Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. augusztus

Címoldal
Rajtunk is múlik
"Hol vagy István király?"
Szerény hozamok
Moholi napok
Rekord a medencéknél
Úszóiskola
Fergeteges siker Muzslyán
Budapesti vendégek Adán
Kétkerekes ünnep
Ki mit zenél?
Egyre több a fiatal tehetség
Határok nélkül
Tekintélyt parancsoló évforduló
Új altisztek az önkéntes tûzoltó testületben
Nessebar
Kicsik, jelentéktelenek vagyunk, de vagyunk!
Háztáji ketreces nyúltenyésztés
Újra és újra: a parlagfű
Csinosodó klubhelyiség
Széleskörű szórakozási lehetőségek a Zionban
Új magyar filmek hete az adai moziban
Az idén több a felnőtt
"Ember, folyó, hal" - rendezvény
Art 2005. - Ada
Fiatalok tollából
Nyelvi figyelő
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Ropogós vitamin - Sárgarépa
Egzotikus tájak gyümölcsei
Tarka oldal
Impresszum

Fiatalok tollából

Az ember és a természet kapcsolata

    Mint minden ember, én is szeretek a természetben sétálni. Ehhez az idõtöltéshez pontosan megfelelõ hely a Tisza-part. Amikor tavasszal ott sétálok, a madarak énekét hallgatom. Hallom, ahogy társalognak egymással, és néha még össze is kapnak. Télen a behavazott táj megmutatja a természet minden szépségét és méltóságát. Uralkodó eleme a hó, a hideg és a szél. Mindhárom erõsebb, mint az ember, aki ilyenkor meleg helyre kényszerül. A madarak azonban nem menekülhetnek, csak menhelyet keresnek. Télen is velünk maradnak a harkályok, a cinegék, a feketerigók, a vízi szárnyasok közül pedig a vadkacsák. Jó, ha segítünk nekik, és élelmet teszünk ki eléjük.
    Enyhe napokon eszünkbe jut a tavasz. Megjelennek az elsõ virágok, a korai gombák, és enyhébb szelek fújnak.
    Ez mind szép, és ha valaki szeret a természetben lenni, akkor még egészséges is a friss tiszai levegõt szívni. A természet békéjét azonban mindig megzavarja például a folyók, a felszíni vizek szennyezése, szemét eldobálása, gyárak kéményébõl kiáradó, mérgezõ füst és az erdei fák kivágása.
    Egyszer, amikor a Tisza-parton sétáltam, észrevettem egy egészen csúnya dolgot. A nyári kiszolgálóhely leégett. Romos maradványai a zuhanyozó helyek mellett hevertek. Akkor feltettem magamnak a kérdéseket: - Miért gyújtották fel? A tulajdonos miért nem takarította el az üszkös gerendákat? Miért kell folyton valami rosszat tenni?
    Amikor közel mentem a Tisza vizéhez, láttam, hogy még a vízben is szemét úszik!
    - Vajon ez ellen mit tehetnék? – kérdeztem ismét magamtól.
    Figyelek arra, hogy a szemetet a szemetesbe dobjam, és ne tegyek kárt a növényekben. Azonban a gyárak, mint például a zentai cukorgyár és a törökbecsei papírgyár a Tiszába engedik a szennyvizet. Ezzel tönkreteszik a víz élõvilágát, rombolják a környezetet. A madarak is mérgezik magukat a szennyezett élelemmel, a növények pedig elfonnyadnak. De ez még nem minden! Jönnek a favágók is, és kivágják a legszebb fákat. Utánuk kopár a táj, fáj az emberek szíve.
    Régebben olyan szép volt a Tisza-part, a folyó vize, a parkok és a játszóterek. Ma meg mindent elönt és befed a szemét! Szerintem ezek a problémák nem csak Adán merülnek fel, hanem a többi helységben, településen is.
    Arra szeretnék kérni mindenkit, hogy ne szennyezzék a Tisza vizét, hogy lehessen fürödni, és a hullámokban élvezni a nyári meleget! Ne dobálják szanaszét a szemetet, és ne vágjanak ki többé egyetlen fát sem!
    A tiszta levegõt a növényzet biztosítja. Nekünk ajánlatos minél több növényt ültetni, parkosítani. A kertekbe virágokat telepítsünk, gondozzuk, és óvjuk õket, mert szépségükkel kellemes környezetet biztosítanak pihenésre, kikapcsolódásra. Minden növényt óvni kell a mérgektõl, mert bekerülhetnek a gyümölcsükbe is. Ha felborul az ember és a természet kapcsolata, abból sok bajunk származhat. Ezért az embereknek be kell illeszkedniük a természet törvényszerûségeibe, és hozzájuk kell igazodniuk. A növények, az állatok védelemre szorulnak, és az emberek összefogással segíthetnek rajtuk.
    A fiataloknak is tisztelniük kell a természetet, hisz mindannyian tudjuk, hogy az érintetlen, egészséges természet minden kincsnél többet ér!

Fehér Petra 5. b


Szomorú Sára (7.c) rajza

Beograd

Poðe voz punom brzinom
skroz, skroz…
I stigne do Beograda
pored velikih ograda.
Treba Beograd obiæi
i muzejima priæi.
Dok se Beograd èuva,
hladni vetar duva.
U Beogradu raste voæe
koje ljudi kupiti hoæe.
Ima tamo jedna rupa
u kojoj se Beograd kupa.
Ima puno belih rada
u centru grada Beograda.

Sara Todoroviæ 3.a

Önéletrajz

    Zentán születtem 1992. január 6-án. Anyukámék elmondása szerint rosszul alvó baba voltam.
    Hároméves koromban kezdtem bölcsödébe járni. Nagyon félelmetes volt az elsõ nap, sõt a nagyobbak meg is vertek, tehát érthetõ, hogy többé nem akartam látni a bölcsit. Anya azt mondta, hogy ha bántanak, védjem meg magam. Másnap ez így is történt. Mikor édesanyám eljött értem, hogy hazavigyen, az óvónõ elpanaszolta, hogy amikor kint játszottunk, én sorba vertem a nagyokat. Mikor hazaértünk, édesanyám figyelmeztetett, hogy csak akkor verekedjek, mikor bántanak, ne pedig akkor, mikor semmi okom sincs rá. Az idõ ezután gyorsan telt, s már azt vettem észre, hogy ötéves vagyok, és óvodába járok. Igaz, hatévesen kellett volna kezdenem, de a szüleim úgy látták jónak, hogy nem árthat meg, ha egy évvel elõbb indulok. Hat éves lettem, átköltöztünk a zentai útra, ezért engem is átírattak a gunarasi óvodába. Két év után elkezdõdött az iskola. Egy hónappal iskolakezdés elõtt el kellett menni a benti iskola tornatermébe, hogy megtudjam, ki lesz a tanító nénim. Moldvai Teréziát kaptuk, nagyszerû tanító néninek tartom. De két év múlva otthagytam a kinti iskolát, és átiratkoztam a bentibe. Ez azért volt, mert a szüleim elváltak, és apukám édesanyja, vagyis az én mamám, ott lakott az iskolától pár háznyira. Ez nem is lett volna baj, ha nem mentem volna mindig be hozzá. Ez nem tetszett a családnak, ezért a harmadik osztálytól már a benti iskola tanulója lettem. Mikor átkerültem, alaposan leromlottam, én, aki másodikig kitûnõ voltam, most csak jeles lettem egész hatodikig.
    Azt hiszem, még nagyon sok jó dolog vár rám az életben.

Vajer Ákos

Ada

Kad jutro svane,
Ada na noge stane.
Èuje se cvrkut ptica
pored reka, polja i ravnica.
Moja drugarica Araðanin,
sad je Aðanin.
Kad budem stara,
i sada kada sam
mlada, najlepši
grad mi je Ada!

Sara Todoroviæ 3.a

Kertész leszek

    „Kertész leszek, fát nevelek, kelõ nappal én is kelek.” Nagy vágyam, hogy kertész legyek, ha felnövök.
    Már sok apró növényt, számtalan kis virágocskát ültettem, töveztettem. Ha eljön a kikelet, a tavasz, az idõ kedvez nekik, még nagyobb kedvem támad az ültetgetéshez. Anyukámmal ilyenkor kirakjuk a szobanövényeket az udvarra, nagyobb cserepeket adunk nekik, különféle tápokkal öntözzük, minél dúsabbak legyenek. Egész nyáron szorgalmasan gondozgatjuk õket, és gyönyörködünk bennük, melyik milyen nagyot nõtt. De ha az idõ õsziesebbé válik, akkor berakjuk a szobába õket. Ilyenkor apukám fát ültet, és kiszedi az úgynevezett vadhajtásokat. Az én kis fám is így született. Apukámtól elkértem az egyik vadhajtást és elültettem. Persze még nagyon fiatal voltam, és nem tudhattam, hogy nem szabad a nagyobb fa árnyékába ültetni. Minden nap locsoltam és mértem, hogy mekkorát nõtt. ”Jó híremre jól vigyázok, nem ér engem veszedelem, magamat is elültetem...”. A facsemete igen lassan növekedett, végül a nagy fát kivágtuk, szerencsémre a fám tovább fejlõdött, egyre gyorsabban. Szüleim megállapították, hogy most már elég nagy ahhoz, hogy a rétbe kerüljön. Apuval közösen kiástuk, és a rétben kerestünk neki megfelelõ helyet, a többi fa sorában. Már eltelt pár év azóta, mióta elültettem a fácskát, de nem hiába vártam, mert ha minden jól alakul, az idén már termés is lesz rajta. Jóízûen fogom kóstolgatni, és a család minden tagjának adok majd belõle.
    Igaz, hogy még nem tudok önállóan gondoskodni a virágaimról, sõt még a kisfám gondozásához is segítséget kérek, de nagyon igyekszem, hogy önálló és gondos munkát tudjak végezni.

Szarapka Marianna 7. e

avgust 2005.

Naslovna strana
Dani Mola
Aktuelna pitanja privatizacije
Na svetskom prvenstvu u ribolovu – glavni sudija je Ađanin
Festival Čovek-Reka-Riba
Molski dobošar
Susret penzionisanih radnika OUP-a
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA