Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2014. december

Címoldal
Tiszta lélekkel az Új Évben
Községi hírek
Üdvözletek
Hírek
Újabb kanalizációs objektum
Ülésezett a KKT
Nemzetközi ifjúsági konferencia Visegrádon
Gyöngymikulások és papírcsodák
Egy jó óvoda, örömteli  gyermekbirodalom
A New Ada Dance táncklub újabb sikerei
„Új” ünnepek
Örömteli várakozás
Lovas Mikulások járták a falut
IX. Aranykezek Karácsonyi Kiállítás és Vásár
November 1-től csökkentették a nyugdíjakat
Tiltakozás az adóemelés miatt
A szeretet nem fogy el sosem
Jubileumi hangverseny
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
.Zöld levél
Fiatalok írják
Sakkrovat
Fejetlenül végrehajtott megszorítások
Kishegyesi és moholi győzelem
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

ÚJABB KANALIZÁCIÓS OBJEKTUM

    Az Ada-moholi szennyvízcsatorna-hálózat kiépítésének kezdetei majdnem harminc évvel ezelőttre nyúlnak vissza, azonban az egyre szaporodó szennyvíz, a vele egyenes arányban növekvő, erősödő környezetkárosítás, a belvizek kártétele, nem utolsó sorban pedig a szigorodó környezetvédelmi előírások hatására az utóbbi években szennyvízlevezető-hálózatunk végleges kiépítése látványosan felgyorsult. Ennek legújabb része a Cseh Károly Általános Iskola baraparti részlegének kertje alatt megépült szennyvíz-gyűjtő, azaz kollektor üzembe helyezése, ami 2014. november 25-én dr. Bojan Pajtić tartományi kormányfő és Bilicki Zoltán adai polgármester jelenlétében történt.
    Ezt az objektumot, ami jórészt rejtett, mert a föld alatt van, az adai ADAFERT kft. építette és szerves része a Moholig húzódó 15 kilométernyi csatornának, a Moholon létesített korszerű szennyvíz-tisztítónak, ami a községi csatornahálózatokra kapcsolva hozzájárul a lakosság életkörülményeinek a javításához, valamint a gazdaság számára biztosítja a szenny- és talajvíz elvezetését.
    − Vajdaság-szerte 75 városban és községben építettünk ki vagy építünk szennyvízhálózatot – mondta Bojan Pajtić, miután egy kapcsolóval beindította e szennyvízgyűjtő objektum mechanizmusát, majd hozzátette: − Számunkra nagyon fontos a lakosság életkörülményeinek javítása, valamint a gazdaság részére az infrastruktúra kiépítése, ami új munkahelyeket és dinamikusabb fejlődést jelent. Ugyanakkor számos településen esővízcsatornákat is építettünk, s ez ismét a jobb életkörülményeket és a mezőgazdaság fejlesztését szolgálja, amely számunkra a legfontosabb gazdasági ágazat.
    Bilicki Zoltán polgármester újságírói kérdésre elmondta, hogy e kollektor negyedik szakaszának üzembe helyezésével megépült a szennyvízhálózat fővezetéke Ada északi részétől Mohol déli végéig, a szennyvíztisztítóig.
    – Az elmúlt néhány évben ebbe a projektumba megközelítőleg 350 millió dinárt fektetett a községi önkormányzat a tartományi kormánnyal közösen. A munkálatok pillanatnyilag is tíz utcában folynak Adán és Moholon, ahol a másodlagos csatornahálózatot bővítjük, és komoly szándékunk, hogy a következő évben nagyobb távon kiépítsük a hálózatot. Ehhez kb. 40 millió dinárra számítunk a Tartományi Nagyberuházási Alaptól, az önkormányzat pedig saját eszközeiből 50-60 millió dinárt tud erre a célra fordítani. Az adai és a moholi helyi közösség is nagy erőket mozgósít, hogy a projektumot minél gyorsabban megvalósítsuk. Továbbá egy ausztriai befektetési alappal is tárgyalunk arról, hogy minden általunk befektetett dinárhoz ők egy dinárral járuljanak hozzá. Ha ez sikerülne, akkor az előbb említett összegeket megduplázhatnánk − hangsúlyozta a polgármester.

K. J.

decembar 2014.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Glavni kolektor za odvod otpadnih voda pušten u rad
Maturanti Tehničke škole iz Ade posetili su fakultete u Zrenjaninu i Novom Sadu
Godišnji koncert
Šah
"Mikulaš kup": Zlatne medalje za dve generacije Potisje
Šarena strana
Impresum


Design by VA