Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2017. október

Címoldal
Figyeljünk oda önmagunkra!
Egy eszme, egy cél, gyermekeinkért!
A mártírok előtt tisztelegtek
Az aradi vértanúkra emlékeztek
Túlóráznak az egészségügyi dolgozók
„Időnként el kell döntenünk, mit csináljunk rosszul, hogy jót tegyünk a beteggel”
Nyelvi kultúra – nyelvi viselkedés
Partnerkapcsolat Hegyfaluval
Találkozás, kapcsolat, közösség
A kultúrák találkozása
Értékeink az értékek kisfarsangján
Vajdasági fiatalok közösségszervezése
Tündérhazám
Újabb három pályázat, újabb lehetőségek
A pénz farkastörvényei
Mozgalmas őszelő
A gyermekeket ünnepelve
Gólyaavató szemétszobrokkal és kötélhúzással
Közlekedjünk határtalanul!
Novemberben ismét jótékonysági bál az iskoláért
Önkormányzati hírek
Teológiai gondolatok
Az Evangélium olvasásáról
A csapadékhiány káros következményei a szőlőtermesztésben
Öregfiúk találkozója
Sakk
Könyvtár-napi képzőművészeti pályázat
Generációs találkozó
Impresszum

Önkormányzati hírek

Folytatják az iskolaépületek felújítását

    Bilicki Zoltán polgármester, Zoran Dragin alpolgármester és Búcsú Attila, a községi képviselő-testület elnöke megtekintették a folyamatban lévő munkálatokat a Cseh Károly Általános iskola központi épületében. Ada község önkormányzatának fontos a községi lakosság életminőségének javítása, ez az infrastruktúra fejlesztése által érhető el. Ezen belül prioritást élvez az oktatási intézmények felújítása.

    A törökfalui és völgyparti iskolaépületeket követően most az adai Cseh Károly Általános Iskola központi épületét, és a moholi Novak Radonić Általános Iskola épületét újítják fel. A két folyamatban lévő munkálat összértéke mintegy százmillió dinár. Bilicki Zoltán polgármester tájékoztatása szerint ezt az összeget a köztársasági kormány támogatásával tudja biztosítani az önkormányzat. A község első embere továbbá azt is kiemelte, hogy a középiskola épületének felújítása is a terveik között szerepel.


Elkezdik a harmadik körforgalom építését

    Mint már korábban beszámoltunk róla, a Szerbiai Utak Közvállalat kiírta a közbeszerzést a harmadik körforgalom építésére Ada és Mohol között, a régi és az új út találkozásánál. A közbeszerzést a szabadkai székhelyű Vojput vállalat nyerte meg, így ez a vállalat lesz a munkálatok kivitelezője. A körforgalom építésének költségeit a Szerbiai Utak Közvállalat fedezi, Ada község önkormányzata pedig a körforgalomhoz tartozó közvilágítás tervezési és kivitelezési költségeit pénzeli majd. A teljes beruházás összértéke mintegy 40 millió dinár. Ezeknek a munkálatoknak az időbeli összehangolása volt azoknak a megbeszéléseknek a tárgya, amelyeket Bilicki Zoltán polgármester a Vojput vállalatban folytatott


Fejlesztések az ipari övezetben

    Bilicki Zoltán polgármester közleményben számolt be arról, hogy az ipari övezetben elkészült az a betonút, amely a második sorban lévő telkekhez vezet. A 420 m hosszú és 4 m széles út értéke mintegy 6,5 millió dinár. Ezt az összeget Ada község önkormányzata és a Gazdasági Minisztérium fele-fele arányban együttesen biztosítja. Emellett az ipari övezet infrastruktúrájának fejlesztése érdekben egy 25 millió dinár értékű mobil trafóállomást is felszereltek, erre 300 méteres körzetben kapcsolódhatnak rá a cégek. A körgyűrű kialakítása fontos előfeltétele volt az áramellátás stabilizálásának az ipari zónában, valamint az új trafó létesítését is lehetővé tette.


Felújítják a moholi iskolát

    A moholi Novak Radonić Általános Iskolában folyamatban vannak a felújítási munkálatok. Javítják a tetőszerkezet, cserélik az ablakokat, meszelik a külső és belső falakat, új parkettát helyeznek le, továbbá a padlót cserélik hat tanteremben, és a lépcsőket is lapozzák. Ezekre a munkálatokra az iskola és Ada község önkormányzata közösen pályázott az Iskolák korszerűsítése Szerbiában elnevezésű pályázati kiíráson, és 25 millió dinárt nyert erre a célra. Az Európai Beruházási Bank fedezi a munkálatok költségeit. Bilicki Zoltán polgármester és Zoran Dragin alpolgármester közösen tekintették meg a munkálatokat.


Kiállított Ada község a Vajdaság Ízei fesztiválon

    Szeptember utolsó hétvégéjén rendezték meg a Vajdaság Ízei elnevezésű gasztronómiai fesztivált Újvidéken, a Limáni parkban. A rendezvényen községünk színeit az Adica Üdültetési Közvállalat, a Moholi Konyhakertészek Egyesülete és a Moholi Nőaktíva képviselte.


Sárlerázókat építenek a község területén

    Összesen hatvan helyen alakítanak ki betonos szakaszokat a földes utakon a községben, amelyek egyenként három méter szélesek és negyven méter hosszúak. Előbb az Ada és Zenta közötti részen fejeződött be a sár lerázók betonozása, ezután a Valkaisor felé vezető út mentén készítették elő az alapot, majd betonozták a határutak bekötő szakaszát. A kivitelezéshez pályázaton keresztül mintegy 17 millió dinárt a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság biztosít, ez a szükséges pénzeszköznek közel 51%-a. A hiányzó 49%-ot Ada község önkormányzata saját forrásaiból fedezi. Bilicki Zoltán polgármester, Zoran Dragin alpolgármester és Búcsú Attila, a községi képviselő-testület elnöke megtekintették a munkálatokat.

oktobar 2017.

Naslovna strana
O čitanju Jevanđelja
Vesti iz lokalne samouprave
Šah
Susret generacije
Likovni konkurs povodom dana biblioteke
Impresum


Design by VA