Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2009. szeptember

Címoldal
Mögöttünk a nyár
Községi események
Korszerű gyermekosztály és nőgyógyászat
A munkagépek elé feküdt az Obnova portása
A magyar nyelv és kultúra jegyében
Szent Istvánra emlékezve
Közös akarat, sikeres nemzet
Útavató Törökfaluban
A kis- és közép-vállalkozásokról
Vajdasági Fejlesztési Háló
A repülő őrnagy
Megöregedtünk
A tánc utazás, varázslat, mesevilág
Párját ritkító kiállítás
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Az adai egyházközség története VII
Szeretettel a Tiszának
Zöld levél
Néhány gondolat az antibiotikumokról
Sport
Aranykapus nagyboldogasszonyi vásár
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

HÍREK

KÖRZETI VERSENYRE KÉSZÜLVE

    Telečki Elvira fogadott, hogy beszámoljon mi is történik  a moholi Önkéntes Tűzoltó Testület házatáján:
    „Augusztus 22-én tartottunk tűzoltó napot a moholi rekreációs parkban, ahol a muzslyai ÖTT tagjaival együtt kellemesen és eseménydúsan múlattuk az időt. Bánáti vendégeink az aznapi közös programunk keretein belül segítettek a hamarosan megrendezésre kerülő Körzeti tűzoltó versenyre való felkészülésben. Az említett versenyre szeptember 12-én kerül sor Magyarkanizsán ahol a moholi ÖTT senior B férfi és női csapata, valamint junior lány és fiú csapata indul nagy ambíciókkal. Gyakorlatainkat a moholi Paróci tanyán ejtjük meg, hiszen egyenlőre nincs is más hely, ahova mehetnénk. Reménykedünk, hogy az önkormányzat hamarosan pozitív választ ad az immár harmadszor átadott ugyanazon folyamodványunkra a lövöldével kapcsolatban! Azzal viszont el kell dicsekednem, hogy a községi Tűzoltó Szövetség egyenruhát ajándékozott nekünk!” Ezt meg is mutatta: kabát, zakó és nadrág valamint egy mici, majd folytatta: ”Szeptember 20-án Muzslyára vagyunk hivatalosak egy találkozóra, mely sportjátékokat jelent, és persze készülünk a 125 éves évfordulóra, hiszen az  ÖTT jövőre jubilál. Ki kell hangsúlyoznom, hogy a tűzoltósághoz való minden anyagi és morális viszonyulás ellenére, valamint annak ellenére, hogy csupán viccelődve indultunk neki  ennek a dolognak, bennünk az a  hozzáállás alakult ki az ÖTT felé, hogy  komolyan vesszük!”
    Szorítsunk hát a résztvevők sikeres magyarkanizsai szerepléséért!

Lajkó Szilvia

MOHOL LESZ A MIRK HÁZIGAZDÁJA

    Amint befejezte az ÖTT-vel kapcsolatos híreket, Telečki Elvira máris folytatta az Aranykezek Kézimunka Egyesületben történő készülődéssel az újvidéki vásárra, ami október 15-én lesz. „Velünk együtt munkáink is útra készen állnak, hogy képviselhessük Ada községet azon a rendezvényen, ahol vajdasági, hivatalosan bejegyzett női szervezetek vesznek részt. Emellett már dolgozunk az idei karácsonyi kiállításunk anyagán, és boldogsággal tölt el minket, hogy jövőre Mohol lesz a soron következő MIRK házigazdája! Egyenlőre ennyit mondanék.” Eközben megtekinthettem a karácsonyi kiállításra készülő egyik munkáját, beavatott még néhány tervébe, de igazából mindent majd csak maga a kiállítás árul el. Ne hagyják ki ezt sem!

Lajkó Szilvia

A MIDNIGHT VENDÉGSZEREPLÉSE SZÉKELYKEVÉN

    A székelykevei Szalmaszál Ifjúsági M. E. szervezte meg a már hagyományos Nyári Találkozók Székelykeve  elnevezésű rendezvénysorozatot. A rendezvényen minden este más és más jellegű műsort láthatott a közönség a néptánctól kezdve a színielőadásokon keresztül a modern táncig.

    A Midnight táncegyesület augusztus 17-ére kapott meghívást a rendezvényre. Örömmel tettünk eleget a meghívásnak, hiszen 4 évvel ezelőtt már vendégszerepeltünk ebben a dél-bánáti faluban önálló kétórás műsorunkkal. Együttesünk a 27 éves fennállása alatt számtalan sikeres fellépést és versenyt tudhat maga mögött. Folyamatos működésünknek és kitartó munkánk eredményeként, annyi kitűnő táncosa és koreográfiája van együttesünk moholi és zentai csoportjainak, hogy látványos és változatos táncműsorral léphetünk közönség elé.

    A helybeliek kitűnő szervezésének és vendégszeretetének köszönhetően táncosaink maradandó élményt nyújtó fellépésen vehettek részt. A szabadtéri színpadon felemelő érzés volt a nagyszámú, lelkes és odaadó közönség előtt táncolni. Igyekszünk jelét adni annak, hogy községünkben megfelelő törődéssel a fiatalok hasznosan is eltölthessék szabadidejüket és szeretnénk megköszönni mindenkinek, aki valamilyen módon támogatja ebben a Midnight táncegyesületet.

T. R.

A TŰZOLTÓSÁG HÍREI

    A községi Tűzoltó Szövetség képviselői és vendégei, Szabó Ferenc nyugalmazott tűzoltóparancsnok Makóról és Sava Grković Savino selo-ból, sikerrel szerepeltek az adai Gastro Napok főzőversenyén, olyannyira, hogy Sava Grković különdíjat is kapott!
    A községi Tűzoltó Szövetség elnöksége augusztus 28-án megtartotta rendes havi gyűlését, amelyen több időszerű kérdésről is szó volt, így a közelgő észak-bánáti körzeti versenyről, az önkéntes tűzoltók augusztus 29-ei, nagybecskereki találkozójáról, az aratási ügyeletről és egyebekről.
    A nyári időszakban, július második és augusztus első fele viszonylag nyugodt volt, úgy a professzionális, mind az önkéntes tűzoltó egyságeknél.

Bálizs Géza


KÖRNYEZETVÉDELMI IRODA NYÍLT ADÁN

    A Nemzeti Foglalkoztatási Alap finanszírozásával, a közmunka-alap terhére, két fiatal szakember, Ivana Mrkšić környezetvédelmi mérnök és Varga Csongor informatikus személyében az adai Zöld Sziget Ökológiai Mozgalom környezetvédelmi aktivistákat, PR-referenseket alkalmazott, akik az ORTC épületében levő földerítők-környezetvédők irodában naponta 8-14 óráig fogadják az érdeklődőket. Segítenek minden környezetvédelmi témában és ügyben, valamint akciószervezés és pályázati projektumok kidolgozása lesz a feladatuk.


Ökológiai tanácskozás az új irodában

    A legközelebbi akció szeptember 16-án, szerdán 11 órai kezdettel lesz Adán a szabadtéri színpadnál, amikoris az Ózonréteg világnapját ünnepelve a résztvevők sétát tesznek Ada központjában, majd az ORTC parkjába mennek, ahol a sportkedvelők kötélhúzásban, zsákban ugrálásban, Vidd a labdát a célba! versenyben és Mondd, mit tudsz!-ban jeleskedhetnek
    Az ózonréteg védelme érdekében szeptember 16-án tegyék a következőket:     – Hagyják otthon motoros járműveiket,
    – Kapcsolják ki nélkülözhető elektromos berendezéseiket,
    – Magyarázzák el gyermekeiknek az ózonréteg fontosságát,
    – Ne használjanak olyan dezodort, amelyik freont tartalmaz
    – Sétáljanak egyet és élvezzék velünk a természetet! 

Király János

septembar 2009.

Naslovna strana
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA