Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. augusztus

Címoldal
Rajtunk is múlik
"Hol vagy István király?"
Szerény hozamok
Moholi napok
Rekord a medencéknél
Úszóiskola
Fergeteges siker Muzslyán
Budapesti vendégek Adán
Kétkerekes ünnep
Ki mit zenél?
Egyre több a fiatal tehetség
Határok nélkül
Tekintélyt parancsoló évforduló
Új altisztek az önkéntes tûzoltó testületben
Nessebar
Kicsik, jelentéktelenek vagyunk, de vagyunk!
Háztáji ketreces nyúltenyésztés
Újra és újra: a parlagfű
Csinosodó klubhelyiség
Széleskörű szórakozási lehetőségek a Zionban
Új magyar filmek hete az adai moziban
Az idén több a felnőtt
"Ember, folyó, hal" - rendezvény
Art 2005. - Ada
Fiatalok tollából
Nyelvi figyelő
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Ropogós vitamin - Sárgarépa
Egzotikus tájak gyümölcsei
Tarka oldal
Impresszum

Festival Èovek-Reka-Riba

    Petog avgusta na obali reke Tise, na štrandu, u odgovarajuæim uslovima održano je takmièenje u kuvanju riblje èorbe. Ova manifestacija sve više postaje popularna i privlaèi veliki broj posetilaca, ljubitelja prirode. Tako je bilo i ovoga puta.
    O ovoj manifestaciji razgovarali smo sa predsednikom Udruženja ribolovaca „Tisa”, Stevanom Velicki, koji je izneo sledeæe:
    - Seæamo se one katastrofalne nezgode sa rekom Tisom pre nekoliko godina, što sada ne bi trebalo ponavljati. Tada smo odluèili da æemo napraviti neku simboliku da se podseæamo šta je bilo, kako da èuvamo postojeæa dobra, prirodu, reku, i došli smo na ideju da u poèast reke napravimo takmièenje što smo nazvali Èovek-Reka-Riba. Napravili smo naš znak koji predstavlja kostur ribe, da se zna da je èovek onaj koji uništava i vodu. Cilj naš je da bar malo utièemo na svakoga da se drugaèije ponaša prema prirodi, da vodi brigu o svojoj sredini.
    Sada, eto po peti put uspeli smo da organizujemo takmièenje u kuvanju riblje èorbe, zahvaljujuæi našim ribarima. Zato posebna hvala ribarima od granice pa sve do brane.


Takmièenje u ribolovu na plovak

    Ovoga puta imali smo 33 ekipa na takmièenju, ukupno 66 lica, koji su sa velikom elanom pripremali èorbu, svaki na svoj naèin. Mi smo i ovoga puta za potrebe posetilaca i goste, postavili tri kazana za riblju èorbu i jedan kotao za pasulj. Treba da istaknem da smo ove veèeri podelili oko 1000 porcija riblje èorbe i pasulja, ali èuo sam da neki nisu dobili. To je istovremeno i dobar i loš znak: dobar, jer sve veæi broj ljudi dolazi, a loš je zbog toga što nije mogao svaki da dobije. Ipak verujem da su svi zadovoljno odlazili kuæi.
    Ove godine glavni sponzor je bio list „Ribolovaèki magazin”, oni su doneli nagrade za prva tri mesta. Prve tri plasirane ekipe idu na završnu manifestaciju „zlatni kotliæ”, koji se održava u Novom Sadu u hotelu „Park” negde u oktobru ili u novembru.
    Na ovogodišnjem takmièenju prvo mesto je zauzeo Radoslav Gajin, drugi je bio Mesaroš Zoltan, oba iz Ade, a treæe mesto pripalo Kurjaèki Ðorðetu iz Srbobrana.
    O sudijama mogu da kažem da su bili sa strane, znaèi potpuno neutralni. Glavni sudija je bio iz lista „Ribolovaèke revije”. Inaèe, na takmièenje su došli iz Kikinde, Beèeja, Srbobrana, Kanjiže, Èoke i normalno iz Ade. Paralelno sa kuvanjem riblje èorbe održali smo takmièenje lov na ribe udicom na plovak, kao i buækanjem. Sutradan smo imali naš ART koji je tradicionalno takmièenje. Ova dvodnevna manifestacija – da kažem naš dan, prvi petak u avgustu mesecu, koju veæ pet godina organizujemo – uspelo je i mi smo zadovoljni – rekao je Stevan Velicki.

V.J.

avgust 2005.

Naslovna strana
Dani Mola
Aktuelna pitanja privatizacije
Na svetskom prvenstvu u ribolovu – glavni sudija je Ađanin
Festival Čovek-Reka-Riba
Molski dobošar
Susret penzionisanih radnika OUP-a
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA