Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2009. szeptember

Címoldal
Mögöttünk a nyár
Községi események
Korszerű gyermekosztály és nőgyógyászat
A munkagépek elé feküdt az Obnova portása
A magyar nyelv és kultúra jegyében
Szent Istvánra emlékezve
Közös akarat, sikeres nemzet
Útavató Törökfaluban
A kis- és közép-vállalkozásokról
Vajdasági Fejlesztési Háló
A repülő őrnagy
Megöregedtünk
A tánc utazás, varázslat, mesevilág
Párját ritkító kiállítás
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Az adai egyházközség története VII
Szeretettel a Tiszának
Zöld levél
Néhány gondolat az antibiotikumokról
Sport
Aranykapus nagyboldogasszonyi vásár
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

A REPÜLŐ ŐRNAGY
  • Nem is olyan régen a fiúk többségének gyerekkori álma a mozdonyvezető, a tűzoltó, katona vagy a pilóta volt és utána lett az, aminek sikerült. Mai riportalanyom, Szaszúr Krisztián, java korabeli fiatalember, a neve után büszkén mondhatja, vagy írhatja, hogy repülős őrnagy (pilot major). Sugárhajtású vadászgép-pilóta, ma a Szerb Hadsereg repülős oktatótisztje (pilot oficir).
     Egyszerű halandó szemében ez egy par exellence, felsőbbrendű, amolyan földöntúli foglalkozás, hát még ha tudjuk, hogy a „mi fiunk”, adai gyerek, apja-anyja-testvére itt él közöttünk és mindennapos  ismerősünk. Szülei, László és Etelka, valamint öccse Richárd az Arany János utcában laknak. Itt ültünk le egy kellemes vasárnap délutánján a házuk tágas teraszán, és miközben az anyuka kínai palotapincsi kutyái sündörögtek körülöttünk, szagolgatták, nyaldosták lábunkat, mi pedig kötetlen beszélgetésbe kezdtünk.
    – Az egykori Jugoszláv Néphadsereg Galeb, majd Super Galeb vadászgépének vezetésére kaptam kiképzést – mondja Krisztián, – és aki csak valamennyire is ért a repülőgépekhez, az tudja, hogy ez volt a JNH első, saját gyártmányú, sikeres vadászgépe, amire a katonai körök büszkék is voltak országszerte.


Szaszúr Etelka és pilóta fia Krisztián.

    – Ez a gép nem légicsatákra szánt elfogó vadászgép, hanem kiképzésre szolgáló és földi célpontok elleni csapásmérő vadászbombázó – magyarázza Krisztián. – A fegyverzete is olyan, ami harckocsik, tankok, bunkerek, épületek, erődítmények (és sajnos, élő emberek, katonaság) kilövésére, bombázására, megsemmisítésére szolgál. Csúcssebessége mintegy 8-900 kilométer, a normális utazósebessége pedig 400-750 km. A mosztári Soko repülőgépgyárban készült és a mai Szerb Hadsereg is használja. Ez a gép igen megbízható, a légibemutatók kedvenc gépe és aero-mitingek alkalmával ma is rendszeresen láthatók, amint kötelékrepülésben hajtják végre a legkülönfélébb, műrepülői figurákat.
    Hogyan indult a pilóta-karriered?
    – Hadd mondjam ezt én – veszi át a beszélgetés fonalát Etelka, az édesanya. – Krisztián az adai nyolcosztályos iskolában kitűnő, Vuk-díjas tanuló volt és mi szülők, nagy gondban voltunk, hogy megfelelő iskolát válasszunk neki, ami jó is, meg ami nem is kerül sokba. Köszönve, hogy én a Belügyi Osztály dolgozója voltam, a kezembe került a mosztári katonaiskola hirdetménye, miszerint tanulókat vesznek fel a repülős középiskolai tagozatra. Ide adtuk be a kérvényt és sikerült is Krisztiánnak a felvételi. Mosztárba kellett neki menni, ugyanis ott volt a Tito marsall repülős gimnázium.


Krisztián az UTVA 75 kormánybotjánál

    Hát, Krisztián, hogy teltek Mosztárban az iskolaévek?
    – Nehéz volt a tanulás. Kezdetben a szerb nyelv nem kellő ismerete is hátráltatott, de ezt le lehetett győzni, mert a tanáraink, az oktató tisztek igazi szakemberek voltak és minden hátráltató körülményre tekintettel voltak. Segítettek, ahol csak lehetett. A többi meg ránk, tanulókra hárult. Mondhatom, mindenben kitettem magamért, és ma már – az elmúlt sok év távlatából – semmire sem panaszkodhatok.
    Iskolánk neve Vazduhoplovna vojna gimnazija, azaz Repülős Katonai Gimnázium volt és a sikeres egészségügyi alkalmassági tesztek, vizsgák után két évig a vitorlázó repülést tanultuk, a harmadikban ejtőernyős kiképzést kaptunk, a negyedikben pedig a jószemű oktatóink felmérték képességeinket, azt, hogy a középiskolát követő repülős akadémián ki milyen szakon folytathatja tanulmányait.


Az UTVA 75 a levegőben

    Következett hát a VVA (Vazduhoplovna vojna akademija SFRJ), azaz a JSZSZK Repülős Katonai Akadémiája. Két év elméleti oktatás Szarajevóban, majd Belgrádban, a harmadik-negyedik év pedig gyakorlati oktatással, repüléssel telt Crna gorában, Podgoricában. Ez volt a Galeb, majd a Super Galebon töltött harmadik, majd negyedik év, úgyhogy a Galebokat tövükről-hegyükig megismertem, megszerettem. Gyakorlórepüléseket végeztem velük, őrjáratoztunk és a Galebokon összesen 900 óra repülési időm van, ami nem semmi!

Amit az interneten lehet olvasni a Galebról

A G-4 Super Galeb egy jugoszláviai gyártású kiképző repülő­gép. A kezdők és a haladók kiképzésére szolgáló G-2 Galeb és Lockheed T-33 felváltására szánt G-4 jelentősen különbözik név­rokonaitól, csak a megbízható, de gazdaságtalan turbójet-hajtóművet tartották meg. Vonalaiban inkább az angol BAE Hawkra hasonlít. 1978-ban szállt fel először a Super Galeb. 1982-ben állították szolgálatba, először a mostari kiképző iskolá­ban, majd 1985-től a pulai fegyveres egységnél. Az UTVA-75-ön történő alapkiképzés után a magasabbszintű oktatásban hasz­nálják. A G-4-et támadó szerepkörben is lehet alkalmazni. A típus egyetlen külföldi vásárlója Mianmar.

Műszaki adatok. Funkció: gyakorló repülőgép. Gyártó: Soko Mostar. Személyzet 2 fő. Szolgálatba állítás 1982. Rendszere­sítők: jugoszláv, később szerb légierő, és Mianmar. Méretek: hossz 11,86 m, fesztáv 11,86 m, magasság 4,28m, hajtómű Rolls-Royce Viper mk 632, tolóerő 1814 kp. Repülési jellemzők. Maximális sebesség 909 km/h, hatósugár 1495 km. Fegyverzet. Beépített fegyverzet 2 x 23 mm-es gépágyú. Fegyverfel-függesztő pontok száma 4.

    Podgorica után közelebb kerültél?
    – Igen, 2006-ban Batajnicára kerültem, és 1996 óta oktatótiszt (nastavnik letenja) voltam a Galebon. Közben jött az a szerencsétlen háború, amiről részletesen nem akarok szólni, de ami mindent felforgatott. Mondhatjuk, hogy tönkretette a töretlen pályát és a reményeinket.
    Az idő azonban múlt és úgy-ahogy minden rendbejött, csak a repülősök nagyon megérezték a pénztelenséget és a krízist. Sok időnek kell még elmúlnia, hogy felálljon egy korszerű légierő, minden szükséges technikával, kiszolgáló erővel és navigációval.


A Super Galebok jugoszláv felségjellel

    Időközben megnősültem, feleségem Gabriella, péterrévei születésű, kisfiunk Olivér pedig most tíz éves.
    Jelenleg milyen gépeken repülsz?
    – A kovini – Kevevára repülőtéren volt a telephelyünk, és ott a pilótajelölteket oktattam az Utva 75 légcsavaros repülőgépen. Ez is egy hazai gyártmányú, ismert és elismert repülőgép és a tanulók ezen sajátítják el részleteiben a repülési folyamatokat, feladatokat. A légcsavaros gépünk 160-270 kilométeres sebességgel repül. A programban van mindenféle repülés, beleértve az alacsonyrepülést és az akrobatikus elemeket is. Nagy a fizikai megterhelés is: a szervezetre ható nehézségi erő 5G-ig is mehet. Jelenleg a kovini repteret megszüntették és most Batajnicán oktatok.


A Leteće zvezde (Repülő csillagok) műrepülő kötelék Galebjai

    Nem kis feladatuk van a pilótajelölteknek, hisz az elméletet is, és a gyakorlatot is el kell sajátítaniuk – akárcsak valamikor nekünk.
    Repültél-e Ada felett?
    – Erre igazán ritkán visz az utunk. Volt azonban egy érdekes eset, amikor a szomszédságban lakó egyik bácsi mondta anyuéknak, hogy „láttam Krisztiánt, itt repült egy gép és felismertem benne az arcát!”

Király János

septembar 2009.

Naslovna strana
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA