Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2014. január

Címoldal
A túlélésért
Községi hírek
Január 22. - A magyar kultúra napja
Az adai kábeltelevízió
Az IFIX 2013. évi munkájáról
Utazni jó
Az elmúlt esztendő utolsó hetei
Teljes életet élni
Jubilált a nyelvművelő egyesület
Mindent bontunk!
Január 10.
Piros, fehér, kék menyecske leszek én!
Jubileumi összefogás a kollégiumért
Más adón, más frekvencián
Korszerűbb egészségügyi ellátás
Templomától búcsúzott a courtlandi magyar egyházközösség
Keresztszemmel
Karácsonyi terminál
A Vadvirág H. K. jótékonysági akciója
A Zöldike hírei: Évzáró munkaakciók
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Rendőrségi hírek
Zöld levél
130 éves lehetne
Hírek
Sport
Tarka-barka
Árnyas oldal
Találkozás Télapóval
Impresszum

Címoldalunkhoz
UTAZNI JÓ
Új fényben tündököl az adai autóbusz-állomás

    Ada központjában alapos felújítási munkálatok után megnyílt és megkezdte működését az addig romló állapotban, már-már szégyenfoltként számontartott autóbusz-állomás. Honnan ez a csodás átalakulás? - kérdeztük önmagunktól és hogy utánajárjunk, benyitottunk a megújított épületbe. Nemcsak az épület külső képének szépsége ragadta meg tekintetünket, hanem az enteriőr is lenyűgöző. Minden adott a kultúrált utazás megkezdéséhez, vagy éppen a befejezéséhez! - gondoltuk és feladatunkká tettük utánajárni a „csodának”.

    Az állomás épületében minden új, a légkör kellemes, a levegőben valami megfoghatatlanul friss, illatos levegő terjeng, a személyzet, a salteros hölgy kedves, úgyhogy perc sem telik bele, máris előttem áll Ozsvár Róbert, az adai autóbusz-állomás, azaz a moholi Molprevoz Utasforgalmi és Utaztatási Vállalat tulajdonosa és igazgatója. A jó benyomásom még csak fokozódott, amikor percek alatt megegyeztünk az interjúban, amibe felesége, Ozsvár Zsuzsanna, az iroda vezetője is bekapcsolódott.


Ozsvár Róbert és Zsuzsanna

    Tőlük tudtam meg, hogy a gyötrelmes vásárlási, engedélyeztetési, terveztetési, majd újbóli engedélyeztetési-átadási eljárások után az újnak is nevezhető autóbusz-állomás ma az errefelé közlekedő hat utasforgalmi vállalat (Molprevoz, Severtrans, Suboticatrans, Bečejprevoz, Lasta és az Enka Putnički) autóbuszait fogadja-indítja, és napjában a peronokon 600-700 ember is megfordul.
    Maga a Molprevoz is tart fenn vonalakat, mégpedig a Mohol, Ada, Zenta, Csóka és vissza útvonalon. Itt főleg az iskolaévben működő diákvonalak a népszerűek, de a felnőtt utasok is egyre nagyobb számban utaznak. Gondoljunk csak a kórházi, látogatási vagy ügyintézési, bevásárlási stb. feladatokra.
    - 1989-ben kezdtem az utaztatási tevékenységem egy autóbusszal – mondja Ozsvár Róbert tulajdonos, a mai kép pedig a következő: 20 autóbuszunk van, amelyekkel hazai és külföldi utaztatásokat vállalunk. Fő profilunkat a diákkirándulások és a nyaraltatási utazások képezik, de a turista-zarándokutak is szolgáltatásaink gerincét képezik. Ez utóbbiak főképp Međugorjeba, az ismert Mária-jelenések színhelyére és ismertebb külföldi zarándokhelyekre vezetnek.
    Szabadkán és Újvidéken saját, önálló turistairodánk is van, és ahol összesen 3 személy áll az utazni, nyaralni vágyók, vagy készülők rendelkezésére. Mindezeknek a feladatoknak az ellátására 30 főnyi személyzetünk van.
    • Népszerű a nyaralási kínálatuk is?
    - Jó tíz éve Crna Gora, azaz Montenegró egész tengerpartjára szervezzük és végezzük a nyaraltatást utazással, szállással, étkeztetéssel összekapcsolva vagy külön – folytatja Ozsvár úr.
    - Igen nagy érdeklődés nyilvánul meg a görög tengerpart iránt, ami idény előtt és utána az összes között a legolcsóbb, de a nyaralók azért is kedvelik, mert a tenger vize ott érezhetően melegebb, tisztább és garantáltan szennyvíz-mentes.
    - A turistairodák egész sorával működünk együtt, így kínálatunk egészen pazar - kapcsolódik be a beszélgetésbe a feleség, Ozsvár Zsuzsanna is.
    - Bulgária nyaralóhelyei is szerepelnek a kínálatunkban és ennek során a Fekete tenger partján nyaralhat-nak ügyfeleink. Ezeknek az utaztatásoknak, nyaraltatásoknak a megszervezésében és lebonyolításában együttműködünk több hazai turistairodával, civilszervezetekkel, nyugdíjas egyesületekkel stb. Szolgáltatásaink azért is népszerűek, elérhetőek mert nálunk a részletfizetés is elfogadott gyakorlat.
    • Mondana néhány ismertebb helyet, ahol nyaraltatást kínálnak
    - Montenegróban Igalo, Budva, Rafailovići, Bečići, Čanj, Görögországban Olympos, Halkidiki. Az imént említett diákkirándulások szervezésében is nagy gyakorlatunk van, mert mindig figyelünk arra, hogy ezekre a tenderekre megfelelő ajánlatokat adjunk és a műszaki feltételeket – korszerű, megbízható autóbusz –, valamint szakképzett útvezetőket is biztosítsunk.                                       
*

    Beszélgetésünk folyt tovább, röpködtek a levegőben a számok, a felújítás magas költségei, hogy a vállalkozói kassza igencsak kiürült, de azért a fejlődés nem állhat le.
    Az Ozsvár-házaspár elmondta, hogy az állomás épületében kocsmát, vagy vendéglőt semmiképpen sem szándékoznak nyitni. Inkább kávé- és üdítőital-automatákat készülnek felszerelni, de hátra van még az állomás közlekedési akadálymentesítése a mozgássérültek számára, valamint a szűkebb és tágabb természeti környezet rendezése.
    A kedves olvasónak ezután nem marad más hátra, minthogy felkeresse ezt a megújított épületet, benne az utazási irodát, akár utazás előtt vagy utána is, hogy magába szívja a szépségét, sőt örüljön, hogy községünknek új fénypontja született.

Írta és fényképezte Király János – az autóbusz-állomás képe a címoldalon

januar 2014.

Naslovna strana
Opštinske vesti
22. januar - Dan mađarske kulture
Aktivnosti sindikata
Susret sa Deda Mrazom
Impresum


Design by VA