Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2014. december

Címoldal
Tiszta lélekkel az Új Évben
Községi hírek
Üdvözletek
Hírek
Újabb kanalizációs objektum
Ülésezett a KKT
Nemzetközi ifjúsági konferencia Visegrádon
Gyöngymikulások és papírcsodák
Egy jó óvoda, örömteli  gyermekbirodalom
A New Ada Dance táncklub újabb sikerei
„Új” ünnepek
Örömteli várakozás
Lovas Mikulások járták a falut
IX. Aranykezek Karácsonyi Kiállítás és Vásár
November 1-től csökkentették a nyugdíjakat
Tiltakozás az adóemelés miatt
A szeretet nem fogy el sosem
Jubileumi hangverseny
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
.Zöld levél
Fiatalok írják
Sakkrovat
Fejetlenül végrehajtott megszorítások
Kishegyesi és moholi győzelem
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

Fejetlenül végrehajtott megszorítások

    Ada Község Önálló Szakszervezetei Szövetsége ellenzi a megszorításokat a közszférában és a nyugdíjasoknál, valamint olyan, többségi állami tulajdonú vállalatok esetében, mint az adai Potisje Precíziós Öntöde, amely nyereségesen üzemel, és egyetlen dinárnyi támogatást sem kap a költség-vetésből. Miroslav Belančić adai szakszervezeti megbízott szerint az államnak a megszorítások helyett inkább a magánszférában kellene rendet tennie, visszaszorítani a szürkegazdaságot és a feketemunkát, és az ebből származó jövedelemből pótolni az államkassza hiányát.
    – Egyes munkavállalók nincsenek bejelentve, vagy tíz-húsz éve már minimálbért kapnak, ami mellé jobbik esetben feketén a különbséget is elkapják. A szakszervezet adatai szerint, ha az állam behajtaná ezt a pénzt, akkor 480 milliárd dinárral több lenne az ország költségvetésének éves bevétele. További 50 milliárd dinárnyi adót és járulékot nem fizettet meg az állam egyes vállalatokkal. Föltételezhetően azért nem bántja ezeket a cégeket, mert a tulajdonosaik jelentős összeggel támogatják a politikai pártokat. Ha az állam ezt a pénzt behajtaná, akkor nem kellene végrehajtani a megszorításokat a közszférában és a nyugdíjasoknál – magyarázta Miroslav Belančić, majd hozzátette: – Az állam az idén hisztérikusan kikényszerítette a munkaügyi törvény módosítását, majd maga sértette meg a 2015-ös minimálbér meghatározásakor. Eddig óránként 115 dinár volt a mini-málbér, ezt 121 dinárra emelték meg. A törvény által megszabott paraméterek alapján viszont a szakszervezet számításai szerint 137,9 dinár kellene, hogy legyen a minimálbér a jövő évben.
    – A munkaügyi törvény szerint akkor fizethet néhány hónapig minimálbért egy-egy vállalat, ha válságos helyzetben kerül. Utána viszont rendes fizetéseket kell biztosítani az alkalmazottaknak. Nálunk viszont megszokott dolog, hogy a munkáltatók szeretik az extraprofitot. Vannak vállalattulajdonosok, akik húsz-huszonöt évig minimálbért fizetnek a dolgozóknak, közben ők jachtokat vásárolnak, villákat építenek, és még sorolhatnám. Ilyen vállalatok Adán is vannak, akárcsak az egész országban. Adán tudok olyan munkásról, aki tizenhat évig nem volt bejelentve, feketén dolgozott – közölte a szakszervezeti megbízott, aki szerint Ada községben is jelentős a szürkegazdaság és a feketemunka.
    Az állam fejetlenül hajtja végre a közszférában a megszorításokat. Miroslav Belančić megjegyezte, hogy túlságosan bürokratikusan bonyolítják le a folyamatot. Példaként az adai Potisje Precíziós Öntödét említette, amelyet néhány éve privatizáltak. Majd az állam törvénytelenségek miatt felbontotta az adásvételi szerződést a többségi tulajdonossal, és visszavette a céget, amely jelenleg is mintegy száz embert foglalkoztat.
    – A vállalati szakszervezet a segítségünket kérte, mivel november elsejétől rájuk is vonatkozik a megszorítás, vagyis a tízszázalékos bércsökkentés és a létszámstop. Az adai cég azon 502 szerbiai vállalat között szerepel, amelyek továbbra is a magánosításra várnak. A cég többségi tulajdonosa az állam, így rájuk is vonatkoznak a megszorítások, habár egy dinárnyi támogatást nem kapnak a köztársasági, a tartományi vagy a községi költségvetésből. A legnagyobb tragédia számukra, hogy a cégnek sok munkája van, és jelentős részben külföldre szállít. A létszámstop miatt viszont nem alkalmazhatnak új munkásokat. Új munkaerőt meghatározott időre csak a privatizációs ügynökség jóváhagyásával alkalmazhatnának, állandó munkaviszonyra pedig csak a gazdasági minisztérium engedélyével vehetnek föl új embereket. Jól dolgoznak, és megérdemelnék a béremelést, de az állam ehelyett tíz százalékkal csökkenti a járandóságukat. Ez abszurdum, hiszen az országban mindenki arról beszél, hogy mekkora a munkanélküliség, de annak a vállalatnak, amely tudna eredményesen termelni, új munkaerőt is alkalmazva, annak nem engedik meg, hogy dolgozzon. A napokban Aleksandar Vučić kormányfőhöz és a gazdasági minisztériumhoz fordultunk segítségért, és várjuk a válaszukat. Habár jól tudjuk, hogy mi lesz a válasz, hiszen naponta látjuk és olvassuk a médiában, hogy nincs kivétel. Ha ennyire bürokratikusan intézik a dolgokat ebben az országban, akkor nem számíthatunk előrehaladásra – mondta Miroslav Belančić.

Csincsik Zsolt, Magyar Szó

decembar 2014.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Glavni kolektor za odvod otpadnih voda pušten u rad
Maturanti Tehničke škole iz Ade posetili su fakultete u Zrenjaninu i Novom Sadu
Godišnji koncert
Šah
"Mikulaš kup": Zlatne medalje za dve generacije Potisje
Šarena strana
Impresum


Design by VA