Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2014. január

Címoldal
A túlélésért
Községi hírek
Január 22. - A magyar kultúra napja
Az adai kábeltelevízió
Az IFIX 2013. évi munkájáról
Utazni jó
Az elmúlt esztendő utolsó hetei
Teljes életet élni
Jubilált a nyelvművelő egyesület
Mindent bontunk!
Január 10.
Piros, fehér, kék menyecske leszek én!
Jubileumi összefogás a kollégiumért
Más adón, más frekvencián
Korszerűbb egészségügyi ellátás
Templomától búcsúzott a courtlandi magyar egyházközösség
Keresztszemmel
Karácsonyi terminál
A Vadvirág H. K. jótékonysági akciója
A Zöldike hírei: Évzáró munkaakciók
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Rendőrségi hírek
Zöld levél
130 éves lehetne
Hírek
Sport
Tarka-barka
Árnyas oldal
Találkozás Télapóval
Impresszum

Korszerűbb egészségügyi ellátás

    Akadozó gyógyszerellátásra, kevesebb szakorvosra, de ugyanakkor a várakozási idő csökkenésére és korszerűbb egészségügyi ellátásra számíthatunk az új  évben, tudhattuk meg Tóth Barna Elvirától,  az adai Egészségház igazgatónőjétől, akit arról kérdeztünk, hogy az új év milyen változásokat hoz az egészségügyi ellátásban.
    – Az egészségügyben nagyobb változások a 2014-es évben nem várhatók – magyarázta az igazgatónő.  – Az egészségbizosítónak korlátozottak az eszközei, az egészségvédelem viszont nagyon drága. Az egészségügyi alapot a járulékokból kellene feltölteni, de sajnos Szerbiában nincs normálisan működő gazdaság, nagy a munkanélküliség, a munkások zöme minimálbérért dolgozik vagy nincs is bejelentve, tehát járulék sincs elég. Az egészségügyi intézmények sem kapnak elég pénzt a működésükre, így egészségházunk sem. Az utóbbi években 10%-kal kevesebbet kapunk, mint amennyire szükség lenne. Azt a 10%-ot (15-20 millió dinár) az önkormányzatnak kellene biztosítani, de sajnos a KKT a 2014-es esztendőre 6.140.000 dinárt tervezett a költségvetésben, ugyanannyit, mint tavaly.  Ada község költségvetését 620 millió dinárban határozták meg, így az Egészségház számára kiválasztott összeg annak még 1%-a sem!  Amennyiben a költségvetés megvalósítása 80-85 százalékos lesz, akkor csak 5 milliót kapunk, mint a 2013-as évben. Elgondolkodtató....
    Hogy valamelyest pótoljuk a hiányzó összeget, évek óta pályázunk és projektumokból, donációkból próbáljuk a lyukakat betömni, de ezek céleszközök, nem lehet mindent az intézmény működésére fordítani. Projektum révén sikerült felújításokat végezni, mint amilyen a tetőszerkezet szanálása volt tavaly, vagy az előző években így jutottunk a mentőszolgálathoz, vagy újítottuk fel a gyermekgyógyászatot, nőgyógyászatot, laboratóriumot, vezettük be az információs rendszert stb. Pályázati eszközökből, donációkból szereztünk be felszereléseket, autókat, küldtük a dolgozókat továbbképzésre és így jutottunk szükséges anyagokhoz, hogy akciókat, egészségvásárokat szervezzünk, s így igyekszünk korszerűbbé tenni az egészségügyi ellátást.
    – Sokan hiányolják, hogy nincs szakorvosi ellátás az adai Egészségházban.
    – Az utóbbi időben sokan, sok esetben hozzá nem értő személyek foglalkoznak a község egészségügyével, megtévesztve a polgárokat nyugtalanságot próbálnak szítani a lakosság körében. Többek között azt kérdezik a polgárok, hogy igaz-e, hogy megszűnik a mentőszolgálat, vagy becsukjuk a moholi állomásunkat? Ezek tévhíresztelések, inkább fejleszteni szeretnénk, nem pedig megszüntetni! Másik dolog a kijáró szakorvosok kérdése. Tudni kell, hogy a lakosság száma meghatározza, milyen és mennyi szolgáltatást végezhetünk. Mivel nincs 30.000, 40.000 lakosa Adának, nincs joga szakorvosi ellátásokra. A belgyógyászati vagy neuropszichátriai, vagy a munkaegészségügyi szolgálat is megszűnik, amint valamelyik szakorvosunk elmegy az intézményből. Angazsálhatnánk szakorvosokat, de arra sem tárgyi, sem anyagi lehetőségünk nincs. A betegbiztosító csak az alapellátást fizeti, tehát ha szakorvosokat alkalmaznánk, pl. urológust vagy bőrgyógyászt, fizetniük kellene a betegeknek, de nem 300 dinárt, mint ahogyan egyesek állítják. Elsősorban szóba sem állnak velünk 500din/páciens alatt, de erre az összegre még adót és egyéb járulékokat kell fizetnünk, felszerelést, anyagokat (amivel dolgoznak) kellene biztosítanunk, de a nővér munkája, a világítás, fűtés is pénzbe kerül. Beutalóval ingyenes a szakorvosi ellátás, esetleg a participációt kell fizetni (50 dinár) Zentán is, Nagykikindán is.
    Ami a gyógyszerellátást illeti, akadozni fog az idén is pénzeszköz hiányában, és főleg a közbeszerzés miatt, ami korlátozza a lehetőségeinket. A közbeszerzésről szóló törvény a magángyógyszertárakat nem érinti, ezért tudják ők biztosítani zökkenőmentesebben a gyógyszereket.
    – Újdonság, hogy ezentúl a választott orvosokhoz előre be kell jelentkezni vizsgálatra.
    – A bejelentkezést a választott orvoshoz az egészségvédelemről szóló törvény alapján kellett bevezetni, amitől azt várjuk, hogy lecsökkenjen a várakozási idő a rendelők előtt. Nem várólistákról van szó, hanem időpontra jönnek a betegek. Vannak esetek, amelyek előnyt élveznek pl. aki kórházból jött, vagy lázas, vagy súlyos betegségben szenved, őket az orvos soron kívül fogadja, tehát lehetséges pár perces várakozás, de nem lenne szabad több órás várakozásnak lennie.
    Mindezek után mindenkinek sok szerencsét, boldogságot, sikert és nem utolsó sorban jó egészséget kívánok a 2014-es esztendőben! – fejezte be dr. Tóth Barna Elvira.

Józó Krizsán Mónika

januar 2014.

Naslovna strana
Opštinske vesti
22. januar - Dan mađarske kulture
Aktivnosti sindikata
Susret sa Deda Mrazom
Impresum


Design by VA