Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2014. december

Címoldal
Tiszta lélekkel az Új Évben
Községi hírek
Üdvözletek
Hírek
Újabb kanalizációs objektum
Ülésezett a KKT
Nemzetközi ifjúsági konferencia Visegrádon
Gyöngymikulások és papírcsodák
Egy jó óvoda, örömteli  gyermekbirodalom
A New Ada Dance táncklub újabb sikerei
„Új” ünnepek
Örömteli várakozás
Lovas Mikulások járták a falut
IX. Aranykezek Karácsonyi Kiállítás és Vásár
November 1-től csökkentették a nyugdíjakat
Tiltakozás az adóemelés miatt
A szeretet nem fogy el sosem
Jubileumi hangverseny
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
.Zöld levél
Fiatalok írják
Sakkrovat
Fejetlenül végrehajtott megszorítások
Kishegyesi és moholi győzelem
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

Maturanti Tehničke škole iz Ade posetili su fakultete u Zrenjaninu i Novom Sadu

    Maturanti Tehničke škole već tradicionalno svake godine u oktobru posećuju fakultete u Novom Sadu i to  Fakultet tehničkih nauka (FTN) i Prirodno-matematički fakultet (PMF), a ove godine po prvi put i Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin„ u Zrenjaninu.
    Autobus je krenuo 23. oktobra 2014. godine sa 40 maturanata  u pratnji tri profesora. Prva destinacija je bila Zrenjanin i to Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“.

    Od strane fakulteta sačekao nas je Tim za marketing na čelu sa profesoricom Milom Zakin. Učenici naše škole su se upoznavali sa mogućnostima studiranja na Tehničkom fakultetu. Oni koji su pažljivo slušali izlaganja i bili  dovoljno brzi sa odgovorom na kvizu osvojili su majice sa amblemom Fakulteta. Poseta je protekla u prijatnom ambijentu, i nakon razgledanja laboratorija i fakulteta oprostili smo se od članova tima i krenuli na autobus.
    Sledeća naša destinacija je bila Fakultet tehničkih nauka gde smo, nažalost, zbog vremenskih uslova i haosa u saobraćaju zbog kapitalnih radova u gradu,  stigli  sa zakašnjenjem od 40 minuta.Maturanti Tehničke škole po sedmi put su dolazili u posetu FTN-u. Primili su nas Tim za marketing i uz koordinaciju gospođice Tijane Pokrajac naši učenici su sa interesovanjem pratili izlaganje o departmanima i studijskim programima Fakulteta. Ove godine posebno su izdvojili i naglasili za buduće studente šta je uslov za polaganje prijemnog ispita P1, P2.. do P8 za studijske programe.Način konkurisanja, o vremenu održavanja pripremnih kurseva iz matematika itd. Nakon izlaganja učenici su bili podeljeni  po grupama. Mašinci su posetili Institut za mašinstvo gde su se upoznali sa fleksibilnom proizvodnom ćelijom, sa 3D mernom mašinom, aparaturom za ispitivanje zatezne i dinamičke čvrstoće materijala, izrade 3D modela iz praha, upoznali su se sa primenom nano-tehnologije. U isto vreme naši učenici građevinske struke posetili su Institut za građevinarstvo gde su se upoznali sa ispitivanjem betona i drugih građevinskih materijala na smrzavanje, opterećenje na pritisak itd.

    U nastavku programa usledila je poseta Prirodno-matematičkom fakultetu (PMF). Pozdravnu reč je imao profesor Arpad Takači, a zatim kod prezentacije profesorica Đurđica Takači. Naši maturanti imali su priliku da se upoznaju sa primenom matematike u nauci i umetnosti. Upoznali su se sa značajem Fibonačijevog niza. U matematici,  Fibonačijev niz je niz brojeva u kome su prva dva broja 0 i 1, a svaki sledeći je zbir prethodna dva broja. Dakle, 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13… Brojevi u nizu su usko povezani sa zlatnim presekom i brojem fi (13/8 = 1,625, 8/5 = 1,6, 5/3 = 1,67…). Ovaj niz je veoma važan za matematiku i danas ima praktičnu primenu u informatici (konkretno u tehnikama pretraživanja i organizovanja podataka) ali  mnogo zanimljivije je pojavljivanje u prirodi (i muzici!). U dogovoru sa profesorom Takačijem prezentovani su departmani za matematiku i informatiku  koji su bili interesantni našim maturantima.
    Prijemni ispit se polaže iz predmeta Matematika za Osnovne akademske studije matematike (matematičar, svi moduli i diplomirani profesor matematike), i za Osnovne akademske studije informatike (informatičar, diplomirani informatičar). Kandidati za upis na studijski program Informatika mogu da polažu deo prijemnog ispita iz predmeta Programiranje.
    Na kraju posete učenici su bili počasćeni  keksom i sokovima.
    U povratku za Adu zaustavili smo se kod supermarketa BIG da uz kafu i časopise prodiskutujemo o studijskim programima na posećenim fakultetima.

Jožef Karačonji (Fotografije:Mila Zakin, Tijana Pokrajac)

decembar 2014.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Glavni kolektor za odvod otpadnih voda pušten u rad
Maturanti Tehničke škole iz Ade posetili su fakultete u Zrenjaninu i Novom Sadu
Godišnji koncert
Šah
"Mikulaš kup": Zlatne medalje za dve generacije Potisje
Šarena strana
Impresum


Design by VA