Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2017. október

Címoldal
Figyeljünk oda önmagunkra!
Egy eszme, egy cél, gyermekeinkért!
A mártírok előtt tisztelegtek
Az aradi vértanúkra emlékeztek
Túlóráznak az egészségügyi dolgozók
„Időnként el kell döntenünk, mit csináljunk rosszul, hogy jót tegyünk a beteggel”
Nyelvi kultúra – nyelvi viselkedés
Partnerkapcsolat Hegyfaluval
Találkozás, kapcsolat, közösség
A kultúrák találkozása
Értékeink az értékek kisfarsangján
Vajdasági fiatalok közösségszervezése
Tündérhazám
Újabb három pályázat, újabb lehetőségek
A pénz farkastörvényei
Mozgalmas őszelő
A gyermekeket ünnepelve
Gólyaavató szemétszobrokkal és kötélhúzással
Közlekedjünk határtalanul!
Novemberben ismét jótékonysági bál az iskoláért
Önkormányzati hírek
Teológiai gondolatok
Az Evangélium olvasásáról
A csapadékhiány káros következményei a szőlőtermesztésben
Öregfiúk találkozója
Sakk
Könyvtár-napi képzőművészeti pályázat
Generációs találkozó
Impresszum

Gólyaavató szemétszobrokkal és kötélhúzással
Sokszínű programokkal ünnepelték meg a gyermekhetet az adai Műszaki Iskolában

Gólyaavató, sulipóló-verseny, műveltségi vetélkedő, szemétszobor-készítés, kötélhúzás. Csak néhány esemény a Műszaki Iskola gyermekheti rendezvénysorozatából, amelynek szervezésében, előkészítésében és lebonyolításában az iskola tanulói is részt vettek. A programok között mindenki megtalálhatta a neki tetszőt, megválaszthatta, hogy az elméjét vagy az erejét, esetleg a kreativitását vagy talán az énekhangját kívánja próbára tenni. A programsorozatról Kosányi Marianna, az események egyik fő szervezője számolt be.

    – A hét minden napjára különböző programokkal készültünk. Igyekeztünk tematikussá tenni az egyes napokon zajló eseményeket. Hétfőn Diákok a katedrán címmel rendhagyó órákat szerveztünk. Az iskola előcsarnokában tanulóink az ökológiai lábnyomról, valamint a vajdasági Dungyerszky kastélyok történetéről tartottak előadást. Délután pedig harmadikosaink tartottak rendhagyó magyarórát, de olyanok is voltak, akik a matematika- vagy az informatikaórán álltak ki a katedrára. A diákok vezette órák azért is érdekesek, mert így mi, tanárok is megtapasztalhatjuk, hogy mennyire talpraesettek a tanítványaink, és ők is megbizonyosodnak arról, hogy a tanárnak sincs könnyű dolga, amikor kiáll az osztály elé – hangsúlyozta Kosányi Marianna, a Műszaki iskola tanára, és elmondta, hétfőn a sulipóló-verseny is lezajlott, ennek már hagyománya van az iskolában.

    – Öt-hat éve hirdetjük meg rendszeresen a sulipóló-pályázatot. Erre olyan alkotásokat várunk, amelyek tükrözik az iskola szellemiségét, és jól mutatnának egy póló hátoldalán. Az idén nagyon erős volt a mezőny, hat kifejezetten jó pályamunka érkezett, ki is állítottuk őket, majd a diákok és a tanárok szavazhattak a munkákra. Szoros versenyben Bóka Dominik rajza bizonyult a legnépszerűbbnek – magyarázta Kosányi Marianna.
    Kedden a diákok műveltségét tették próbára, ugyanis Jovanović Danijela, Tápai Renáta és Kosányi Marianna vezetésével játékos vetélkedőn vettek részt az osztályok képviselői. A furfangos kérdések közül nem hiányozhattak a matematikai fejtörők, illetve – a fiús osztályokra való tekintettel – a focis kérdések sem maradhattak ki. A legműveltebb osztály a délelőtti váltásban a IV-3 lett, a délutáni osztályok közül pedig a II-2 tudott válaszolni a legtöbb kérdésre. A rendezvénysorozat egyik központi eseménye azonban így is a gólyaavató volt.

    – A gólyaavatót szerdán délelőtt tartottuk. Iskolánk diákparlamentje szervezte és vezényelte le az eseményt, ennek során az öt első osztály képviselőinek vicces, játékos és olykor kissé kellemetlen helyzetekben is fel kellett találniuk magukat, de mindannyian helyt álltak, így már mind a százharmincan teljes jogú diákjai a Műszaki Iskolának. A legtalpraesettebb gólyacsapat az I-2 osztály (számítógépes vezérlés technikusai) lett, a második az I-5 (CNC-marósok és autószerelők) a harmadik pedig az I-4 (a rendszergazdák) – hangsúlyozta a szervező, majd hozzátette, a délutáni váltás számára pedig sportnapot tartottak.
    – Diákjaink kötelet húzhattak, szkanderozhattak és a sakktábla mellett is próbára tehették a tudásukat. A kötélhúzást és a szkandert Csomor Dániel vezette. Nagy küzdelem után a legerősebb osztály címet a II-2 szerezte meg, a legerősebb tanuló pedig Pozsár Attila, a II-2 diákja lett. A legügyesebb sakkozónak ezúttal Csicsman Tibor bizonyult a III-4 osztályból – mesélte Kosányi Marianna, hozzátéve, a csütörtöki napon azután bezöldült az iskola. Ez a nap ugyanis szemétszedéssel indult, majd az intézmény előcsarnokában Kazinczy Szilveszternek a madarakról szóló előadását hallgathatták meg a tanulók. Az osztályok képviselői ezen a napon kreatív szemétszobrokat is készíthettek, ezeket azután a szervezők értékelték. A kreatív diákok papírból, flakonokból, műanyaghulladékból házat, szélerőművet, napelemet, sőt CNC-esztergát húzó traktort is alkottak.

    A péntek a tolerancia jegyében telt, az előcsarnokban kiállították a tolerancia témájára készített plakátokat, és ugyanitt tartott előadást Lehócki Gábor is, ő Nick Vujičić előadása kapcsán beszélt az iskolán belüli erőszak megoldásának lehetséges módszereiről. A programsorozat Fodor Mónika és Bartuc Éva énekével zárult, ezt rövid karaoke követte.
    – Igyekeztünk érdekessé, izgalmassá tenni ezt a hetet, mert azt tapasztaltuk, hogy a tanulóink igénylik, hogy folyamatosan történjen valami az iskolában, legyenek olyan események, versenyek, foglalkozások, amelyekben így vagy úgy megmutathatják, hogy mire képesek. Próbáltuk a szervezésbe, az események előkészítésébe és lebonyolításába is bevonni őket, és örömmel tapasztaltuk, hogy nagyon talpraesett, kreatív és szorgalmas diákjaink vannak, nagyon jó együtt dolgozni velük– tette hozzá Kosányi Marianna, az adai Műszaki Iskola gyermekheti eseményeinek egyik fő szervezője.

Józó Mónika

oktobar 2017.

Naslovna strana
O čitanju Jevanđelja
Vesti iz lokalne samouprave
Šah
Susret generacije
Likovni konkurs povodom dana biblioteke
Impresum


Design by VA