Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2015. május

Címoldal
Május a gyermekek hónapja
Községi hírek
Kerekasztal-beszélgetés
Interjú Galic Zitával
Újra hódít a mézeskalács
Ígéretek hava
Virágzó természet
Kilátástalan helyzetben
Író-olvasó találkozó Adán
Magyar költők és a Biblia
Iskolanap
Búcsú az állatoktól
Építészeti és lakberendező kiállítás
Virágba borul az egész világ
Községi elsősegélynyújtó verseny
Sajó Sándor Hazafias Vesrmondó Verseny Adán
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Sakk
Sport
Elsőáldozók
Tarka-barka
Impresszum

Interjú Galic Zitával,
a Metz történetének legjobb jobb átlövőjével


Galic Zita

    Olvasóinknak, különösen az idősebb generáció tagjainak nem szükséges bemutatnunk Galic Zitát, szinte mindenki ismeri itt Adán. Eredményei magukért beszélnek: 97-szeres jugoszláv válogatott, tagja volt az akkori aranygenerációnak, Jugoszláviában ötszörös, Franciaországban hatszoros gólkirály, az 1985-ös évben Európa legjobb és legeredményesebb góllövője, a francia Metz csapatával négyszeres bajnok, kétszeres kupagyőztes, világbajnoki bronzérmes. A Metz csapata az idén ünnepelte fennállásának 50 éves jubileumát, ebből az alkalomból egy gálaestet szerveztek, melyen kihirdették a klub történetének posztonkénti legjobb játékosait, akikre egy előre meghirdetett online szavazáson lehetett voksolni. Galic Zitát, a klub történetének legjobb jobb átlövőjének választották. Ennek apropóján nyilatkozott lapunknak.
    – Először is a lap nevében gratulálok a díjhoz.
    – Köszönöm szépen.
    – Milyen érzések törtek fel önben, mikor átvehette a díjat?
    – Elsősorban nagyon nagy megtiszteltetés, így húsz év után, ugyanis akkor jöttem el a klubtól, és hagytam abba a karrieremet.
    – Hogyan értesült róla, és hogyan nézett ki maga a díjátadó?
    – A díjátadó előtt körülbelül másfél hónappal telefonon értesítettek, hogy lesz egy gálaest, melyre szeretettel várnak. Tudattam velük, hogy a dátumot könnyen megjegyzem, ugyanis április 27-e Szent Zita napja. A szervezők viccesen hozzátették, hogy igen ők tudják ezt, és utólag elárulhatják, azért is arra a napra esett a választásuk. De persze ez csak egy kis humorizálás volt. Kezdeném ott, hogy minden egyes posztra három személy volt jelölve, és a szavazók online internetes szavazással választhattak, tehát ilyen tekintetben Oscar-díj átadó jellegű volt. Így választottak meg engem is, ami egy külön szívet melengető dolog, hogy húsz év távlatából történt ez meg, ugyanis a szavazók általában a jelen kor sztárjait ismerik, ők a kedvenceik, de ebben az esetben nem felejtették el a régi játékosokat sem, és ez nagyon jól esett. Maga a díjátadó egy háromórás, nagyszabású állófogadás volt, amelyen a múlt nagy játékosai vettek részt, köztük francia, horvát, cseh, magyar volt válogatott játékosok, akik valaha a Metz csapatában játszottak. Különböző bejátszásokat adtak le, archív felvételeket, régi történések elevenedtek meg, és ezzel nagyon megható pillanatokat szereztek nekünk.
    – Az 50 éves jubileumon kívül a Metz újabb kupagyőzelmét is megünnepelték. Maga ott volt a klub történetének első kupagyőzelménél is.
    – Igen, részese voltam a 90-es, és a 94-es sikernek is, és sikerült száz százalékos mérleget hoznom, hiszen az ott töltött 6 évem alatt két kupa volt, és mindkettőt sikerült megnyernünk. Minden egyes sikernek megvan a saját története. A kupadöntőt pedig a párizsi Pierre de Coubertin stadionban játsszák, amely szintén sajátságos hangulatot kölcsönöz.
    – Gondolom a csapatnál eltöltött 6 év alatt számos élménnyel gazdagodott. Mesélne nekünk egy érdekes történetet?
    – Valóban, rengeteg történetet tudnék mesélni, abból az időszakból. Az egyik ilyen, mikor 89-ben a csapathoz kerültem, a Bajnokok Ligája 2. fordulójában a podgoricai Budućnost volt az ellenfél, és a mostani elnök volt az orvosunk. A mérkőzés előtt egy nappal mindenkinek osztott C vitamint, viszont én mondtam, hogy nem kérek. Megijedt, mert arra gondolt, hogy én biztos doppingnak gondolom, amit nekünk szeretne adni, és ismét ajánlotta, hogy fogadjam el, és hogy tudom-e mi is az a C-vitamin? Erre én azt válaszoltam, természetesen tudom, és viszont kérdésként feltettem neki, hogy tudja-e ki találta fel? Erre már nem volt válasz, és sikerült zavarba hoznom. Azonban ez a párbeszéd egy későbbi nagy barátságnak a kezdete volt, mind a mai napig baráti viszonyban vagyunk, tartjuk a kapcsolatot. A díjátadón pedig, 26 év után, ezt a történetet meséltette el velem.

Gecse Attila

maj 2015.

Naslovna strana
Вазнесење Господње
Opštinske vesti
Dan škole
“Duga” uspešno promovisala društveno koristan rad
250 izvođača na dečijem festivalu folklora u Molu
Aktivnosti sindikata
Šah
Impresum


Design by VA