak alapján érvényesnek ítélte a gólt. Büntetőrúgások következtek, amelyben a Romel csapata szerezte meg a győzelmet. Ezután következett az eredményhirdetés, valamint a díjak és serlegek kiosztása, a harmadik helyezett T-1 csapatának a 30000 dináros pénzjutalmat, az érmeket valamint a serleget Körtvélyesi Tícián a Sportközpont igazgatója adta át. A második helyezett Flamingo csapata Ada község elnökétől, Bilicki Zoltántól vehették át a 60000 dináros pénzjutalmat, az érmeket, és a csapatnak járó serleget, míg a győztes Romel csapatának a 130000 dináros fődíjat, az érmeket, és a serleget Balog Róbert, az emléktornának nevet adó Balog Béla, egykori kiváló adai labdarúgó fia adta át. A díjazottak között volt Nagy Andor (T-1), a torna legjobb játékosa, Kuntić Szebasztián (Romel) a torna gólkirálya, valamint Zoran Ćurčić (Flamingo), a torna legjobb kapusa.
    A tornával kapcsolatban Körtvélyesi Tícián, a Sportközpont igazgatója elmondta, elégedett a benevezett csapatok számával, ami jelzi, hogy továbbra is igény van a kispályás focitorna megszervezésére. Igen magas volt az átlag nézőszám is, igyekeztek nekik fűtést biztosítani, ital- és üdítővásárlási lehetőséget, zenét, tájékoztatást a tornával kapcsolatban. Dicsérte a bíráskodást is, miszerint a bírók többször is nehéz helyzetben voltak, némely játékos igyekezett színészkedni, becsapni őket, illetve szóbeli fenyegetést is kaptak, mégsem osztogatták fejetlenül a piros lapokat, kiállításokat, tovább hergelve ezzel a játékosokat, hanem igyekeztek korrekt döntéseket hozni, még ha ez nem is minden esetben sikerült. Véleménye szerint jó úton indultak el, és a jövőben is törekedni kell arra, hogy ne maradjon el a focitorna, amint az pár évben már megtörzént, hanem továbbra is folytatódjon a hagyomány. Adott esetben növekedjen a színvonal, és a pénznyeremény is, mert szerinte ez az adai kispályás focitorna megérett erre. Ám ennek elengedhetetlen feltétele a kulturált nézői szurkolás, viselkedés, hogy ne kelljen biztonságiakat alkalmazni. Végül, köszönetet mond a játékosoknak, a nézőknek, akik hozzájárultak a torna sikerességéhez, és terveik szerint az idén is megrendezésre kerül a torna. A kispályás focitorna befejezésével folytatódik a községi amatőr kispályás fociliga, a Fausto küzdelmei, melyből még 3 forduló van hátra. Február 2-án nemzetközi női kispályás focitorna szerveznek, szintén a Műszaki Iskola sportcsarnokában, amelyre a 3 hazai csapat mellett 3 magyarországi csapat kapott meghívást. Szervező a Sportközpont, a moholi Rubin női fociklubbal karöltve, támogatója pedig Ada község önkormányzata.

Gecse Attila

Újra birkóznak a moholiak

    Mintegy húsz év után újra megalakult a Partizán Birkózóklub Moholon. A klub az egykori birkózók kezdeményezésére alakult újra 2012. december végén és Stevan Vukov elnök vezetésével több, mint egy éve működik eredményesen. A birkózás moholi hagyományát felelevenítve döntöttek az alapító tagok Stevan Vukov, Kocsis Gábor, Csuvik János, Kazinci Trisztán, Berec Szilveszter, Barát István, Agócs Zsolt, Branislav Živković, valamint Jovica Živković úgy, hogy megtartják a sportegyesület egykori nevét.
    Barát István edző, egykori diákolimpikon birkózó mesélt a sport moholi tradíciójáról és a falu történetében betöltött szerepéről, melyet újraidézve igyekeznek megkedveltetni a gyerekekkel.
    – A Novak Radonić Általános Iskola tornatermében tartjuk az edzéseket heti három alkalommal a 9-13 éves gyerekeknek. Pillanatnyilag 15 aktív tagja van a klubunknak, ezek a lányok és fiúk kezdettől fogva komolyan vették a birkózást, és már kupaversenyek megmérettetésein szerzett elismerésekkel is dicsekedhetnek. Alapfokú képzésünk lényege a kitartó munka és az ehhez való hozzáállás tanítása, emellett a közösségi hangulat kialakítása, és a szabályok tisztelete is része neveldénk működési elvének. Motivál bennünket a szülők támogatása, és az, hogy közülük többen fordultak hozzánk azzal, hogy gyermekeik hiperaktivitásának kordában tartására klubunk programjában látnak megoldást. Újra alakult birkózóklubunk segítője az adai Sportközpont, a Vajdasági és Szerbiai Birkózószövetség, a Moholi Helyi Közösség, a Novak Radonić Általános Iskola, valamint a szülők.
    Stevan Vukov hozzátette, hogy a gyerekek érdeklődése a sportág iránt nemcsak a küzdelem miatt népszerű, hanem ezen küzdősport egykori helyi nagyjai is hozzájárulnak a birkózás népszerűsítéséhez. A sikerélmények pedig további lendületet adnak a folytatáshoz, vagyis a fejlődéshez. Az edzések programja az utánpótlás-nevelésre helyezi a hangsúlyt. A gyermekek munkájától és képességeitől függően itt nőhetnek naggyá a birkózás következő kiválóságai.
    A birkózóklub hetente három alkalommal tart edzést a moholi iskola tornatermében, minden gyereket várnak, akit érdekel a helyi szinten is kiemelkedő múltú birkózósport.

Lajkó Szilvia


Moholi horgászhírek

    Kitelt a 2013-as esztendő. A moholi SHE is a jó gazda módjára elszámolt a dolgaival az elmúlt évre vonatkozóan. Tette mindezt abból a megfontolásból, hogy 2014 január 26-án évi közgyűlést tart. Az évi közgyűlésen a tagság új elnököt kell hogy válasszon a nyáron elhunyt elnök, Oláh Ferenc helyett. Aki már részt vett egy ilyen közgyűlésen, az tudja, hogy ilyenkor a horgászkollégák szeretnének választ kapni arról, hogy hány tagja volt az egyesületnek az elmúlt évben, volt-e halasítás, milyen munkaakciókat terveztünk és teljesítettünk, mit tett az egyesület a vizek halmennyiségének a megőrzése érdekében, a versenyzők hány versenyen és milyen eredménnyel vettek részt, kik lettek az év legjobb horgászversenyzői és így tovább.
    A 2013-as év számadása szerint, a gazdasági életünk szociális hozadéka miatt tovább csökkent az emberek életszínvonala, ez pedig közvetlenül kihatott az eladott engedélyek számára. Pedig az eladott engedélyek száma egy igen fontos adat a Tartományi Horgászszövetség (RSV) részére. Ugyanis az eladott engedélyek száma határozta meg azt a mennyiségű halat, amit az előbb említett vízkezelő telepített a Budzsák tározóba. Ehhez a halmennyiséghez azok, akik Ada községben a Vojvodine vode vállalattól váltották ki az engedélyt, egy hallal sem járultak hozzá, mivel a Budzsáki tározó nem tartozik hozzájuk.

    A tavaszi telepítés alkalmával akkora sár volt hogy a pontyivadékot a horgászszövetség teherautójáról traktor-utánfutóra kellett átrakni, hogy eljussanak a Budzsákba. A telepítés után mindenkor ajánlatos lenne legalább két hétre minden horgásztevékenységet felfüggeszteni a vízen, hogy a halivadék alkalmazkodjon az új környezethez, amikor már nem etetik őket, mint a halnevelő halastóban. Mivel ezt műszakilag nem tudjuk kivitelezni, ezért nem szoktuk mindjárt megmondani a haltelepítés pontos helyét és idejét, nehogy lelkiismeretlen egyének összefogdossák a még csoportokba verődött ivadékot.
Az idő vasfoga a Budzsákon levő horgásztanya üstház feletti födémét is kikezdte, olyannyira hogy félő volt, hogy bármikor összedől. Hogy ezt megelőzzük, a horgászmaraton előtti hétvégén kétnapos munkaakcióval új tetőt készítettünk el. Ma is büszkén simul be a környezetébe.
    Ami a horgászengedélyek árát illeti, azok a tavalyi szinten maradtak. A horgászengedély ára felnőtt férfiak számára 6.000,00 dinár. A 14 és 18 év között levő fiúk számára, valamint a nők részére 14 éves kor felett (felső határ nincs meghatározva) valamint a 60%-tól 80% testi fogyatékossággal élők számára az engedély ára 3.000,00 din. Aki több mint 80%-ban alkalmatlan a munkára, civil vagy katonai rokkant nyugdíjas ,az engedély ára 100,00 din.
    A tagsági díj minden kategóriára vonatkoztatva 500,00 din.
    A volontőr halőrszolgálat a hivatásos halőrökkel karöltve a 2013-as évben 79 (hetvenkilenc) alkalommal volt a terepen ellenőrzés céljából. Hogy ők milyen eredményeket tudtak felmutatni, következzen a felsorolás. A halőrszolgálat a Tiszán és a Budzsák víztározón összesen 43 lerakott hálót szedett fel, amelyek össz hossza 551 méter volt. Ebből a Budzsákon 132 méter volt jogtalanul lerakva. Elkoboztak egy varsát, két darab tükörhálót, 457 darab véghorgot, egy csónakot motorral együtt, egy kuttyogtató eszközt, egy horgászbotot, egy 3 méter sugarú dobóhálót. Emellett 7(hét) szabálysértési  feljelentést tettek illegális tevékenységen rajtakapott elkövetők ellen.

A Mol SHE vezetősége

Népszerű az újévi adai sakkverseny

    Az adai sakk klub hagyományosan minden újév másnapján rendezi meg az előző évi sakkversenyét. Ez igen népszerű az adai sakkozók körében, mert oldott, ünnepi hangulatban, gyorsított játéktempó mellett folyik a küzdelem. Az ún. „villámsakk” dinamikus, gyors, fordulatokban gazdag, meglepetésszerű eredményeket szokott hozni. Ezúttal is ennek megfelelően alakult a végeredmény: 1. Radivoj Manojlović 9,5 2. Solymosi András 9 3. Nagymélykúti István 8,5 4-5. Világos Nándor, Zvonimir Aleksić 8 6. Šakić Lóránd 7 7-9. Nebojša Vučurović, Petar Grujić, Rácz Béla 6,5 10. Tamás László 6 11. Világos Emil 5,5 12. Šakić Simeon 4 13-14. Tóth Zoltán, Szakács Elemér 3 pont.

januar 2014.

Naslovna strana
Opštinske vesti
22. januar - Dan mađarske kulture
Aktivnosti sindikata
Susret sa Deda Mrazom
Impresum


Design by VA