Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2014. január

Címoldal
A túlélésért
Községi hírek
Január 22. - A magyar kultúra napja
Az adai kábeltelevízió
Az IFIX 2013. évi munkájáról
Utazni jó
Az elmúlt esztendő utolsó hetei
Teljes életet élni
Jubilált a nyelvművelő egyesület
Mindent bontunk!
Január 10.
Piros, fehér, kék menyecske leszek én!
Jubileumi összefogás a kollégiumért
Más adón, más frekvencián
Korszerűbb egészségügyi ellátás
Templomától búcsúzott a courtlandi magyar egyházközösség
Keresztszemmel
Karácsonyi terminál
A Vadvirág H. K. jótékonysági akciója
A Zöldike hírei: Évzáró munkaakciók
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Rendőrségi hírek
Zöld levél
130 éves lehetne
Hírek
Sport
Tarka-barka
Árnyas oldal
Találkozás Télapóval
Impresszum

Kanadai tudósítónktól
Templomától búcsúzott a courtlandi magyar egyházközösség

    Hatvannégy év után, december 29-én, délelőtt 11 órakor tartotta az adai származású Pesznyák Béla atya utolsó miséjét a magyar közösség által emelt Szent László templomban az Ontariói ACourtlandban (Kanada). A templomot a londoni (Ontarió) püspökség döntése alapján csukták be.


A templom

    Courtland Dél-Ontarió dohánytermelő vidékén elterülő kis falucska, ahova többnyire az első világháború után érkeztek magyarok, főleg a Trianon által elszakított területekről. Ebben az időben az adai származású Bakos György is útnak indult, hogy szerencsét próbáljon az óceánon túl. A harmincas évek második felében Gere Vince adai plébános ösztönzésére, György is meggyőződött arról, hogy templomot kell építeni az itt élő magyar közösség részére az összetartozás érdekében.
    A Szent László egyházközösséget Courtlandon, a Bakos farmon alapították meg a londoni (Ontarió) püspök beleegyezésével 1950 újév napján. Az egyházközösség vezetésével Cser László atyát bízták meg. Az első Szent László búcsút júniusban tartották, majd augusztusban a nyári iskolát is beindították, ötvennégy tanulóval. A templom alapjait szeptemberben kezdték lerakni, és az első szentmisét karácsonykor jéghidegben tartották a félig kész templomban. A román stílusban felépített templomot, 1952. június 29-én szentelték fel.


A Bakos-család leszármazottainak egy része

    A templom működésének első éveiben az adósság törlesztése volt a legnagyobb feladat. A hitközösség fejlődésnek indul. Huszon-négy ifjú párral megalakul a Fiatal házasok klubja is. Színjátékokat állítanak össze, és az édesanyák adományo-zása jóvoltából megépítették a Fatimai Szűz Mária kegyhelyet is. A minisz-tériumtól engedélyt kaptak temető létrehozására. 1956-ban újabb kivándorlók érkeznek a környékre, akik ugyancsak bekapcsolódnak a közösségi életébe. 1958-ban elkészül az új plébánia, és 1959. szeptember 3-án megnyílik az Our Lady of Fatima iskola is, amelyet nemsokára bővíteni kellett a jelentkezők száma miatt. 1967-től a templomban már angol misét is szolgáltatnak. A templomot közben szépítik, ékesítik. A 17 ablakra innsbrucki, a Tiroler Glassmalerei által festett és égetett üvegek kerülnek. Az oltárt a II. vatikáni zsinat szellemében alakítják át. Bakos György azt is indítványozza, hogy a templom körül magyar települést hozzanak létre.
    A felvirágzást követően, a lakosság öregedésével azonban az egyházközösség élete lelassult. Az utóbbi években nehézségekkel küzdenek, és mivel a magyar kiván­dorlók inkább a na­gyobb, ipari város­okban telepednek le így megszűnt az utánpótlás. 2009-ben az adai Pesznyák Béla atyát bízza meg a londoni püspökség a temp­lom irányításával, viszont a körülmé­nyeket figyelembe véve, a templom megmentésre már nincs esély. Így a templomot a püspökség határozata alapján, 2013. december 29-én becsukják. Az utolsó misén az angol egyház képviselők is jelen voltak csakúgy, mint a még működő magyar görög katolikus templom plébánosa is. A templomot megtöltötték a hívek és szerény búcsút vettek attól az épülettől, amely életük és lelki vigaszuk része volt hosszú éveken át. A templom által kibocsátott utolsó értesítő így búcsúzik a hívektől: “A Jóisten jutalmazza meg a Szent László egyházközösség minden élő és elhunyt hívét!”

Volford Tünde

januar 2014.

Naslovna strana
Opštinske vesti
22. januar - Dan mađarske kulture
Aktivnosti sindikata
Susret sa Deda Mrazom
Impresum


Design by VA