Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2017. október

Címoldal
Figyeljünk oda önmagunkra!
Egy eszme, egy cél, gyermekeinkért!
A mártírok előtt tisztelegtek
Az aradi vértanúkra emlékeztek
Túlóráznak az egészségügyi dolgozók
„Időnként el kell döntenünk, mit csináljunk rosszul, hogy jót tegyünk a beteggel”
Nyelvi kultúra – nyelvi viselkedés
Partnerkapcsolat Hegyfaluval
Találkozás, kapcsolat, közösség
A kultúrák találkozása
Értékeink az értékek kisfarsangján
Vajdasági fiatalok közösségszervezése
Tündérhazám
Újabb három pályázat, újabb lehetőségek
A pénz farkastörvényei
Mozgalmas őszelő
A gyermekeket ünnepelve
Gólyaavató szemétszobrokkal és kötélhúzással
Közlekedjünk határtalanul!
Novemberben ismét jótékonysági bál az iskoláért
Önkormányzati hírek
Teológiai gondolatok
Az Evangélium olvasásáról
A csapadékhiány káros következményei a szőlőtermesztésben
Öregfiúk találkozója
Sakk
Könyvtár-napi képzőművészeti pályázat
Generációs találkozó
Impresszum

Mozgalmas őszelő

Az -ember végű hónapokkal megkezdődött az őszi időszak, nemcsak a naptárban, hanem a természetben, kinn, a határban is. Nyüzsgés tapasztalható, folyik az őszi silány termények betakarítása, valamint a termőföld előkészítése az őszi vetésekhez.

    A hosszú, forró nyár szinte mindent kiszárított, de a csekély őszi csapadék újra bezöldítette és szebbé varázsolta a tájat. A határban zúgtak a munkagépek, a településeken azonban nemcsak a behordott termések tárolásával zajlott az élet, hanem más jelentős események is széppé tették a korai őszi időszakot.
    Az adai Krisztus Evangéliumi Egyház szeptember elő vasárnapján a Cseh Károly Általános Iskola sportpályáján az idén is megszervezte a Napsugár Fesztivált, erre a völgyparti és a törökfalui gyermekek is eljutottak. Sok kreatív ügyességi játék között kellett választanuk, a cél ugyanis az volt, hogy minél több lehetőséget ki tudjanak próbálni. Mindez nemcsak a különböző eszközök kipróbálására ösztönözte az ott összejött gyermekeket, hanem arra is, hogy fantasztikusan szórakozzanak. Nagy kihívást jelentett számukra a kifeszített kötélen járni, valamint igazi dobokon ritmusra dobolni. A gyermekeink nagyon jól érezték magukat, azok is, akik már több ízben részt vettek a rendezvényen, és azok is, akik csak most jártak először a fesztiválon, hiszen valamennyien örömmel hangoztatták, hogy legközelebb is szívesen részt vesznek ezen az összejövetelen.


Törökfalui és völgyparti gyerekek az adai Napsugár Fesztiválon

    A délvidék legnagyobb Mária kegyhelye Doroszlón van. A moholi gyalogzarándokok az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is nekiindultak a hosszú útnak, Moholtól Doroszlóig. A huszonnégy zarándokból álló csapatot Zélity Mihály bezdáni plébános kísérte, aki moholi születésű. A zarándokok minden alkalommal áthaladnak Völgyparton, és imára is megállnak az Egek királynője templomban. A helybeliek mindig szeretettel fogadják és meg is vendégelik a testben elfáradt, de lélekben megerősödött gyalogosokat, akik ezt olyan módon viszonozzák, hogy október első vasárnapján, a templombúcsúkor megvendégelik mindazokat, akik útközben segítettek nekik.
    A törökfalui templom védszentje Szent Gellért, aki Szent István királyunk kérésére fiát, Lászlót tanította, és a Magyar Egyház megalakításával is meg volt bízva. Hivatását és küldetését vértanúhalállal fejezte be, ami a kereszténység megerősítését jelentette a magyarok számára. Az idén ötödik alkalommal ünnepelte meg közösen a templombúcsút a Százszorszép ME és az Egyházközösség. A reggeli szentmisét ft. Kormányos Zoltán helybeli plébános mutatta be a hívő közösséggel egyetemben, a kulturális műsorra pedig a Százszorszép ME épületében sor. Fellépett a bogarasi Búzavirág asszonykórus és citerazenekar, a völgyparti Aranyeső asszonykórus, a helybeli Búzavirág vegyes kórus és a Törökszegfű asszonykórus, valamint a Tulipán leánykórus és a Cinege gyermek néptánccsoport is. Török Klárika és id. Balla Imre egy-egy verset szavaltak el, a hab a tortán pedig a törökfalui, noszai és adai iskolás diákokból álló színjátszó csoport A kisgömböc című mesefeldolgozása volt, amelyet a gyermekek Monzán Péter színész, rendező és drámapedagógus segítségével állítottak színpadra.
    Szeptember utolsó szombatján került sor a helybeli nyugdíjasok, az adai nyugdíjasok és a moholi Konyhakertészek Egyesülete szervezésében a törökfalui kukoricatörő versenyre, amelyen a csapatok kukoricatörésben, szárvágásban, kúpozásban, fosztásban és célba dobásban mérték össze felkészültségüket. A rendezvényen összesen tizenkét csapat vett rész. A program a reggeli órákban kulturális műsorral kezdődött a Százszorszép ME épületében, a résztvevőket pedig miközben zsíros kenyérrel vendégelték meg a szervezők. Ezt követően a csapatok a kukoricaparcellára vonultak, és ott letörték a „babirka” nagyságú kukoricákat. Az első helyet a magyarországi bogyiszlói Kultúregyesület csapata szerezte meg, a második a törökfalui Felnőttek és Idősek Klubja, a harmadik pedig a törökfalui Nőaktíva csapata lett. A versenyt a hagyományokhoz híven ezúttal is közös ebéd, valamint hangulatos mulatság követte.


Könyvbemutató Törökfalun

    A gyermekhét alkalmából az adai Cseh Károly Általános Iskola törökfalui tagozatának felsős diákjai a Török-könyvtár ismertetésén és könyvbemutatón vettek részt. A rendezvényt Török Ferenc és Klárika, a Török-könyvtár alapítói és támogatói jóvoltából sikerült megvalósítani. Raffai Klára magyartanárnő és Morvai Nagybali Tamara, az adai Szarvas Gábor Könyvtár munkatársa Csókáról meghívták a hetedikes Szemerédi Fannyt, hogy bemutassa a Nem hiszem el című könyvét kortársainak. A könyv egy tinilány által írott napló-regény. Fannyt édesanyja és magyartanárnője, Maraznica Márta kísérte el tartotta találkozóra, amelyre került sor. Az egybegyűltek számára nagy élményt jelentett a találkozás a fiatal íróval, aki dedikálta is a könyvét. A Török-könyvtárban egyébként jelenleg 6102 darab könyv várja az olvasni vágyókat, annak köszönhetően, hogy a Török házaspár az idén újabb 670 könyvet hozott külföldről, a magyarországi Bogyiszló testvértelepülés, valamint a moholi Annus László és Erzsébet is ajándékozott könyveket a könyvtárnak.
    A mozgalmas őszi időszak remélhetőleg mindenkinek sok szépet és jót hozott. Nemcsak fáradságot, hanem örömet is, ami bearanyozta a mindennapokat. Reményeim szerint nemcsak rövid, hanem hosszú távon is, hiszen a maradandó élményekre midig szívesen fogunk visszagondolni.

Molnár József

oktobar 2017.

Naslovna strana
O čitanju Jevanđelja
Vesti iz lokalne samouprave
Šah
Susret generacije
Likovni konkurs povodom dana biblioteke
Impresum


Design by VA