Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2014. január

Címoldal
A túlélésért
Községi hírek
Január 22. - A magyar kultúra napja
Az adai kábeltelevízió
Az IFIX 2013. évi munkájáról
Utazni jó
Az elmúlt esztendő utolsó hetei
Teljes életet élni
Jubilált a nyelvművelő egyesület
Mindent bontunk!
Január 10.
Piros, fehér, kék menyecske leszek én!
Jubileumi összefogás a kollégiumért
Más adón, más frekvencián
Korszerűbb egészségügyi ellátás
Templomától búcsúzott a courtlandi magyar egyházközösség
Keresztszemmel
Karácsonyi terminál
A Vadvirág H. K. jótékonysági akciója
A Zöldike hírei: Évzáró munkaakciók
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Rendőrségi hírek
Zöld levél
130 éves lehetne
Hírek
Sport
Tarka-barka
Árnyas oldal
Találkozás Télapóval
Impresszum

Az IFIX 2013. évi munkájáról

    Összegezve az elmúlt évet, a sikeresen lebonyolított programokon keresztül sikerült felhívni a figyelmet az önkéntes munka fontosságára és értékeire. A szervezetnek sikerült kialakítania kapcsolatokat spanyolországi, angliai, magyarországi, csehországi, lengyel, ukrajnai, szlovákiai, szlovéniai, szerbiai, bulgáriai, romániai, törökországi ifjúsági szervezetekkel is. Rendezvényeik látogatottak voltak, és úgy tapasztaltuk, és ezzel összhangban az önkéntes munka elvégzése iránti érdeklődés is növekvő tendenciát mutat a fiatalok körében, amit a következő periódusban igyekeznek kiaknázni. Az IFIX programok színesek és változatosak voltak, minden korosztály képviselőit érintették, a keresztrejtvényfejtéstől kezdve a pályázatíró képzésig, több mint 30 program került megszervezésre, ezek közül kiemelnénk a legfontosabbakat:
    Csíkszeredai kirándulás. 2013. februárjában 5 vállalkozó szellemű IFIX-es fiatal egy fehér YUGO fedélzetén Székelyföldre, Csíkszeredára látogatott a Csík Területi Ifjúsági Tanács CSTIT meghívásának eleget téve. Egy csodálatos, kalandokkal teli hétvége folyamán az IFIX-esek részt vettek, többek között, a helyi ifjúsági stratégia kidolgozásában, majd több mint 1400 kilométer megtétele után mindannyian épségben és sok-sok élménnyel gazdagodva tértek haza.
    Jótékonysági koncert TataBrada, ajándékosztás – Első Húsvéti játékok. A húsvéti ünnepek alkalmából egy jótékonysági koncertet szerveztünk az adai TataBrada kávézó jóvoltából, melyen  összesen 5,5 kg édességet és további 3700 dinárt sikerült összegyűjteni.   Az IFIX irodában megrendezésre került a jótékonysági koncert által befolyt adományok szétosztása, melynek során közel 20 családot és 50 gyermeket sikerült különböző finomságokkal megajándékoznunk húsvét alkalmából. Az adai IFIX Ifjúsági Szervezet és a Csapatverseny team által közösön 2013. április 1-jén megszervezésre került az első adai húsvéti játékok! A játékokon 6 csapat vett részt, név szerint: A Mese, Sörfánfütyülők, Pozitiv Kifli, Mad Darknes, Security Girls és a Mennydörgő Vattacukrok. Az első, reményeink szerint hagyományteremtő húsvéti játékokat a Mennydörgő Vattacukrok csapata nyerte. A csapatok a délután folyamán az adai Műszaki Iskola sportcsarnokában, különböző ügyességi feladatokon mérték össze rátermettségüket, az este folyamán pedig Kocsma olimpia várta a versenyzőket.
    Juventus Soliditas Nemzetközi Háló gyűlés Nyiregyházán. Az IFIX Ifjúsági Szervezet a nyiregyházi Mustárház meghívásának eleget téve részt vett a Juventusz Soliditas Nemzetközi Ifjúsági Hálózat 2. hivatalos találkozóján. A hálózatot 2012. októberében alakította meg 7 ország (Magyarország, Szerbia, Románia, Szlovákia, Ukrajna, Horvátország, Ausztria) 23 magyar civil szervezete, melynek célja a Kárpát-medencében élő fiatalság összevonása a közös projektek, programok, kiadványok megvalósítása érdekében.
    IFIX Kupa. Az IFIX Ifjúsági Szervezet által 3 év után először 2013-ban újra megrendezésre került az IFIX Kupa elnevezésű kispályás labdarúgó torna, a MSC sportcsarnokában! Az egy egész napig tartó bajnokságon 10 csapat méretetett meg és a nap végén a következő eredmények születtek: 1. STR Tomi Mohol, 2. Másnaposok Ada, a 3. A Felsőhegy csapat. A résztvevők számára a torna folyamán az IFIX ásványvizet valamint ebédre babgulyást és kenyeret biztosított.
    Múzeumok Éjszakája. A Múzeumok Éjszakája elnevezésű rendezvénysorozat 2013. május 18-án került megrendezésre Adán. Az érdeklődők 9 különböző helyszínen (1. IFIX nagyterme, 2. Szarvas Gábor Könyvtár kiállító terme, 3. Műszaki Iskola, 4. I. Helyi Közösség, 5. Vöröskereszt, 6. Sport Panzió, 7. Aranykapu, 8. Tájház, 9. Vadvirág) láthattak művészetről, sportról, kézművességről, hagyományőrzésről stb. kiállításokat. A kiállításokra többszázan látogattak el. 
    Könyvtárfelújítás. Az IFIX Ifjúsági Szervezet aktivistáinak vezetésével és a diákok, valamint egyes tanárok és iskolai dolgozók hathatós közreműködésével 2013. május 6. és  június 11. között felújításra került az adai Műszaki Iskola könyvtára. A felújítási munkálatoknak köszönhetően a könyvtár több mint 6 négyzetméterrel lett nagyobb, valamint új helyiségként funkcionál. A felújítást Ada község önkormányzata támogatta.
    Nemzetközi Ifjúsági Csere San Sebastian. 5 szerbiai fiatal az IFIX keretein belül a nyíregyházai Mustárház jóvoltából egy nemzetközi ifjúsági cserén vett részt Spanyolországban- San Sebastianban/Renteriában, ahol 25 spanyol, szlovén, észt és bolgár fiatallal egyetemben különböző csapatépítő és pályázatírási készségeket fejlesztő feladatokban vett részt, 8 napon keresztül. A résztvevők új kapcsolatokat létesítettek, megismerkedhettek Baszkföld nevezetességeivel, gasztronómiai különlegességeivel, az itt élő emberek kultúrájával, és számos élménnyel gazdagodtak.


Az IFIX tagjai San Sebastianban

    Pótóra az IFIX-ben. 2013-ban is megszervezésre kerültek a Pótóra programok a kisebbségi, közigazgatási és oktatásügyi titkárság jóvoltából, amelyen az 1-8. osztályos kisdiákok 9 tantárgyból kaphattak segítséget a tanulásban. 15 állandó és 10-12 időszakonként megjelenő diáknak tartott 12 önkéntes aktivista pótórákat a hét minden napján. A tervek szerint idén is folytatódnak a pótórák, többen érdeklődtek már, ami azt jelzi, hogy volt eredménye a pótoktatásnak. Emellett minden segítséget szívesen fogadnak.
    We are Equal Everywhere. Nemzetközi ifjúsági csere Adán . 2013. október 14. és 23. között Adán került megrendezésre a We are Equal Everywhere nemzetközi ifjúsági csere, amelyben összesen harminckét fiatal és négy csoportvezető vett részt, akik Szerbia mellett Macedóniából, Szlovákiából és Magyarországról érkeztek a tiszaparti településre. Az ifjúsági csereprogram témája az Európai Unió szomszédos országaiban peremhelyzetben élő fiatalok kulturális hátterének minél szélesebb körű feltárása és megértése, valamint a velük szembeni diszkrimináció elleni harc hatékonyságának növelése volt.
    A tábori munka során a szervezők a legfőbb hangsúlyt a tapasztalatok és élmények megosztására, az önreflexióra és az új ismeretek elsajátítására helyezték. A foglalkozásokat tapasztalt trénerek irányították. Az adott témakörök feldolgozása különféle módszerek alkalmazásával – játékkal, kollázs- és festménykészítéssel, szerepjátékkal, és kiselőadásokkal – zajlott. A rendezvénysorozat az adai IFIX Ifjúsági Szervezet és a csantavéri Flow-E.R. Környezetvédelmi Egyesület együttműködése révén, az Ifjúság lendületben elnevezésű program keretében, az Európai Bizottság támogatásával valósult meg.

    Mint látható, a programok változatossága folytán mindenki megtalálhatja a magának való programot. Továbbra is várják az érdeklődő fiatalokat, akik aktívan is részt vehetnek ezen programokon, általuk más országok fiataljaival ismerkedhetnek meg, kapcsolatokat alakíthatnak ki, érdekes rendezvényeken vehetnek részt, megismerhetik a különböző országok kultúráját, az ott élő emberek mentalitását. Továbbra is várják az érdeklődő fiatalok jelentkezését az ifix@adacity.net e-mail címre, vagy a 854-301-es telefonszámon, illetve az iroda felkereshető Adán a Lenin u. 1. cím alatt. A szervezet volt elnöke, Mikusák István a spanyolországi Ponte vedra europai önkéntes szolgálat programban vesz részt, ezért az újonnan kinevezett elnök Peckó Egon lett, az alelnökök Đorđe Vuletić, Szarvák Gabriella, elnökségi tagnak pedig Peity Aleksandart és Bozsóki Juditot választották.

Gecse Attila

januar 2014.

Naslovna strana
Opštinske vesti
22. januar - Dan mađarske kulture
Aktivnosti sindikata
Susret sa Deda Mrazom
Impresum


Design by VA