Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2014. január

Címoldal
A túlélésért
Községi hírek
Január 22. - A magyar kultúra napja
Az adai kábeltelevízió
Az IFIX 2013. évi munkájáról
Utazni jó
Az elmúlt esztendő utolsó hetei
Teljes életet élni
Jubilált a nyelvművelő egyesület
Mindent bontunk!
Január 10.
Piros, fehér, kék menyecske leszek én!
Jubileumi összefogás a kollégiumért
Más adón, más frekvencián
Korszerűbb egészségügyi ellátás
Templomától búcsúzott a courtlandi magyar egyházközösség
Keresztszemmel
Karácsonyi terminál
A Vadvirág H. K. jótékonysági akciója
A Zöldike hírei: Évzáró munkaakciók
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Rendőrségi hírek
Zöld levél
130 éves lehetne
Hírek
Sport
Tarka-barka
Árnyas oldal
Találkozás Télapóval
Impresszum

Az elmúlt esztendő utolsó hetei

    Évvégéhez közeledve a tanyavilág, is mozgalmassá vált, részben az ünnepek, részben a megszokott hagyományos rendezvények megtartása miatt. De a határ is néha innen-onnan felzúgott a traktoroktól, melyekkel munkálták földjeiket egyes gazdák. A jó időjárás kicsalogatta őket, mivel sikerült megúszni a nemkívánatos rossz időjárást, amelytől az előző esztendőben nagyon is megszenvedtünk.


Karácsonyi vásár a Százszorszép M. E. székházában

    December utolsó két hetére tömörült az ünnepségek és a rendezvények lebonyolítása, melyek közül elsőnek a karácsonyi vásárt említeném meg. A Százszorszép ME tagjai székházukban december 18-án szervezték meg e rendezvényt mely délelőtt tíz órai kezdettel kezdődött. A Cseh Károly iskola törökfalusi tagozatának diákjai egy kis karácsonyi műsort adtak elő, és az érdeklődő közönség szeretettel és tapssal díjazta. A műsort követően megkezdődött a vásár, melyen sok szép kézimunkát és édességet lehetett megvásárolni, melyek karácsony jegyében voltak elkészítve. A ME tagjai minden fellépőt, árust és támogatót megvendégeltek egy ebéddel is, mely lucskos káposzta volt.


Ez oszt igen! A tombola főnyereménye, a fekete csacsi!

    A következő rendezvény zártkörű volt ugyan, de most hosszú idő után újból itt, Törökfalun került sor a megtartására december 21-én szombaton: a törökfalusi-völgyparti földműves-szövetkezet évzáró bankettot tartott a Százszorszép ME épületében. A meghívottak között a tagok, vendégek valamint a munkások vettek részt, a jó hangulatot és zenei talpalattvalót az adai Davor és Miki szolgáltatták nagyon ügyesen. A jól elkészített vacsora, valamint a táncra serkentő zene hatására nagyon jó hangulatos banketté vált az este. Csúcspontja mindig a tombolák húzása. A szövetkezet által elkészített és a felajánlott nyeremények kisorsolása nagy izgalmat hozott a terembe, de különösen a fődíj nyertesének. A fődíj ez alkalommal egy fiatal fekete csacsi volt, ennek a helybeli Kiss András lett a boldog tulajdonosa. A tombola után még sokáig eltartott a mulatság és a szórakozás.


A tanyavilágban is várva-várt vendég volt Télapó

    A Törökfalusi Helyi Közösségben minden évben télapócsomagokat oszt ki a Télapó. A három település kicsinyei és óvodásai az idén is kaptak csomagot a szeretett Télapótól, a csomagosztásra Törökfalun az ifjúsági otthon termében december 20-án került sor. A helybeli óvódások kis műsorral kedveskedtek a Télapónak, a jelenlévő kicsiknek és szüleiknek. Valkai soron december 21-én az iskolaépületben az ottani iskolások kis műsor előadása keretén belül osztotta szét a Télapó a csomagokat, Völgyparton pedig a helyi közösség épületében december 23-án műsort adtak elő a Télapónak az óvódások és a kisiskolások, valamint átvették a csomagot. Egyúttal az adai önkormányzat által kapott csomagokban is részesültek az óvódások és kis iskolások, ennek kiosztását ki-ki a saját körében ünnepelte meg.
    Így hát el is érkeztünk a karácsony megünnepléséhez, amit mindenki a saját családja körében vagy egyedül ünnepelt meg otthonában, illetve a Szentmisén a templomban. Az évvége még az az ünnepség, mely mozgalmas és hangos is. Sokan az újesztendőt máshol várták meg, de sokunk odahaza családjával, szomszédjával, a fiatalok pedig szervezetten együtt várták. Éjfél elmúltával pedig a jókívánságok és pezsgő bontása után az utcáról, udvarról kiállva megcsodálhatók voltak a tűzijátékok, melyeket a települések több pontján eresztgettek a magasba. A látvány sikeres volt, a hangzavar pedig folyamatos a sok petárdától. Mindennek csak az állatok nem örültek, és ezt ijedségükkel és elbújásukkal fejezték ki.  

Molnár József

januar 2014.

Naslovna strana
Opštinske vesti
22. januar - Dan mađarske kulture
Aktivnosti sindikata
Susret sa Deda Mrazom
Impresum


Design by VA