Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2009. szeptember

Címoldal
Mögöttünk a nyár
Községi események
Korszerű gyermekosztály és nőgyógyászat
A munkagépek elé feküdt az Obnova portása
A magyar nyelv és kultúra jegyében
Szent Istvánra emlékezve
Közös akarat, sikeres nemzet
Útavató Törökfaluban
A kis- és közép-vállalkozásokról
Vajdasági Fejlesztési Háló
A repülő őrnagy
Megöregedtünk
A tánc utazás, varázslat, mesevilág
Párját ritkító kiállítás
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Az adai egyházközség története VII
Szeretettel a Tiszának
Zöld levél
Néhány gondolat az antibiotikumokról
Sport
Aranykapus nagyboldogasszonyi vásár
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

A Magyar Polgári Szövetség moholi ünnepsége
SZENT ISTVÁNRA EMLÉKEZVE

    A vajdasági Magyar Polgári Szövetség augusztus 22-én Moholon tartotta meg hagyományos Szent István napi ünnepségét, amikoris a templomkertben álló Szent István szobornál tisztelegtek az államalapító nagy király emléke előtt és művét, tanítását állították elénk követendő példaként.

    Sass Tamás az MPSZ alelnöke volt a vezérszónok és tömör beszéde így hangzott:
    „A Magyar Polgári Szövetség, a szervező, valamint a magam nevében tisztelettel köszöntöm Mohol és környéke polgárait, valamint a megjelent vendégeket, Patrubány Miklós urat, a Magyarok Világszövetsége elnökét, Nagy Ferenc főkonzul urat, Rácz Szabó Lászlót a MPSZ elnökét, Tóth Tamás köztársasági, ifj. Tóbiás József tartományi képviselőket, valamint a pártok képviselőit, Mohol polgárait és a megjelent ünneplő közönséget.
    Augusztus 20-a a magyar nemzet legszebb és legnagyobb ünnepe. Ekkor emlékezünk arra, hogy a magyarságot István király összefogta és Európa igényei szerint államot alapított. Ez a tény az, amire mi, határon túli magyarok is büszkék vagyunk. Itt a Délvidéken a magyarság száma, sajnos, drasztikusan csökkenőben van. Az ünnep lehetőség és alkalom arra, hogy erősítsük a vajdasági magyarságot, serkentsük az ittmaradást és az együttműködés szándékát. Nem kis feladat vár ránk, magyar pártokra. Először nekünk kell egységes akarattal föllépnünk, példát mutatnunk, hogy törekvéseink ne csak szólamok, hanem tettek is legyenek.
    Határozottan és elszántan kell fellépni, hogy végre valósággá váljon az autonómiatörekvésünk, a szabad nyelvhasználat, az esélyegyenlőség, és megszűnjenek a magyarság elleni atrocitások. Ki kell állnunk a valóságos idők próbáját. Cselekvőképesekké kell válnunk, hogy megőrizzük a hitelességünket. István király példáját kell követnünk, amikor, sajnos, hiányzik az összefogás vidékünkön, nem szabad feladnunk. Együttműködve és bizakodva kell mindenkivel szemben fellépnünk.
    Augusztus 20-a a kenyér ünnepe is. Ez a nap a kenyérről és a földről is szól. A kenyér és a föld a legdrágább, olyan fontos, mint a kereszt. Nemcsak a keresztény Európához kell csatlakoznunk, hanem a földművelő Európához is. A magyarságot éltető kenyere tartotta össze. Nekünk jutott az a feladat, hogy e csodálatos hagyatékra építve alakítsuk ki jövőképünket. A versenyképesség, a modernizáció és a megértő együttműködés kialakítása a határon kívül és a határon belül megmaradásunk legfontosabb feltétele. Az igazi próbatétel még hátra van. Kívánom, hogy legyen erőnk végrehajtani céljainkat. Az ünnep fénye ragyogja be minden család otthonát, és adjon erőt bölcs döntéseink meghozatalára. Köszönöm, hogy meghallgattak és kellemes, méltóságteljes ünnepet kívánok mindenkinek!”

    Ez után Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke lépett a szobor elé és nagyívű történelmi áttekintés során Szent István és az őt követő magyar királyok apostoli voltára mutatott rá, és hangsúlyozta, hogy István az egyetlen olyan szent, akit a keleti és a nyugati kereszténység egyaránt szentjének tart.

    Nagy Ferenc szabadkai magyar főkonzul Magyarország születésnapjának, a kezdetnek, a legnagyobb születésnapnak nevezte augusztus huszadikát, majd részletesebben szólt a történelmi korokról, a magyarok ünnephez való viszonyulásáról.

    Rácz Szabó László, az MPSZ elnöke határozott hangon szólt István király művéről, az együttélés szükségességéről, a magyarok tetteiről. Szakrális napnak nevezte augusztus huszadikát és hangsúlyozta, hogy a magyarságnak sarkára kell állnia, ha meg akarja valósítani céljait.

   

 Az ünnepségen László Dóra adai középiskolás élményszerű előadásban mondta el Csépe Imre Halk vallomás című versét, de kiemelhetők a zentai Tópart vegyeskórus beszédek között felhangzó történelmi dalai, a himnuszok, és dicséretre méltó Baranyi Zsuzsanna tanárnő találékony műsorvezetése is.

    Végül a koszorúzás következett: Búcsú Attila az önkormányzat, Rácz Szabó László és Sass Tamás az MPSZ, Nagy Ferenc a szabadkai főkonzulátus, dr. Tóth Béla, Bálizs Gizella, Zec Zsuzsanna a VMSZ, Tóth Tamás és ifj. Tóbiás József pedig a Demokrata Párt nevében helyezte el koszorúit Szent István moholi emlékművének talapzatára.

Szöveg és kép: Király János

septembar 2009.

Naslovna strana
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA