Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2017. október

Címoldal
Figyeljünk oda önmagunkra!
Egy eszme, egy cél, gyermekeinkért!
A mártírok előtt tisztelegtek
Az aradi vértanúkra emlékeztek
Túlóráznak az egészségügyi dolgozók
„Időnként el kell döntenünk, mit csináljunk rosszul, hogy jót tegyünk a beteggel”
Nyelvi kultúra – nyelvi viselkedés
Partnerkapcsolat Hegyfaluval
Találkozás, kapcsolat, közösség
A kultúrák találkozása
Értékeink az értékek kisfarsangján
Vajdasági fiatalok közösségszervezése
Tündérhazám
Újabb három pályázat, újabb lehetőségek
A pénz farkastörvényei
Mozgalmas őszelő
A gyermekeket ünnepelve
Gólyaavató szemétszobrokkal és kötélhúzással
Közlekedjünk határtalanul!
Novemberben ismét jótékonysági bál az iskoláért
Önkormányzati hírek
Teológiai gondolatok
Az Evangélium olvasásáról
A csapadékhiány káros következményei a szőlőtermesztésben
Öregfiúk találkozója
Sakk
Könyvtár-napi képzőművészeti pályázat
Generációs találkozó
Impresszum

O čitanju Jevanđelja

Jevanđelje potiče od grčke reči, koja znači: dobra vest, blaga vest. Jevanđelje je istorija o zemnom životu, čudima, stradanjima, vaskrsenju i vaznesenju Gospoda Isusa Hrista, koje je Crkva primila od četvorice Hristovih Apostola: Mateja, Marka, Luke i Jovana, zbog čega ih je i nazvala jevanđelistima. Evo šta kažu Sveti Oci o čitanju Jevanđenja:

    Sveti Ignjatije Brjančaninov piše sledeće: Jevanđelje čitaj sa krajnjom pobožnošću i poštovanjem. Ni za šta u njemu nemoj misliti da je manje važno i da ne zaslužuje razmatranje. Svako njegovo slovo zrači svetlošću života. A zanemarivanje života je – smrt. Ne usuđuj se da sam tumačiš Jevanđelje i druge knjige Svetog Pisma. Pismo su dali sveti proroci i apostoli ne svojom voljom, nego na podsticaj Duha Svetoga (2. Pet. 1, 21). I kako onda ne bi bilo bezumno tumačiti ga po sopstvenoj volji? Duh Sveti koji je preko proroka i apostola saopštio Reč Božiju, rastumačio ju je preko Svetih Otaca. I Reč Božija i njeno tumačenje su – dar Duha Svetoga. Jedino to tumačenje prihvata Pravoslavna Crkva! Jedino ta tumačenja prihvataju njena istinska čeda. Ko samovoljno tumači Jevanđelje i čitavo Sveto Pismo, taj samim tim odbacuje njegovo tumačenje koje su Duhom Svetim dali Sveti Oci. Ko odbacuje tumačenje Pisma Duhom Svetim, taj bez ikakve sumnje odbacuje i samo Sveto Pismo. Ostavi grešni život, ostavi privezanost za zemaljsko, odrekni se svoje duše, tada će ti Jevanđelje postati dostupno i shvatljivo. Ko mrzi život svoj na ovome svetu – rekao je Gospod – sačuvaće ga za život večni (Jn. 12, 25). Za onoga ko voli svoj život, za onoga ko se ne odlučuje na samoodricanje, Jevanđenje ostaje zatvoreno: on čita slova, ali reč života, budući Duh, ostaje za njega pod neprozirnom zavesom. „Jevanđelje se čita čistim umom – rekao je jedan prepodobni pustinožitelj – a razumeva se u meri ispunjavanja njegovih zapovesti na delu. No, tačno i savršeno razumevanje Jevanđelja ne može se postići sopstvenim trudom: to je – dar Hristov“.

    Sveti Nikolaj Velimirović izložio je sledeće u vezi čitanja Svetog Pisma: Neki monah žalio se svetom Arseniju, kako pri čitanju Svetog pisma ne oseća ni silu reči pročitanih, niti umilenja u srcu. Na to će mu veliki svetitelj odgovoriti: „Čedo, ti samo čitaj! Čuo sam da čarobnici zmija, kad obajavaju zmije, izgovaraju reči, koje oni sami ne razumeju, ali zmije čuvši izgovorene reči, osećaju silu njihovu i bivaju ukroćene. Tako i mi kad neprestano držimo u ustima svojim reči Svetog Pisma, pa ma silu njihovu mi i ne osećali, zli duhovi čuvši, straše se i beže, jer ne mogu da podnesu reči Duha Svetoga.”
    Čedo, ti samo čitaj! Duh Sveti, koji je preko nadahnutih ljudi napisao reči božanstvene, čuće i razumeće i pohitaće ti u pomoć: i razumeće i osetiće demoni, i pobeći će od tebe. To jest, razumeće Onaj koga prizivaš u pomoć, i razumeće oni koje želiš da oteraš od sebe. I oba cilja biće postignuta.

Igor Kojić

oktobar 2017.

Naslovna strana
O čitanju Jevanđelja
Vesti iz lokalne samouprave
Šah
Susret generacije
Likovni konkurs povodom dana biblioteke
Impresum


Design by VA