Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2009. szeptember

Címoldal
Mögöttünk a nyár
Községi események
Korszerű gyermekosztály és nőgyógyászat
A munkagépek elé feküdt az Obnova portása
A magyar nyelv és kultúra jegyében
Szent Istvánra emlékezve
Közös akarat, sikeres nemzet
Útavató Törökfaluban
A kis- és közép-vállalkozásokról
Vajdasági Fejlesztési Háló
A repülő őrnagy
Megöregedtünk
A tánc utazás, varázslat, mesevilág
Párját ritkító kiállítás
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Az adai egyházközség története VII
Szeretettel a Tiszának
Zöld levél
Néhány gondolat az antibiotikumokról
Sport
Aranykapus nagyboldogasszonyi vásár
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

A munkagépek elé feküdt az Obnova portása
Az adai községben a privatizált vállalatok többségében csőd és felszámolási eljárás folyik, vagy az elmaradt bérek kifizetésére várnak a dolgozók

    Bár a magánosítás hivatalosan 2008 végén befejeződött, azonban országszerte mintegy 400 vállalatban ez nem történt meg. Ezekben az állam elindította a csőd vagy a felszámolási (likvidációs) eljárást. Köztük van az egykori adai gyáróriás, a Potisje szerszámgépgyár is, már ami maradt a társadalmi vállalatból. Az állítólagos ex jugoszláv tőkével is rendelkező adai Iba csiszolókorong gyár szintén magánosításra vár, de ezt egyelőre kormányrendelet tiltja a külföldi tőke miatt. Azonban a privatizált községi vállalatok nagy részében szintén óriási gondok vannak. Az adai Potisjeban és Potisje-Remontban, valamint a moholi Zorában csőd, illetve felszámolási eljárás folyik, az Obnova építőipari cégben a dolgozók az idén még nem kaptak fizetést, jóllehet dolgoznak, ha nem is folyamatosan. Vagy minimálbérért dolgoznak, mint a Potisje-Preciziós Öntödében, ahol nemrég bontotta fel a többségi tulajdonossal az adásvételi szerződést a Privatizációs Ügynökség. Bár azóta a cég talpra állt, és az ígéretek szerint hamarosan a dolgozók bére is növekedni fog. Miroslav Belančić, Ada Község Önálló Szakszervezetek Szövetségének elnöke elmondta, hogy a községben tavaly november óta egyre rosszabb a gazdasági helyzet, ami a nyár folyamán csak fokozódott.
    – Jelenleg legtragikusabb a helyzet az Obnova Rt. építőipari cégben, ahol a munkások 2008 decemberében kapták meg júliusi, augusztusi és szeptemberi fizetésüket. Azóta nem kaptak bért, bár közben megszakításokkal, de dolgoztak. Két hónapja új többségi tulajdonosa van a részvénytársaságnak a loznicai Živorad Perišić személyében. Azt reméltük, hogy javulni fog a helyzet, de egyelőre erről szó nincs. Az új tulajdonos és az igazgatóbizottság azt ígérte, hogy július 31-ig kifizetnek három minimálbért a munkásoknak, de ez nem történt meg. Majd szóbeli ígéretet tettek, hogy erre augusztus 15-ig sor kerül, de ismét nem történt semmi. Hétfőn (augusztus 17-én) a portás lefeküdt a vállalt kapujába és nem engedte, hogy a munkagépek elhagyják a telephelyet. Az incidensnek nem lett nagyobb következménye, de a szakszervezet most már konkrét lépéseket tesz a vállalati szakszervezettel: felhívjuk a többségi tulajdonos és az új igazgató figyelmét, hogy fizessék ki munkások bérét, és ne csak a cég adósságait törlesszék a hitelezőknek. Ehhez az állapothoz nem a rossz magánosítás vezetett, kezdetben minden rendben volt, de a második, illetve a harmadik tulajdonoscsere után egyre rosszabb a helyzet a cégben, ahol jelenleg már csak 36-an dolgoznak – közölte a községi szakszervezeti vezető.
    A közelmúltban azonban az Obnovával kapcsolatosan biztató híreket kaptunk a szakszervezetből. A szakszervezet elnökétől megtudtuk, hogy a dolgozók kézhez kapták a tavaly októberi és novemberi minimálbért, mintegy 13 000, illetve 15 000 dinárt a munka órák számától függően. Emellett megindult a termelés, van munka, és várhatóan a jövőben javulni fog a helyzet a cégben.
    A Potisje szerszámgépgyárban június 4-én indult el a csődeljárás a szabadkai kereskedelmi bíróság döntése alapján. A szabadkai Pavel Gros lett a csődbiztos. Miroslav Belančić megjegyezte, hogy a társadalmi vállalatban 1-2 éve már nincs se tőke, se dolgozó. A szakszervezet és a csődbiztossal együttműködve rendezte a cég utolsó 63 munkásának a státuszát, akik ezután a munkaközvetítő nyilvántartásába kerültek, és így munkanélküli segélyhez juthatnak. Emellett, segítettek abban, hogy azok a munkások, akik az elmúlt három évben a társadalmi vállalatban dolgoztak és van anyagi követelésük a cég felé, ezt átadják az illetékes szerveknek. A követelések a munkaévek után járó adóra és járulékra, valamint a nettó bérekre vonatkoznak. A szakszervezeti elnök szerint a bírósági végzéssel a munkások követelhetik a részüket a csődmasszából. Azonban ha nem lesz csődmassza, akkor viszont segítségért fordulhatunk a köztársasági szolidáris alaphoz, amitől kilenc minimálbért igényelhetünk a számukra. Továbbá, az állam olyan rendelkezést készít elő, hogy a bírósági végzések alapján elismerik számukra a munkaévek után kifizetetlen adó- és járuléktartozást. A cég ügyében a következő tárgyalásra októberben kerül sor.
    A Potisje-Remontban május 11-től zajlik a felszámolási folyamat. A munkások átadták a csődbiztosnak követelésüket, ami az előző évekből elmaradt fizetés különbségekről, illetve a november felétől a felszámolásig elmaradt minimálbérekre vonatkozik. A szakszervezeti elnök elmondta, hogy a szerszámgépek nagyjavítására szakosodott cég egyedülálló volt az országban, és korábban 70-80 családnak biztosított megélhetést. Reméli, hogy a felszámolás után újraindul a cég, és alkalmazni tudja egykori dolgozóit, akik a munkaközvetítőben vannak. Abban is reménykedik, hogy szeptember végi újabb árverésen gazdára talál a moholi Zora konzervgyár is, amelyben tavaly február óta csőd van. A cég vagyona április 22-én került kalapács alá, de nem volt érdeklődő. A kikiáltási ár mintegy 150 millió dinár volt. A következő kikiáltási ár 25 százalékkal kevesebb lesz, és a szakszervezet elnöke szerint lesznek érdeklődők, akik hajlandók lesznek megvásárolni a céget.
    Miroslav Belančić közölte, a szakszervezet és az adai önkormányzat közös fellépése az Obnovában és a Potisje-Preciziós Öntödében eredményes volt. Szerinte ez is azt bizonyítja, hogy mekkora szükség lenne a község területén a szociális-gazdasági tanács megalakítására, amelyben a szakszervezet és az önkormányzat mellett képviseltetnék magukat munkaadók is.
    A szakszervezet információ szerint az adai községben nagyon magas a munkanélküliek aránya: 3700 munkavállalóra 1800 munkanélküli jut.

Magyar Szó – Csincsik Zsolt

septembar 2009.

Naslovna strana
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA