Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2015. május

Címoldal
Május a gyermekek hónapja
Községi hírek
Kerekasztal-beszélgetés
Interjú Galic Zitával
Újra hódít a mézeskalács
Ígéretek hava
Virágzó természet
Kilátástalan helyzetben
Író-olvasó találkozó Adán
Magyar költők és a Biblia
Iskolanap
Búcsú az állatoktól
Építészeti és lakberendező kiállítás
Virágba borul az egész világ
Községi elsősegélynyújtó verseny
Sajó Sándor Hazafias Vesrmondó Verseny Adán
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Sakk
Sport
Elsőáldozók
Tarka-barka
Impresszum

176. Zöld levél
ÚJ MAGYAR KUTYAFAJTA

    Igen fiatal fajtáról van szó, tenyésztése körülbelül negyven évre tekint vissza. A neve sinka. Először a Hortobágyon jelent meg, ahol a pásztorok rackajuh és szürkemarha terelésére használták. Bár az elmúlt évtizedekben a kiváló képességekkel bíró kutya a Nyírségben, Kiskunságban és a Tiszántúlon is elterjedt, az állomány 95%-a jelenleg is pásztorok kezén van. “A sinka szót a Hortobágyon a sima helyett használták, amivel a szőrzetére utaltak. Igazából nem is fajta, hanem egy gyűjtőfogalom, ami bizonyos külső standardot ír le – persze szabatosan kezelve, a pásztorok ugyanis elsősorban a használhatóság és nem a külcsín révén szelektáltak” – árulta el Tari József, aki pulitenyésztés mellett sinkákkal is foglalkozik. Bár ez a kutya küllemében a hazai “rokonok” közül leginkább a mudira hasonlít, felfelé kunkorodó farka puli ősökről árulkodik.
    “Hazai kutyafajtáink” között legritkábban a sinkával találkozhatunk, hiszen az ízig-vérig magyar tenyésztésből kialakult ebet egyelőre nem ismerte el önálló fajtaként a kutyákat világszerte osztályozó Nemzetközi Kinológiai Szövetség (Fédé-ration Cynologique Internationale, röviden FCI). Az állomány alig 1-2 ezer főt számlál, melynek legjelentősebb része pásztorok kezén van – és nem is szívesen adják ki idegennek. Attól tartanak, hogy a fajta népszerűvé válásával a tenyésztési elvek a kutya belső értékeiktől a küllem felé tolódnának, így lassan megszűnne azzá lenni, amire kitalálták: a sinka egy fáradhatatlan, kiváló terelőérzékkel bíró munkakutya.
    Heves vérmérséklete mellett el kell mondani róla, hogy tipikusan egygazdás ebről van szó. "Nálunk két sinka van, az egyik a feleségemé, a másik pedig az enyém – magyarázta Tari József, – dolgozni csak a sajátunkkal tudunk. A munka mellett egyébként apportra, labdázásra is kaphatóak, de fontos, hogy szellemileg is lefárasszuk őket, ami fizikailag sem egyszerű, nagyon bírják a strapát az ebek.”  A szigorú szelekció ellenállóvá tette a betegségekkel szemben is, rendkívül életrevaló fajta. Egyedül a hízékonyságára kell odafigyelni – a sinkának mindig bizonytalan volt a vacsorája, nem is táphoz szoktatták a pásztorok, így a labradorhoz hasonlóan ha bőséges ételt kap, képes mindent egyszerre befalni.
    A magyar fajtákat kivétel nélkül valamilyen feladat elvégzésére tenyésztették ki, és bár legtöbbjük idomult a modern kutyatartás sajátosságaihoz és követelményeihez, a pásztorok munkájának köszönhetően a sinka a terelési feladatok ellátására a legalkalmasabb. “Elsősorban egy munkájáért élő terelőkutyaként kell a sinkára tekinteni, ami gazdája minden utasítását lesve, odaadóan végzi a rá bízott feladatot. Érdemes ezt szem előtt tartani mindenkinek, aki ezzel a nagyszerű ebbel szimpatizál, mert meg kell őriznünk eredeti értékeit” – emelte ki a tenyésztő.(greenfo)
    Adán is van eredeti sinka, ám ő még névtelen akar maradni.

Király János

maj 2015.

Naslovna strana
Вазнесење Господње
Opštinske vesti
Dan škole
“Duga” uspešno promovisala društveno koristan rad
250 izvođača na dečijem festivalu folklora u Molu
Aktivnosti sindikata
Šah
Impresum


Design by VA