Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2015. május

Címoldal
Május a gyermekek hónapja
Községi hírek
Kerekasztal-beszélgetés
Interjú Galic Zitával
Újra hódít a mézeskalács
Ígéretek hava
Virágzó természet
Kilátástalan helyzetben
Író-olvasó találkozó Adán
Magyar költők és a Biblia
Iskolanap
Búcsú az állatoktól
Építészeti és lakberendező kiállítás
Virágba borul az egész világ
Községi elsősegélynyújtó verseny
Sajó Sándor Hazafias Vesrmondó Verseny Adán
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Sakk
Sport
Elsőáldozók
Tarka-barka
Impresszum

Virágzó természet

    Sárga, zöld, és végül a föld szürke színezete felváltva tündöklik a határban, és tárul szemünk láttára településünket körülölelve. Igaz, az olajrepce már elvirágzott, a hatalmas sárga táblák, méz ízű illata elszállt, de ittlétükkor nagyon is tetszetőssé tették a panorámát. Most a ringó búzatáblák, valamint a bársonyosan hullámzó árpamezők még varázslatosabbá teszik a tájat. Itt-ott a kukorica, a napraforgó, a szója bújik kifelé erőteljesen a földből, másabbá téve a szürke mivoltát. Próbálkoznak versenyt futni a föld szeretett fiaival, a gyomokkal, melyek úgyszintén érvényesülni akarnak az általunk elültetett magokkal. De nemcsak a mező, a határ tündöklik, hanem a településeken belüli növényzet is. Az akácfák dugig megrakodva, ágaik roskadozva hajolnak a föld felé a sok-sok virágtól. Közben a méhek körülzümmögik őket, szedve az értékes nedűt a mézhez. A tavasz megérkezett, burjánzó virágözön és szépsége itt van, és számunkra szebbé teszi környezetünket, a mindennapjainkat. Vegyük észre, s csodáljuk meg!
    Szent Márk napján a hagyomány és az egyházi szokás szerint búzaszentelést ünneplünk. Hálát adva a zsenge termésért, valamint kérve a Teremtőt az áldásra, a bőséget termésre, a mindennapi kenyérre. De nemcsak arra, hanem minden termésre is kérjük, melyet termelni szeretnénk a földben, mert szükség van rá. Törökfalun a helybeli hívők főt. Kormányos Zoltán plébánossal a Laták-keresztnél gyűltek össze, hogy megszenteljék a zsenge búzát. A Valkai soron is búzaszentelésre került sor, azon a búzaparcellán, melyet majd az aratóünnepség alkalmával hagyományos módon learatnak a résztvevők. Itt főt. Kurin István segédlelkész az egybegyűlt helybeli és vidékről érkező hívőkkel szentmise keretén belül szentelték meg a zsenge búzát. Az adai önkormányzat képviseletében Búcsú Attila és Urbán Mónika is jelen volt ezen ünnepségen.


Képek a völgyparti jégverésről

    Törökfalun második alkalommal került sor az idén április 28-án az egyszerűsített honosítási kérelmek átadására. Magyarország szabadkai főkonzulja, dr. Menyhárdt Attila és munka-társai tíz családtól, azaz 18 sze-mélytől vették át a honosítási kérel-meket, azaz a szükséges papírokat, melyeket összegyűjtöttek ahhoz, hogy Magyarország állampolgáraivá lehessenek a közeljövőben.
    Miközben a burjánzó tavasz kibontakozott a majálist ünneplők is ki-ki a maga módján megünnepelte a munka ünnepét, vagyis a tavasz kibontakozását. Volt sütkérezés, játék, mulatság, sőt még májusfa-állítás is. Völgyparton a település központjában az idősek klubjába járók egy kidíszített fát állítottak fel. Végezetül a csodálatos természethez térve vissza, csak egy szomorú folt van, amely beleront a környezetünkbe, az pedig azoknak a permetszereknek a bűzös illata, melyeket szétfújunk földjeinkre. De sajnos a modern technológiával kifejlesztett hibridjeink nem teremnek e vegyszerek nélkül, sőt még a gyomnövényekkel sem tudnak versenybe szállni, még a mi kétkezi munkákkal sem. Ezért hát csak szívjuk mélyen az illatot, mely munkánk után árad. De nézzünk csak fel a virágzó akácfákra, a sok virágra, milyen bő termésre számíthatunk az idén. Hát legyen úgy, de legalább annyi teremjen, amennyire szükségünk lesz a mindennapjainkban.
    Ui.: Május 19-én este 9 és 10 óra között Völgyparton jégzúdulás érte a településünket. Körülbelül tizenöt percig zuhogott, verte azt, amit csak ért. Most zöld cseresznyéhez hasonló nagyságú jegek hullottak. A tető, de még a falak is hangosan zuhogtak a jégtől. A földet beterítve fehérségével, és a sok levél törmelékkel haladt odébb a jégeső, magunkra hagyva minket a kérdéssel: mi van a kint a növényzettel a határban? Elsősorban a kalászosokkal, és majd a többivel is, melyek még alakulófélben vannak. Hát ne is mondjam, a májusi eső aranyat ér de, nem jéggel!

Molnár József

maj 2015.

Naslovna strana
Вазнесење Господње
Opštinske vesti
Dan škole
“Duga” uspešno promovisala društveno koristan rad
250 izvođača na dečijem festivalu folklora u Molu
Aktivnosti sindikata
Šah
Impresum


Design by VA