Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2015. május

Címoldal
Május a gyermekek hónapja
Községi hírek
Kerekasztal-beszélgetés
Interjú Galic Zitával
Újra hódít a mézeskalács
Ígéretek hava
Virágzó természet
Kilátástalan helyzetben
Író-olvasó találkozó Adán
Magyar költők és a Biblia
Iskolanap
Búcsú az állatoktól
Építészeti és lakberendező kiállítás
Virágba borul az egész világ
Községi elsősegélynyújtó verseny
Sajó Sándor Hazafias Vesrmondó Verseny Adán
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Sakk
Sport
Elsőáldozók
Tarka-barka
Impresszum

HÍREK

Tisztújítás a Vajdasági Magyar Szövetségben

    A VMSZ szervezete április 25-én Magyarcsernyén tartotta idei tisztújító közgyűlését, melyen a párt küldöttei 274 szavazattal az egyedüli jelöltként induló Pásztor Istvánt választották újra elnöknek. Ezzel egyidejűleg a Tanács tagjait is megválasztották. Az 51 tagú Tanács tagjainak névsora: Nyilas Mihály, Pék Zoltán, Ceglédi Rudolf, Nyilas Leonov Anita, Juhász Attila, Kormányos Katona Gyöngyi, Fejsztámer Róbert, Szarapka Ede, Világos Tibor, Krekuska Róbert, Juhász Attila, Kovács Elvira, Kormányos László, Újhelyi Nándor, Talpai Sándor, Dobai János, Puskás János, Ilia László, Bogos Tivadar, Sztojkó József, Erdély Lenke, Fehér László, Molnár Viktor, Csőke Csaba, Bodor Vladimir, Kiss Gyula, Kinka Erzsébet, Madarász Áron, Stefaniga Csaba, Brasnyó Nándor, Fremond Árpád, Egeresi Sándor, Ifj. Juhász Bálint, Valka Károly, Domány Dudás Diana, Pelt Ilona, Péter István, Szilágyi József, Kerekes Zoltán, Kislinder Gábor, Pásztor Bálint, Bunford Tivadar, Maglai Jenő, Lovas Ildikó, Bús Ottó, Józsa László, Varga László, Dudás Károly, Buckó György, Osztrogonác Simon. Ezt követően néhány napon belül eldőlt, hogy Dudás Károlyt választották meg a Vajdasági Magyar Szövetség Tanácselnökének, alelnökeinek pedig: Varga Lászlót, Kovács Elvirát, és Fremond Árpádot. Ezután a VMSZ Tanács titkos szavazással megválasztotta az Elnökség további 17 tagját.

Gecse Attila


A tavalyi jelentések és idei tervek elfogadása

    Adán április 28-n tartotta a községi képviselő-testület a XXV. ülését. Ezen először is jóváhagyták a Čika Jova Zmaj Iskoláskor Előtti Intézmény új statútumát, valamint több községi intézmény és alap, a községi sportközpont, az adai I. és II., valamint a moholi helyi közösség tavalyi munkájáról és idei terveiről szóló jelentéseit is elfogadták. Jóváhagyták a községi környezetvédelmi költségvetési alap tavalyi munkájáról készült jelentést is.
    Emellett megszavazták a moholi idősek otthona szociális védelmi szolgáltatásait, illetve a község szociális gondozói központ és az idegenforgalmi szervezet, valamint az adai Szarvas Gábor Könyvtár 2014-es munkájáról szóló jelentést és a 2015-ös munkatervét.

Gecse Attila


HÓDIÉK DUPLÁZTAK

    Akárcsak 2014. november 13-án, ez év május 7-én az adai Hódi Éva és Hódi Sándor (házaspár) a szintén adai Szarvas Gábor Könyvtárban kettős könyvbemutatót tartottak, melynek során a közönség elé tárták Hódi Éva Gyöngyhalászat és Hódi Sándor Az Én határai című könyveket. Mindkettőt az óbecsei Proleter nyomda készítette 3-300 példányban és a bemutató résztvevői mindkét könyvből egy-egy tiszteletpéldányt kaptak ajándékba. A magam részéről – de ismerőseim nevében is – gratulálok Évának és Sándornak! Mi lehet más hátra, minthogy azt várjuk, ezután majd újabb kiadványokkal triplázzanak, amire van is lehetőség, mert Éva említette, hogy további kézirataik állnak szerkesztés alatt! Dr. Hódi Sándor könyvének ismertetésekor válogatott szavakkal szólt felesége könyvéről, majd rögtönzött pszichológiai-filozófiai előadást is tartott és – többek között – ezt is mondta:

    Az ember "boldogtalannak érzi magát, mert Énje belegabalyodik a társadalom ezernyi látható és láthatatlan szálába,...életének más területeit a korábbinál is sokkal szigorúbban szabályozzák." És itt idézett egy másik könyvből: "A Pitagorasz-tétel: 24 szó. A Miatyánk: 66 szó. A Tízparancsolat 167 szó. Az Amerikai Függetlenségi Nyilatkozat: 1300 szó. Az Európai Unió káposztákra vonatkozó szabályzata: 26 911 szó." Ehhez minden további megjegyzés szükségtelen!


A könyvbemutatón a szerzőpár tiszteletére Apró Boglárka pünkösdi dalokat adott elő. Róla azóta megtudtuk, hogy sok korábbi díja mellé a nemrégiben lezajlott Szólj síp, szólj! népzenei vetélkedőn kiemelt arany minősítést kapott. Mindnyájuknak ismételten gratulálunk! (K.J.)


Amatőr alkotók kiállítása Moholon

    Május 10-én három helybeli amatőr kézműves és képzőművész alkotásaiból kiállítást tartottak a moholi Csobolyó Művelődési Egyesület termében. A kiállításon Vreckó Zsaklina égetett, zománcozott agyagedényeket és dísztárgyakat, Kis Kővágó Gizella kötött pulóvereket és hímzett terítőket, míg Józó Kis Kővágó Mónika szén- és ceruzarajzokat állított ki. A kiállítást a Csobolyó ME képviseletében tagja, Lajkó Mária nyitotta meg, és üdvözölte a jelenlévőket. Elmondta, hogy a jövőben is tervezik hasonló kiállítások szervezését, melyek célja, hogy összefogják a falu amatőr alkotóit, és további munkák elkészítésére ösztönözzék őket.


Fotó Gecse Attila


Holdviola varázslat Budapesten

    A Fonogram díjas zenekar Budapesten, a MOM Kulturális Központban május 10-án mutatta be Túl a vizen címmel megjelenő új lemezének dalait. A várva várt új CD a magyar népdalkincs gyöngyszemei által ihletett modern hangzású dalokat tartalmaz, a Junior Prima díjas, adai származású Török Tilla énekes-hegedűs, Farkas Péter dobos és Gál Lajos gitáros alkotta triótól. A lemezbemutató előadás csodás zenei utazás volt a Holdviolával és vendégeivel, a Szinvavölgyi Néptáncműhely táncosainak látványos koreográfiái, különleges fényfestés és térhatású hangzás tették még emlékezetesebbé az estét.


A Te négy sorod

    Április 20-án plakátkiállítást tartottak a Szarvas Gábor Könyvtár kiállítótermében, mely a költészetet népszerűsítő egyik projektum záró rendezvénye volt. A plakátokon a legfiatalabb korosztálytól a legidősebb korosztályig képviseltetve vannak férfiak, nők, gyerekek egyaránt, kedvenc négysoros idézetükkel. A kiállítást Nagybali Tamara nyitotta meg, aki a tárlat ötletgazdája és kivitelezője is volt egyben. Elmondta, hogy mindenkinek van legalább négy sora, ami lehet vers, próza, reklámszlogen, ami hatással van rá, amire szívesen gondol, mintha ha csak ő mondta volna. E harminchárom személy, aki személyesen hozzájárult a kiállításhoz, kultúrakedvelő, könyvtárba járó ember.
    A kiállítás megnyitóján a négysoros idézeteket az Adai Színtársulat három tagja olvasta fel, de ezt a plakáton szereplő személyek közül is többen megtették. A közönség a plakátok alatt lévő idézetekből szabadon letéphetett magának egy neki tetsző idézetet, gondolatot.


Nagybali Tamara   (Fotó Morvai Szabolcs)


Átadták a napkollektort az adai Sportközpont panziójánál

    Május 22-én péntek délelőtt került sor a Sportközpont panziójának tetején található napkollektor átadására. Sőregi Oszkár, a zentai Termogáz vállalat tulajdonosa beszámolt róla, hogy a kivitelezést a Tartományi Titkárság támogatta, valamint az önkormányzat is pénzeszközzel segítette. Elmondta, hogy a napkollektort körülbelül egy hónapja indították be, majd néhány szóban ismertette magának a rendszernek a technikai adatait, működését. A korábbi költségek majdnem 70-80%-át sikerülhet megtakarítani, a beruházás megtérülési ideje pedig körülbelül 2-3 év. Bilicki Zoltán polgármester elmondta, a projekt célja, hogy minél inkább lecsökkentsék a költségeket, és mivel középtávú befektetésről van szó, rövid időn belül meg fog térülni. Ada község önkormányzata biztosította az önrészt, és így tudták realizálni ezt a projektumot. Körtvélyesi Tícián, a Sportközpont igazgatója tudatta, hogy már az egy hónapos próbaidő alatt is sikerült hatékonyan, költségtakarékosan dolgoznia a rendszernek, és a jó idő, a napsütéses napok még csak ezután jönnek. A sikeres pályázat az Energetikai Bizottságnál történt meg, 650 ezer dinárt nyertek, és a fennmaradó részt pedig, 350 ezer dinárt, az önkormányzat állta.


Munkaakció az AFK pályájánál

    Május 16-án Szombat délelőtt nagyszabású munkaakciót tartottak az AFK pályája, valamint a kézilabdapálya körül. Fiatalok és idősek egyaránt részt vettek az akcióban, sor került a futballpályát körülvevő kerítés átfestésére, a vandálok által tönkretett ülőkék cseréjére, a bádoglemez helyreállítására, a csatorna kijavítására, a pályák körüli reflektorok és az út melletti villanyoszlopok átfestésére, égők cseréjére, a parkokban lévő betonból készült szemetes kukák átfestésére, valamint a környék feltakarítására is. Nagy köszönetet érdemelnek mindannyian, akik rész vettek ezen az önkéntes munkaakción, mégpedig a Sportklubok fiatal tagjai és edzői, a Sportközpont, az Adica, a Standard igazgatói és munkásai, a Mol Elektro, a Termometal, az Adafert, a Mucsi-Bakos bádogos, valamint az Önkormányzat dolgozói.


Részlet a munkaakcióról


Moholi siker a Vajdasági Vágta döntőjében

    Mohol képviselője, Szerbák Zoltán, Perun nyergében nyerte meg a III. Vajdasági Vágta döntőjét, második lett a kishegyesi Cékus Árpád, aki Gádzsót lovagolta, a harmadik befutó pedig Cézár lovával az oromhegyesi Dudás József.
    Ők képviselhetik majd Vajdaságot a budapesti Nemzeti Vágtán, amelyre a Hősök terén kerül sor szeptember 18-a és 20-a között. A nemzetközi futam indulói közül, Gocs hátán Stefan Radanić diadalmaskodott, így ő is ott lesz majd a Hősök terén, amikor a Nemzetközi Vágta résztvevői állnak rajthoz. A III. Vajdasági Vágtán idén első ízben rendezték meg a Kishuszár Vágtát, annak nyertese, az adai ifj. Gyarmat István is ott lesz majd a szeptemberi Nemzeti Vágtán, természetesen a Kishuszár Vágta döntőjében, így Vajdaságot és Szerbiát összesen öt lovas képviseli majd. A vágtára végül 21 település képviselői neveztek be. A döntőbe jutottak a négy előfutam győztesei voltak, a negyedik helyezett Davidovity Deján, Bácsfeketehegyet képviselve nem jutott a döntőbe, de ha valamely induló visszalépne, mégis esélyt kaphat az előző két vágtán is részt vevő tapasztalt lovas.


Szerbák Zoltán a győzelmi emelvény legmagasabb fokán

(forrás:Vajdaság MA)


ÍRÓ – OLVASÓ TALÁLKOZÓ ADÁN

    A Szarvas Gábor Könyvtár  olvasótermében május 21-én  18 szerb  nyelvű  irodalmi  estet láthattunk-hallhattunk.  Az  érdeklődők,  ezúttal több  fiatal is,  Jelena  Milošev  padéi  költőnővel  találkozhattak,  aki  a   padéi  általános  iskolában  szerb  nyelvet  tanít;   ezen az esten  megismerkedhettünk a  költőnő   első   verseskötetével,  amelynek  címe  Felszállás  előtti    hallgatás(Ćutanje pre poletanja).
    Jelena  Milošev  kötetéről  Andrea  Beata  Bicok  irodalomkritikus,  költőnő  beszélt;  elmondta  hogy  a  kötet  versei  nem  minden  esetben  követik  a hagyományos  költemény-stílust,  nem  törekszik  mindenáron  a  versszakok sorainak  rímelésére,  azonban  az  érzelmek,   a  táj  szépsége,  az  emberek közvetlensége  tükröződik bennük.   „Verseiből  a  környező  táj, az  egyszerű  emberek  hangulata,  mindennapi  gondjaink érezhetők  ki.  Szerelmes verseket  is  olvashatunk, de  nem  olyan  megszokott  módon  fejezi  ki  érzelmeit,  mint  amit  megszoktunk,  eltérnek az  igazi  szerelmes  versektől.   Sokoldalúsága,  színes  kifejezésmódja  és egyéni  gondolatmenete véigkövetik e  kötet  verseit“ –  mondta Andrea!
    Jelena  elmondta,  hogy 20  éves  korában  kezdett  el  verseket  írni,  az  ihletet  pedig  azok  a  kötetek adták, ket  olvasott  (akár  költészetről,  akár  prózai  alkotásokról  van  szó)!  Arról  is  beszélt  hogy  több  hazai  költőnő  volt  és  még  most  is  a   példaképe. E  sorok  írója  úgy  érezte  hogy  a  kötet  versei  kissé  prózai költeményekhez  hasonlíthatóak;  mintha  „játszadozna“  a  szavakkal,  mintha  nem  jutnának  kifejezésre  bennük  az  érzelmek,  pedig  ez  nem  így   van!

Bálizs Géza


Búzaszentelés

    A vetések megáldásának szertar-tását a moholi Nyugdíjas-egyesület Szent Márk napján, április 25-én szervezte meg. A búzaszentelést Mester Dániel plébános végezte el az Almádi család búzaföldjén.
     „Az életnek is nevezett búza a magyarság egyik legfontosabb gabonanövénye, és a vele kapcsolatos munkákhoz különös hiedelmek kötődtek. Minden év április 25-én, Márk napján szentelték meg az éppen kikelő búzát, hogy nyárra bő termést hozzon. A megszentelt búza régóta a népi gyógyászat egyik csodaszere is. Nagy kár volna, ha hagynánk feledésbe merülni, hiszen a hitben való erősödésünket és gyarapodásunkat is szolgálja. Lehetőségeinkhez mérten őrizzük, ápoljuk ezt a tisztes hagyományunkat” – jegyezte meg Zsótér Mihály, az egyesület elnöke.

Lajkó Szilvia


Beérett a Vadvirág gyümölcse

    Rendkívül sikeres versenyidényt zárt a Vadvirág Hagyományápoló Kör annak ellenére, hogy saját szervezésű színvonalas rendezvényei mellett készítette fel növendékeit a megmérettetésekre. Az alapos és szorgalmas munka meghozta gyümölcsét, hiszen minden benevezett dobogós helyen végzett:
    A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének népzenei szakosztálya és az Újvidéki Rádió április 25-én harmincadik alkalommal megszervezett Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőjén a Borsi Ferenc, Fábri Géza, Kelemen Zsolt; illetve  Juhász Erika, Szabó Kocsis Zsuzsanna, Csizmadia Anna összetételű zsűri  által Apró Boglárka kiemelt arany, Bognár Odett és a Bodros tamburazenekar arany, Klima Döníz ezüst, valamint a Bojtocska furulyacsoport bronz minősítésben részesült. A jubileumi rendezvényen több kategóriában és korcsoportokban versenyezhettek az általános iskolások, és mintegy 80 műsorszámmal körülbelül 340 gyermek vett részt több mint 20 helységből,
    Május 16-án szintén a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete rendezte meg az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben a Köketánc néptánc-vetélkedőt, ahova Vajdaság 36 településéről érkeztek tánccsoportok és mérettettek össze a Fejér Erika és Taba Csaba néptánc-oktató, valamint Lázár Katalin, az MTA tudományos munkatársa alkotta zsűri előtt. Ezen a vetélkedőn a Vadvirág HK Füzike gyermekcsoportja, illetve a Csillagvirág tánccsoportja ezüst  minősítést érdemelt.
    Az eredmények Varga Imola, Čupić Annamária, Zombori Péter, illetve Resócki Roland felkészítő oktatók munkáját és a gyerekek szorgalmát dicsérik. A Kör vezetőségének közösségépítő hozzáállása, valamint a szülők biztató támogatása fontos szerepet tölt  a sikerek elérésében.

Lajkó Szilvia


Ünnepi kiállítás-megnyitó
Bajusz Marija önálló tárlatáról

    Szarvas  Gábor  Könyvtár   szervezésében  május  18-án  nyílt meg Bajúsz  Marija adai  amatőr  festő  második  önálló  tárlata,  amelyet  a  Múzeumok  éjszakája  nemzetközi  mozgalom  tiszteletére  rendeztek. Az  ünnepélyes  megnyitón  a  képzőművészetet  kedvelő  polgártársaink  mellett  megjelent  Urbán  Mónika   községi  alelnök  és  Rákos  Rózsa,  a   Községi  Tanács  művelődéssel  megbízott  tagja. Bajúsz  Marija  munkásságát, gyönyörű  festményeit  szép  és  ihletett szavakkal a  Könyvtár  nevében  Csuzdi  Erzsébet méltatta: 
„E  kiállítás  Az  én Vajdaságom címet  viseli,  és  a  több  mint  20  éve  alkotó  festő  környezetünket,  szűkebb  pátriánkat  mutatja  be  színesen,  éles  vonásokkal  és  rendkívülien  kifejező  módon;   láthatunk  e  tárlaton  búzamezőt  és  kézi  aratást,  búza  begyűjtését,  csikóst lovas kocsival, madarakat, állatokat, vizsla kutyát  szájában fácánnal, erdőt,  tanyai   hangulatot  és  szállást, a  Tiszát  és  a partját … ;  e  képeken  a  táj  dominál és  úgy  érezzük,  mintha  megelevenedne   előttünk  mindaz,   amit  e  tájképeken  látunk.  Az élénk  színek,  az  élethű  kifejezésmód,  a  sokszínűség  jellemzik  e  festményeket.  A  festőnő  szereti  a  tájat,  az  embereket,  állatokat;  festményei szinte  magukkal  ragadják  az  embert....“  –  mondta   Csuzdi  Erzsébet.
A méltató beszéd után rövid ünnepi műsort láthattunk-hallhattunk, amelyben  közreműködtek:  a  Bartók  Béla  zeneiskola gitárszakos  tanulói,   Szügyi  Csenge  és  Szűgyi  Levente egy szép népdalcsokorral, valamint  Csernus  Valéria erre  az  alkalomra  írt  (kétnyelvű)  versével,  amelynek  címe  Vajdaság  szépségei,  és  sorai  szorosan  kapcsolódtak  az  alkotó  itt  látható  festményeihez. E  színes  műsor után  Bajusz  Marija  megköszönte  mindenkinek,  hogy  jelenlétükkel  megtisztelték e  megnyitót  és  őt   mint  e  tárlat  festőjét. Szavai után  Csuzdi  Erzsébet  megnyitotta  a  kiállítást,  amelyen  Marija  20  alkotását  láthattuk,  főleg  a  táj  dominált.

Bálizs Géza

maj 2015.

Naslovna strana
Вазнесење Господње
Opštinske vesti
Dan škole
“Duga” uspešno promovisala društveno koristan rad
250 izvođača na dečijem festivalu folklora u Molu
Aktivnosti sindikata
Šah
Impresum


Design by VA