Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2017. október

Címoldal
Figyeljünk oda önmagunkra!
Egy eszme, egy cél, gyermekeinkért!
A mártírok előtt tisztelegtek
Az aradi vértanúkra emlékeztek
Túlóráznak az egészségügyi dolgozók
„Időnként el kell döntenünk, mit csináljunk rosszul, hogy jót tegyünk a beteggel”
Nyelvi kultúra – nyelvi viselkedés
Partnerkapcsolat Hegyfaluval
Találkozás, kapcsolat, közösség
A kultúrák találkozása
Értékeink az értékek kisfarsangján
Vajdasági fiatalok közösségszervezése
Tündérhazám
Újabb három pályázat, újabb lehetőségek
A pénz farkastörvényei
Mozgalmas őszelő
A gyermekeket ünnepelve
Gólyaavató szemétszobrokkal és kötélhúzással
Közlekedjünk határtalanul!
Novemberben ismét jótékonysági bál az iskoláért
Önkormányzati hírek
Teológiai gondolatok
Az Evangélium olvasásáról
A csapadékhiány káros következményei a szőlőtermesztésben
Öregfiúk találkozója
Sakk
Könyvtár-napi képzőművészeti pályázat
Generációs találkozó
Impresszum

Túlóráznak az egészségügyi dolgozók
Adán a betegbiztosító helyi kirendeltsége az egészségházba költözött

Az Adai Egészségháznak jelenleg 82 dolgozója van, ez megegyezik a minisztérium által a kádertervben megállapított létszámmal – tudtuk meg dr. Balog Andrástól, az intézmény igazgatójától. Az igazgató azt is elmondta, szeptember derekától a betegbiztosítási alap helyi kirendeltsége a korábbi irodájából az egészségházba költözött.

    Dr. Balog András kiemelte, ha ezzel a létszámmal meg akarják őrizni a községben az elsődleges egészségügyi ellátás színvonalát, akkor a dolgozóknak rendszeresen túlórát kell vállalniuk. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a közegészségügyi intézet által a község lakosságának létszáma alapján megszabott normatíva szerint az intézményben két egészségügyi nővérrel és technikussal, valamint négy adminisztratív dolgozóval több van a megengedettnél. Egyébként az intézmény dolgozói között 18 orvos, 1 gyógyszerész-biokémikus, 3-3 fogorvos és fogorvosi asszisztens, 36 középiskolai és főiskolai végzettségű egészségügyi nővér és technikus, 13 technikai dolgozó és 8 adminisztrációs munkás található.


Dr. Balog András

    – A létszámstop az egészségházat nem érinti, mivel a betegbiztosító csak annyi dolgozót vesz a szerződött alkalmazottak listájára, amennyit a káderterv előirányoz, így nincs lehetőségünk a bővítésre. Ezzel a káderállománnyal kell megoldanunk a ránk háruló feladatokat, vagyis Ada község lakosságának elsődleges egészségügyi ellátását – magyarázta dr. Balog András.
    – Ahhoz, hogy az elért színvonalat megőrizzük, sajnos a dolgozóinknak túlórát kell vállalniuk. Pillanatnyilag ez átlagosan fejenként havi 24 túlórát jelent. A túlóra legfőképpen az orvosokra, az egészségügyi nővérekre és technikusokra, valamint a sofőrökre vonatkozik, csak ritkán másokra. Egyelőre különösebb gondot nem okoz, igyekszünk a feladatunkat ellátni. A normatívát a lakosság létszáma alapján határozzák meg, ez állandóan csökken, így vele együtt a normatíva is. Bár sokat kell várni az orvosnál, sajnos több orvost nem alkalmazhatunk, mert erre sem anyagi, sem jogi lehetőségünk nincs. Ezt próbáljuk a jó beosztással megoldani, és helytállni a munkában – közölte az igazgató. A kádergondok ellenére örömmel jegyezte meg, hogy az év derekán két kolléganője elvégezte a szakosítást, az egyik általános szakorvos, a másik biokémia-specialista lett, és ez minőségi javulást eredményez az intézmény munkájában.
    Lassan egy éve lesz, hogy bezárták az egészségügyi intézmény keretében működő állami gyógyszertárat Adán, Moholon és Törökfaluban a tetemes adósság miatt. A gyógyszerellátást és a dolgozókat egy magángyógyszertár vállalta át. Dr. Balog András szerint ez jó és megalapozott döntés volt, mert a lakosság gyógyszerellátása nem szenvedett kárt, és jelenleg is zökkenőmentesen folyik. Az elmúlt évben egyetlen panasz sem érkezett hozzájuk. A gyógyszertárból távozott alkalmazottak mind dolgoznak a magángyógyszertárban, és elégedettek a helyzetükkel. Kiemelte, hogy a sokszor emlegetett, a gyógyszerforgalmazók irányába való 2014-es évi 85 millió dináros adósság most már 30 millióra zsugorodott. Ezt a bíróságon kölcsönösen elfogadott program alapján az elkövetkező két és fél évben kell visszafizetni havi részletekben. A községi önkormányzat hathatós segítségének köszönhetően az adósság törlesztése folyamatos.


A betegbiztosítási alap helyi kirendeltsége is az egészségházba költözött

    Az igazgató elmondta, hogy az idén felújítottak három általános orvosi rendelőt, ezeket átfestették és új bútorokkal szerelték föl. Emellett szerettek volna egy új ultrahangkészüléket beszerezni, mivel a meglévő tizenegy éves, és fennáll a veszélye, hogy üzemképtelenné válik. Kétszer pályáztak eredménytelenül, jövőre az adai önkormányzat segítségével szeretnének új ultrahangkészüléket vásárolni, de a pályázással sem hagynak föl.
    – A betegbiztosítási alap helyi kirendeltsége a korábbi irodájából az egészségházba költözött. Szeptember közepétől a betegbiztosítási alap az első emeleten, az egykori munkaegészségügyi szolgálat helyiségeiben működik. Ezzel leegyszerűsítettük a biztosítottak ügyintézést, hiszen így egy helyen elintézhetik az adminisztrációs ügyeket a vidékre szóló utalók hitelesítésétől a betegszabadságok meghosszabbításáig. Az orvosi bizottsághoz való bejutást is egyszerűsítettük, ezt egészséges körülmények között bonyolíthatják le. A lakosok itt normális körülmények között tudnak várakozhatnak a bizottságra vagy másra – közölte az intézmény igazgatója.

Csincsik Zsolt

oktobar 2017.

Naslovna strana
O čitanju Jevanđelja
Vesti iz lokalne samouprave
Šah
Susret generacije
Likovni konkurs povodom dana biblioteke
Impresum


Design by VA