Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2014. december

Címoldal
Tiszta lélekkel az Új Évben
Községi hírek
Üdvözletek
Hírek
Újabb kanalizációs objektum
Ülésezett a KKT
Nemzetközi ifjúsági konferencia Visegrádon
Gyöngymikulások és papírcsodák
Egy jó óvoda, örömteli  gyermekbirodalom
A New Ada Dance táncklub újabb sikerei
„Új” ünnepek
Örömteli várakozás
Lovas Mikulások járták a falut
IX. Aranykezek Karácsonyi Kiállítás és Vásár
November 1-től csökkentették a nyugdíjakat
Tiltakozás az adóemelés miatt
A szeretet nem fogy el sosem
Jubileumi hangverseny
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
.Zöld levél
Fiatalok írják
Sakkrovat
Fejetlenül végrehajtott megszorítások
Kishegyesi és moholi győzelem
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

Örömteli várakozás

    A hatvanas évek topográfiai térképén járható kövesút van bejelölve a moholi Nagyút, amely Völgyparton át Moholtól Gunarasig vezet. A völgyparti lakosok elbeszélése szerint sokan érdeklődtek az elmúlt évtizedek alatt a kövesútról, amikor szembesültek a valósággal. Azaz nem találtak kemény útburkolatot, csak saras, poros széles utat.  Sőt még a katonaságot is emlegetik a helybeliek ez ügyben. Nem oly rég Moholról megkezdték a kövesút építését, de még sok időre van szükség, hogy eljusson bár Gúnarasig. Valamikor ezen az útszakaszon sok-sok tanya volt, és sokan éltek itten. Sajnos most már kevés tanyát és lakost találunk. Ami Völgypartot illeti, itt a Mohol felé vezető útszakaszon öt lakott tanyát találunk melyen jelenleg tizenhatan laknak. Ebből négyen idősebbek, három középkorosztály, négy fiatal, két iskolás valamint két óvódás előtti korosztályú lakos. Régi vágyuk volt, hogy járható útszakaszuk legyen csaknem 1500 méter hosszan a moholi úton, ahova az utolsó tanyáig is el lehetne gond nélkül jutni Völgypartról. Többszöri nekifutásnak sikere mégis megvalósult Dávid Dénes helybeli helyi közösségi tanácstag szervezésében. Az adai önkormányzat, a Törökfalusi Helyi Közösség és a helybeli lakosok összefogásával megvalósult a régi álom. A suplyáki Baka vállalat kivitelezésével két és fél méteres szélességben az útszakaszt kinyesték, a földet kiigazították, valamint zúzottkővel beszórták az 1500 méter hosszúságú szakaszt. Az útátadásra november 20-án került sor, amikoris Bilicki Zoltán, Ada község polgármestere hivatalosan átadta a helybeli lakosok számára az elkészült járható utat. Nagy öröm az itt lakók számára a járható útszakasz, amit örömmel fognak használni és lehetőségükhöz mérten megőrizni.


Útátadás


Rénszarvas-fogaton a Mikulás

    Törökfalun december 5-én Mikulásbálra került sor a Százszorszép M. E. szervezésében. A résztvevőket rénszarvas és a szánkón ülő Mikulás várta, melyet Gál Erika saját kezűleg készített. Jelenleg is még várja az arra járókat, akik szívesen fényképeződnek is vele. A rendezvény belépőjével vacsora járt, csak az italt kellett batyuval hozni a résztvevőknek. Helybelieket és a környékbeli településről érkezőket jó hangulatos zenével fogadta a háromtagú zenekar. Szórakozás közben sor került a Miklós nevezetűek felköszöntésére, valamit tombolasorsolásra is.


Karácsonyi vásár

    Karácsonyi vásárra is sor került Törökfalun, amelyet a negyedik alkalommal sikerült december 14-én a Százszorszépnek megszerveznie. Résztvevői iskolás diákok, helybeliek, de Adáról is jöttek ügyes kezű árusok saját portékájukat árulni. Volt itt ikebán, ádventi koszorú, karácsonyi motívumok, régi cserép kifestve, üvegek kifestve, angyalkák, mézeskalács, meg sok-sok szép érdekesség. A rendezvény tíz órakor kezdődött az árusok érkezésével valamint kulturális műsorral, és utána a vásár.  A műsort a helybeli művelődési egyesület, a felsőhegyi művelődési egyesület, a tornyosi művelődési egyesület, valamint a magyarországi Csólyospálos önkormányzat művelődési egyesülete adta. Szép és tartalmas műsorban volt részük a jelenlévőknek, akik mindegyik előadást tapssal értékeltek. A szervezők ebéddel vendégelték meg a résztvevőket, ezt az egyesületek hagyományos zenekarai meghosszabbították a táncra perdülőknek.
    Mindhárom rendezvény jelentős volt és fontos is, melyre nemcsak a szervezők, hanem az érintettek is örömmel vállalkoztak, és továbbra is magukban hordozzák azt az örömet, melyet megéltek

Molnár József

decembar 2014.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Glavni kolektor za odvod otpadnih voda pušten u rad
Maturanti Tehničke škole iz Ade posetili su fakultete u Zrenjaninu i Novom Sadu
Godišnji koncert
Šah
"Mikulaš kup": Zlatne medalje za dve generacije Potisje
Šarena strana
Impresum


Design by VA