Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2017. október

Címoldal
Figyeljünk oda önmagunkra!
Egy eszme, egy cél, gyermekeinkért!
A mártírok előtt tisztelegtek
Az aradi vértanúkra emlékeztek
Túlóráznak az egészségügyi dolgozók
„Időnként el kell döntenünk, mit csináljunk rosszul, hogy jót tegyünk a beteggel”
Nyelvi kultúra – nyelvi viselkedés
Partnerkapcsolat Hegyfaluval
Találkozás, kapcsolat, közösség
A kultúrák találkozása
Értékeink az értékek kisfarsangján
Vajdasági fiatalok közösségszervezése
Tündérhazám
Újabb három pályázat, újabb lehetőségek
A pénz farkastörvényei
Mozgalmas őszelő
A gyermekeket ünnepelve
Gólyaavató szemétszobrokkal és kötélhúzással
Közlekedjünk határtalanul!
Novemberben ismét jótékonysági bál az iskoláért
Önkormányzati hírek
Teológiai gondolatok
Az Evangélium olvasásáról
A csapadékhiány káros következményei a szőlőtermesztésben
Öregfiúk találkozója
Sakk
Könyvtár-napi képzőművészeti pályázat
Generációs találkozó
Impresszum

Vajdasági fiatalok közösségszervezése
Szerteágazó együttműködés a környezettudatosság erősítése érdekében

Elindult a túrkevei Giligán Természetvédelmi és Hagyományőrző Egyesület Vajdasági fiatalok közösségszervezése a helyi és magyarországi civil szervezetek segítségével című programja, amelynek célja a vajdasági fiatalok közösségszervezésének elősegítése, környezettudatosságának erősítése, magyarországi és vajdasági civil szervezetek segítségével. A programban résztvevő civil szervezetek a tapasztalataikat is megoszthatják egymással.

    A Giligán Egyesület illetékesei első lépésként a vajdasági szervezetekkel vették fel a kapcsolatot, közülük elsőként a Zöldike Természetvédelmi Civil Szervezettel. A segítségükkel kezdődött meg a helyi oktatási intézmények felkeresése, ennek keretében nemcsak a programról kapnak tájékoztatást az érdeklődők, hanem a helyi civil szervezetek is bemutatják, milyen tevékenységet folytatnak. A túrkevei egyesület tagsága ugyanis úgy gondolta, mindenképpen érdemes felkeresni a pedagógusokat és civil szervezetek munkatársait, hogy a programsorozat elindítása előtt felmérjék a lehetőségeiket, és megtalálják a megoldásokat az esetlegesen felmerülő problémákra. Ezek megtárgyalására kerekasztal-beszélgetést szerveztek, ennek megtartására alkalmasabb időt keresve sem találhattak volna a Moholi Napoknál, ezen egy workshopot tartottak a szervezetek képviselőinek, természetesen azt követően, hogy próbatúrát szerveztek a fiatalok számára. A túra kötetlen beszélgetéssel indult, ennek során felmérték, milyen témákat érintenek tanulmányaik során az iskolában, így kaptak egy kiinduló pontot, ami alapján a program tematikáját felállítják. Később a helyi természeti adottságokról tartottak előadást, hogy a fiatalok megismerhessék környezetüket, a témához tartozó hulladékkezelésre, hulladékcsökkentésre is kitérve. A túrán segítségükre volt Tóth László – Laci bácsi, aki fél évszázados tapasztalatú amatőr ornitológusként a helyi állatvilág bemutatása során rengeteg információval színesítette a programjukat. A túrán résztvevő pedagógusok a workshop során megbeszélték, milyen témákról hallanának szívesen, és emellett a helyi civil szervezetek és oktatási intézmények közötti a megbeszéléseket is megkezdték, azzal a céllal, hogy feltérképezzék, milyen programokat bonyolíthatnak le közösen, illetve miként tudnák hosszabb távon is segíteni egymás munkáját.
    Jelentős természetvédelmi napjaink közé tartozik az ózonréteg világnapja, amelyet szeptember 16-án tartanak világszerte. Ebből az alkalomból a Giligán Egyesület a Zöldike Természetvédelmi Civil Szervezettel és az Ökobecse Egyesülettel közös programsorozatot valósított meg. Ennek első eseményére szeptember 15-én került sor az óbecsei Goran Parkban, a Sever Đurkin Általános Iskola diákjai és a ŠOSO „Bratstvo” iskola diákjai vettek részt a programban. Az ózonréteg világnapjára való megemlékezésen túl a gyerekek több környezet- és természetvédelmi foglalkozáson is részt vehettek. A program keretében a gyerekek több állomást is meglátogathattak: az első állomáson megismerkedhettek természeti környezetünkkel a Goran Parkban, és egy túra alkalmával általános természet- és környezetvédelmi tájékoztatást kaphattak, második állomásként a Re-design játékok használatával ismerkedhetnek meg, köztük például a pet palack újrahasznosításának lehetőségeivel is, a többi állomáson pedig a helyi madárvilággal, illetve az ökológiai lábnyom kiszámításával kapcsolatos információkkal bővíthették tudásukat.
    A programsorozat második eseményeként szeptember 30-án a Giligán és a Zöldike egyesület illetékesei a bánáti Makkosan szerveztek túrát a moholi általános Iskola diákjai számára. A helyszínre lovas kocsikkal érkeztek, a felfedező körutat pedig gyalog tették meg az egyesületek szakemberei, Szász Béla, Tóth László és dr. Miklós Ferenc kíséretében. A kirándulókat Körtvélyesi Oszkár, Könyves Levente és Lakatos István fogatosok szállították. A rendezvények az elkövetkező időszakban havi rendszerességgel kerülnek majd megszervezésre.

Szeptember 25-én a Zöldike Természetvédelmi Civil Szervezet aktivistái madáretetőkkel bővítették a moholi madárparkot.

***

Október 4-én a Zöldike Természetvédelmi Civil Szervezet mókusodúkat és etetőt helyezett ki az adai postával szemben levő parkban, ugyanis olyan információkhoz jutott, hogy ezen a helyen mókusokat lehetett látni. Az eseményen az iskoláskor előtti intézménynek körülbelül 150 növendéke is részt vett. A gyermekek megfelelő táplálékot (diót, mogyorót és makkot) gyűjtöttek a mókusok számára, és a védelmükről is felvilágosítást kaptak
Lajkó Szilvia

oktobar 2017.

Naslovna strana
O čitanju Jevanđelja
Vesti iz lokalne samouprave
Šah
Susret generacije
Likovni konkurs povodom dana biblioteke
Impresum


Design by VA