Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2015. május

Címoldal
Május a gyermekek hónapja
Községi hírek
Kerekasztal-beszélgetés
Interjú Galic Zitával
Újra hódít a mézeskalács
Ígéretek hava
Virágzó természet
Kilátástalan helyzetben
Író-olvasó találkozó Adán
Magyar költők és a Biblia
Iskolanap
Búcsú az állatoktól
Építészeti és lakberendező kiállítás
Virágba borul az egész világ
Községi elsősegélynyújtó verseny
Sajó Sándor Hazafias Vesrmondó Verseny Adán
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Sakk
Sport
Elsőáldozók
Tarka-barka
Impresszum

Virágba borul az egész világ
Az Első Helyi Közösség hagyományápoló csoportjának májusi kiállítása

    „Mivel a május az egyik legszebb hónapunk, a legtöbb virág ekkor virágzik, ezért lett a kiállítás címe Virágba borul az egész világ – kezdte köszöntőjét Pál Edit, az első helyi közösség Hagyományápoló csoportjának tárlatmegnyitóján – Ebben a hónapban van anyák napja, és általában virággal köszöntjük az ünneplőket. Ágh István így ír: Már virágba borult az egész világ. Először a mandulások, aztán a kajszibarackok, cseresznyék, meggyesek, alma- és körtefák – lilásan, fehéren, rózsaszínűen álmodoztak a kedves napsütésben. Csak a diófák virága volt zöld, mert a hernyóhoz hasonlított. Sárga kislibák, csirkék pityegtek a zsendülő gyepen. A kiscsikó először ment anyjával a mezőre a kocsi mellett ragaszkodva, aztán hirtelen ugrással elszakadt a sötétzöld búzaföldre, végigugrált, szökött, trappolt, vágtatott a búzában annyira, hogy ne felejtse el anyját, és visszataláljon újra hozzá.

    Mi is így találunk vissza az édesanyánkhoz, mert az édesanya mindig ott van a gyermekével.  A nagyanyáink nagy szeretettel örökítették meg a virágokat kézimunkáikon, hiszen a tavasz bővelkedik virágban, viszont a tél virág nélkül marad, ezért ők a virágmintás kézimunkákkal, illetve más virágmintás használati tárgyakkal díszítettek.”
    A május 16-i megnyitó ünnepségen felléptek az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör énekszólistái: Apró Boglárka és Klima Döníz. Műsorszámuk után Nagy Abonyi Ágnes néprajzkutató, a zentai Városi Múzeum munkatársa megnyitotta a kiállítást. Ezzel a tárlattal a Hagyományápoló csoport csatlakozott a múzeumok éjszakája rendezvénysorozathoz, így a kiállított munkáiból és a moholi Idősek Otthona kézműves lakóinak alkotásaiból összeállított válogatásban egy héten keresztül gyönyörködhettek az érdeklődők.

Lajkó Szilvia

maj 2015.

Naslovna strana
Вазнесење Господње
Opštinske vesti
Dan škole
“Duga” uspešno promovisala društveno koristan rad
250 izvođača na dečijem festivalu folklora u Molu
Aktivnosti sindikata
Šah
Impresum


Design by VA