Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2017. október

Címoldal
Figyeljünk oda önmagunkra!
Egy eszme, egy cél, gyermekeinkért!
A mártírok előtt tisztelegtek
Az aradi vértanúkra emlékeztek
Túlóráznak az egészségügyi dolgozók
„Időnként el kell döntenünk, mit csináljunk rosszul, hogy jót tegyünk a beteggel”
Nyelvi kultúra – nyelvi viselkedés
Partnerkapcsolat Hegyfaluval
Találkozás, kapcsolat, közösség
A kultúrák találkozása
Értékeink az értékek kisfarsangján
Vajdasági fiatalok közösségszervezése
Tündérhazám
Újabb három pályázat, újabb lehetőségek
A pénz farkastörvényei
Mozgalmas őszelő
A gyermekeket ünnepelve
Gólyaavató szemétszobrokkal és kötélhúzással
Közlekedjünk határtalanul!
Novemberben ismét jótékonysági bál az iskoláért
Önkormányzati hírek
Teológiai gondolatok
Az Evangélium olvasásáról
A csapadékhiány káros következményei a szőlőtermesztésben
Öregfiúk találkozója
Sakk
Könyvtár-napi képzőművészeti pályázat
Generációs találkozó
Impresszum

Figyeljünk oda önmagunkra!

    A világnapok mindig kiemelnek egy-egy olyan területet, amelynek az év többi részében nem szentelünk kellő figyelmet. 1985-ben az Amerikai Rákellenes Társaság az Imperial Chemical Industries gyógyszercég együttműködésével azt javasolta, hogy októbert nyilvánítsák a mellrák elleni küzdelem nemzetközi hónapjává, így alakult ki a National Breast Cancer Awareness Month (NBCAM) „mozgalom”, erre hazánkban, városunkban is évről évre igyekeznek felhívni a figyelmet.
    Októberben a média többet foglalkozik a mellrákkal és más daganatos betegségekkel, illetve megelőzésükkel és kezelésükkel is. A mellrák elleni harc jelenlegi jelképe a rózsaszín szalag, a kampány fő célja az, hogy minél szélesebb körben tájékoztassa a nőket erről a betegségről. Ez az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján 1.670.000 nőt érint évente, és megközelítőleg 522.000 nő halálát okozza világszerte. Szerbiában évente mintegy 4600 új beteget regisztrálnak, ebből 1600 eset halálos kimenetelű.
    Világszerte egyre többen csatlakoznak a rákellenes mozgalomhoz, magánszemélyek, szervezetek, cégek, sőt még futball- és hokicsapatok is. Egyre több közéleti személyiség tárja a nyilvánosság elé, hogy átesett ezen a betegségen és meggyógyult, tömegek előtt beszél tapasztalatairól, félelmeiről, a gyógyulása történetéről.
    Talán nincs is olyan személy községünkben, akinek az ismeretségi köréből valakit ne érintene az emlőrák vagy más rákos megbetegedés. Habára korai diagnosztizálás esetén a gyógyulás esélyei sokkal jobbak, mint évtizedekkel ezelőtt, sok nő még mindig nem fordul idejében orvoshoz, van, aki azért, mert a csomók fájdalommentesek, van, aki azért, mert úgy gondolja, vele nem fordulhat elő ilyesmi.
    A megelőzés módjai, mint más rákos megbetegedések esetében is, az egészséges, változatos táplálkozás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás kerülése, az egészséges testsúly tartása és a gyakori testmozgás, a betegség azonban az egészséges életmód ellenére is kialakulhat. A szakemberek nem győzik hangsúlyozni a rendszeres és helyes önvizsgálat fontosságát, különösen ilyenkor, októberben. Számos segédanyag áll rendelkezésünkre, hogy helyesen végezhessük: brosúrák, oktatóvideók, de még egy mobilapplikáció, a Breast Test is, amely ingyenesen letölthető bármelyik okostelefonra a Google Play áruházból (android felhasználóknak) és az AppStore-ban (iPhone használóknak), csupán a „BreastTest” nevet kell beírni, vagy rákeresni az alábbi QR kód segítségével.
    Az alkalmazás minden hónapban figyelmeztet, hogy elérkezett az önvizsgálat ideje. Minden adva van hát, hogy ha eddig nem tettük, elkezdjünk odafigyelni magunkra, ne csak ilyenkor, októberben.

Morvai Nagybali Tamara

oktobar 2017.

Naslovna strana
O čitanju Jevanđelja
Vesti iz lokalne samouprave
Šah
Susret generacije
Likovni konkurs povodom dana biblioteke
Impresum


Design by VA