Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2015. május

Címoldal
Május a gyermekek hónapja
Községi hírek
Kerekasztal-beszélgetés
Interjú Galic Zitával
Újra hódít a mézeskalács
Ígéretek hava
Virágzó természet
Kilátástalan helyzetben
Író-olvasó találkozó Adán
Magyar költők és a Biblia
Iskolanap
Búcsú az állatoktól
Építészeti és lakberendező kiállítás
Virágba borul az egész világ
Községi elsősegélynyújtó verseny
Sajó Sándor Hazafias Vesrmondó Verseny Adán
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Sakk
Sport
Elsőáldozók
Tarka-barka
Impresszum

Községi elsősegélynyújtó verseny


Az elsősegély-nyújtó verseny résztvevői

    Négy csapat vett részt május 8-án a helyi Vöröskereszt szervezet által szervezett községi elsősegélynyújtó versenyen, melynek célja a diákok elsősegély és egészségvédelmi ismereteinek fejlesztése. Moholon Kocsis Gábor és Aranyos Andrea, Adán pedig Velez Teodóra készítették fel a versenyző és a megmérettetésen segítkező általános és középiskolás gyerekeket. A vöröskereszt szervezet tevékenységei között kiemelkedő fontosságú az elsősegélynyújtás elméleti és gyakorlati ismereteinek minél szélesebb körben való megtanítása és a humánus szemléletmód terjesztése. Az azonnali reagálás miatt fontos, hogy felnőttek és gyermekek megtanulják a segítségnyújtás legszükségesebb teendőit, hiszen a tétlen várakozás emberéletekbe kerülhet.
    – Különböző baleset-szimulációkban kellett helytállni és elsősegélyt nyújtani a diákoknak – magyarázta Krizsán Vilmos -– Első helyen végzett a moholi Novak Radonić Általános Iskola Semmirevalók csapata, név szerint Bartuc Éva, Anišić Anna, Madarász Máté, Szabó Petra, Szabó Helga és Huszár Hédi. A középiskolások csapatát Kelemen Réka, Kormos Éva, Gúti Elizabet, Csordás Beáta és Bajusz Tamara alkották. Bajusz Tamarával kapcsolatban el kell mondani, hogy ő hetedik alkalommal vett részt községi elsősegélynyújtó versenyen, ami ritka példája annak, hogy valaki kitartóan legyen részese ennek a fontos eseménynek. A verseny második helyezettje a hetedikesek Spasioci nevű csapata, a harmadik pedig a Jelen elnevezésű csoport. A verseny legjobb általános iskolás csapata, valamint a középiskolás csapat vehet részt a tartományi versenyen május 31-én Zomborban. Mindkét csapat a tartományi A ligában versenyezhet. A tartományi versenyre való utazást úgy szerveztük meg, hogy összehoztuk a véradók kirándulásával, és mivel nagyon jó a kapcsolatunk a zombori Vöröskereszt-szervezettel, szívesen látnak minket és ebédet is biztosítanak a számunkra.  Emellett a Molprevoz vállalattal utazunk, akitől kedvezményt kértünk erre az útra, ugyanis az önkormányzattól sajnos a támogatás nem érkezik továbbra sem. A zombori út előtt azonban a topolyai községi versenyen vesznek részt a tartományi megmérettetésre bejutott diákjaink, és ez lesz a felkészülő gyakorlás a számukra.
    – Fontos volt a segítkező gyerekek és felnőttek helytállása is, ugyanis a „sminkelés“, valamint sérülések realisztikus bemutatására való felkészülés is fontos része a versenynek – hangsúlyozta Velez Teodóra – Megköszönöm mindazoknak, akik eljöttek, és vállalták ezen feladatokat és készségesen vették ki részüket a két órás verseny alatt.


Részletek az elsősegély-nyújtó versenyről

Lajkó Szilvia

maj 2015.

Naslovna strana
Вазнесење Господње
Opštinske vesti
Dan škole
“Duga” uspešno promovisala društveno koristan rad
250 izvođača na dečijem festivalu folklora u Molu
Aktivnosti sindikata
Šah
Impresum


Design by VA