Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2009. szeptember

Címoldal
Mögöttünk a nyár
Községi események
Korszerű gyermekosztály és nőgyógyászat
A munkagépek elé feküdt az Obnova portása
A magyar nyelv és kultúra jegyében
Szent Istvánra emlékezve
Közös akarat, sikeres nemzet
Útavató Törökfaluban
A kis- és közép-vállalkozásokról
Vajdasági Fejlesztési Háló
A repülő őrnagy
Megöregedtünk
A tánc utazás, varázslat, mesevilág
Párját ritkító kiállítás
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Az adai egyházközség története VII
Szeretettel a Tiszának
Zöld levél
Néhány gondolat az antibiotikumokról
Sport
Aranykapus nagyboldogasszonyi vásár
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

A magyar nyelv és kultúra jegyében
Augusztus 30-án Adán tartották meg  a XVI. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok megnyitó ünnepségét

    Több mint fél évszázaddal ezelőtt csoda történt itt, a Délvidéken, nem is kis csoda, óriási csoda. Elődeink Palicson 1952-ben egy olyan színes kulturális seregszemlét hoztak össze, amely párját ritkítja a Kárpát-medencében. Óriási erőt adott ez a rendezvény a továbbéléshez, a megmaradáshoz, az építkezéshez. – mondta Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke Adán a XVI. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok megnyitó rendezvényén, majd hozzátette - Természetesen a hatalom azonnal reagált, betiltotta, Palicson többé nem volt Ünnepi Játékok, betiltotta elődünket a Vajdasági Magyar Kultúrszövetséget is. És lám, volt erőnk ahhoz, hogy amikor 1992-ben megalakult a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, akkor az egyik első dolgunk az legyen, hogy újjáélesszük az Ünnepi Játékokat, amelynek rendkívüli jelentőségük van, hiszen behálózzák az egész Délvidéket. Nem véletlen, hogy mindig olyan helyre mentünk el a játékok megnyitójával, amely történelmünkben, kultúrtörténetünkben, közéletünkben kiemelkedő helyet foglal el.
    A megnyitó ünnepség házigazdája az idén Zenta, Aracs, Bács, Versec, Titel, Törökkanizsa, Oroszlámos, Újvidék, Horgos, Szilágyi és Csantavér után Ada, Szarvas Gábor szülővárosa lett. A VMMSZ elnöke szerint nem is választhattak volna más helyszínt, hiszen a magyar nyelv éve van, és a rendezvény célja, hogy kultúránk mellett anyanyelvünk előtt is tisztelegjünk.
    A XVI. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok megnyitója délután az adai fúvószenekar szabadtéri hangversenyével kezdődött, amelyet ft. Szauer Miklós római katolikus plébános, nt. Orosz Attila református és nt. Dolinszky Gábor evangélikus lelkész közreműködésével ökumenikus istentisztelet követett a Szentháromság római katolikus plébániatemplomban.  Az istentisztelet során a Himnusz és Szarvas Gábor magyar nyelvről szóló gondolatainak tolmácsolása után ünnepi köszöntőt mondott Világos Tibor, Ada város alpolgármestere. Dr. Kulcsár Szabó Ernőné, a Miniszterelnöki Hivatal vezető főtanácsosa pedig az anyaország üzenetét tolmácsolta az ünneplő közösségnek. Dudás Károly alkalmi köszöntője után aztán a résztvevők megkoszorúzták az adai születésű nagy magyar nyelvész, Szarvas Gábor szobrát.
    A rendezvényhez kapcsolódva a Szarvas Gábor Könyvtár kiállítótermében az érdeklődők megtekinthették Nemes Fekete Edit keramikusművész Szent Művészet című kiállítását is, amelyet Olga Šram művészettörténész értékelt.
    A megnyitó ünnepség koraeste a Szentháromság templomban folytatódott, ahol Nyelv és varázs címmel zenés irodalmi műsor következett. Az adai Musica Humana Kamarakórus Szigethy Gyula, Szokolay Sándor, Kodály Zoltán, Lányi Ernő és Bárdos Lajos műveiből adott ízelítőt, Rizsányi Attila Fehér Ferenc-szavalata után a szabadkai Lányi Ernő IME fúvós triója lépett a közönség elé. A zentai Kapaszkodó együttes Radnóti Miklós, József Attila és Szepesi Attila megzenésített verseiből készített összeállítást. A szabadkai Lányi Ernő IME Ungaresca régizene-együttesének jóvoltából Purcell, Nörminger és Lányi Ernő dallamai csendültek fel. A műsort és a XVI. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok megnyitóját pedig a szabadkai Juhász zenekar összeállítása és Hajvert Ákos szavalata zárta.

Józó Mónika

septembar 2009.

Naslovna strana
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA