Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2017. október

Címoldal
Figyeljünk oda önmagunkra!
Egy eszme, egy cél, gyermekeinkért!
A mártírok előtt tisztelegtek
Az aradi vértanúkra emlékeztek
Túlóráznak az egészségügyi dolgozók
„Időnként el kell döntenünk, mit csináljunk rosszul, hogy jót tegyünk a beteggel”
Nyelvi kultúra – nyelvi viselkedés
Partnerkapcsolat Hegyfaluval
Találkozás, kapcsolat, közösség
A kultúrák találkozása
Értékeink az értékek kisfarsangján
Vajdasági fiatalok közösségszervezése
Tündérhazám
Újabb három pályázat, újabb lehetőségek
A pénz farkastörvényei
Mozgalmas őszelő
A gyermekeket ünnepelve
Gólyaavató szemétszobrokkal és kötélhúzással
Közlekedjünk határtalanul!
Novemberben ismét jótékonysági bál az iskoláért
Önkormányzati hírek
Teológiai gondolatok
Az Evangélium olvasásáról
A csapadékhiány káros következményei a szőlőtermesztésben
Öregfiúk találkozója
Sakk
Könyvtár-napi képzőművészeti pályázat
Generációs találkozó
Impresszum

Találkozás, kapcsolat, közösség
A Délvidéki Háló megalakulásának huszadik évfordulóját ünnepelték Adán

Jubileum Háló-találkozóval ünnepelte megalakulásának húszéves évfordulóját a Délvidéki Háló szeptember 16-án, szombaton Adán, ahonnan 1997 telén indult útjára a magyar keresztény közösségeket összekapcsoló, valamint a kapcsolat- és közösségépítést szorgalmazó mozgalom. Az anyaországi Bethlen Gábor Alap és Ada község önkormányzata támogatásával szervezett jubileumi rendezvényen egész nap előadások és közösségi programok várták a felnőtteket és az ifjakat. Ezzel egy időben szintén Adán rendezték meg a Kárpát-medencei ifi-előtalálkozót harminc-egynéhány fiatal részvételével, Álljunk össze, mint két kicsi légó! címmel.

    A helyi nyugdíjas otthonban tartott jubileumi találkozóra 21 településről érkeztek résztvevők, zömében vajdaságiak, de budapestiek és nagyváradiak is voltak köztük, Szabó Andrea köszöntötte őket. Majd a budapesti Szeibert András, a Kárpát-medencei Háló vezetőségi tagja és egyik alapítója tartott előadást a Háló mozgalom kezdeteiről és Kárpát-medencei elterjedéséről. Az adai Csuzdi István alapítóként és az első elnökként emlékezett vissza a Délvidéki Háló megalakítására és kezdeteire. Később msgr. Nagy József zentai esperesplébános tartott előadást Jézus az én személyes életem megváltója címmel. Délben Nagy József esperesplébános vezetésével ünnepi szentmisét mutattak be a helyi Szentháromság-plébániatemplomban.


A jubileumi Háló-találkozó résztvevőit Szabó Andrea köszöntötte

    – Húsz évvel ezelőtt, 1997. január 4-én alakult meg a Háló mozgalom a Délvidéken. Pontosabban Szauer Miklós atya plébániáján, vagyis az adai Szentháromság-plébánián volt az alakuló gyűlés. Ugyanabban az évben, augusztusban megszervezték önkéntes bogozóink Zentán az első Háló-találkozót. Azt ünnepeltük meg idén májusban Zentán, Adán viszont most ünnepeljük meg a Háló megalakulásának 20. évfordulóját. Egész évben valójában minden Háló-találkozó és rendezvény, amelyet a Délvidéken szervezünk, a 20 éves jubileum jegyében zajlik – nyilatkozta lapunknak Halmai Tibor, a Délvidéki Háló vezetője és a Kárpát-medencei Háló vezetőségének a tagja.


Msgr. Nagy József zentai esperesplébános Jézusról tartott előadást


Csúzdi István alapító, első elnök a Délvidéki Háló kezdeteire emlékezik

    – A Háló 28 évvel ezelőtt indult el Budapestről a katolikus közösségek hálózataként, és 20 évvel ezelőtt terjedt ki Délvidékre. A kezdeti elképzelés azt volt, hogy a katolikus közösségeket, lelkiségi mozgalmakat kösse össze, hálózza be és teremtsen kapcsolatot közöttük. Az évek során ez annyiban változott, hogy a magyar keresztény közösségeket és tagjaikat igyekszünk összekapcsolni. A Háló-mozgalom befogadó mindenki iránt, a bármelyik magyar keresztény közösséghez tartozókat, de a közösségen kívüli személyeket is szeretettel várjuk. A Háló küldetését három szóban fogalmaztuk meg: találkozás, kapcsolat és közösség. Nagyon fontos számunkra, hogy lehetőséget biztosítsunk az embereknek a találkozásra. Az elidegenedett világban nagyon fontos, hogy összejöjjenek az emberek és érezzék, hogy valakihez tartoznak. Délvidéken évente 10-12 rendezvényt szervezünk, volt év, amikor 14-et is életre hívtunk. Minden egyházmegyei kerületnek van egy felelőse, bogozója, vagy akár több is. A bogozók szervezik meg a saját kerületeikben a találkozókat. Ezeket azért nem egy központban tartjuk meg, mert ezzel is lehetőséget kívánunk biztosítani arra, hogy minél több olyan ember eljöhessen, aki közösségre és találkozásra vágyik. Ezeken a találkozókon 50-től 120 ember jelenik meg. A találkozókon kívül lelkigyakorlatokat, táborokat, zarándoklatokat és képzéseket is szervezünk, ebből jól látszik, hogy igen sokrétű a tevékenységünk. Szervezetten veszünk részt más régiók rendezvényein, és más régiókból is rendszeresen eljönnek a mi összejöveteleinkre. Augusztusban Erdélyben jártunk a Háló-táborban, októberben megyünk Nagyváradra, a Szent László-találkozóra, amit a Háló szervez – mondta Halmai Tibor, majd hozzátette, a Délvidéki Háló céljai között továbbra is az szerepel, hogy minél több embert bekapcsoljanak a mozgalomba, megmutassák nekik a közösség felé vezető az utat, illetve segítsenek nekik megtalálni a helyüket az egyházban, és emellett minél több fiatalt is szeretnének megszólítani.

Csincsik Zsolt

oktobar 2017.

Naslovna strana
O čitanju Jevanđelja
Vesti iz lokalne samouprave
Šah
Susret generacije
Likovni konkurs povodom dana biblioteke
Impresum


Design by VA