Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2014. december

Címoldal
Tiszta lélekkel az Új Évben
Községi hírek
Üdvözletek
Hírek
Újabb kanalizációs objektum
Ülésezett a KKT
Nemzetközi ifjúsági konferencia Visegrádon
Gyöngymikulások és papírcsodák
Egy jó óvoda, örömteli  gyermekbirodalom
A New Ada Dance táncklub újabb sikerei
„Új” ünnepek
Örömteli várakozás
Lovas Mikulások járták a falut
IX. Aranykezek Karácsonyi Kiállítás és Vásár
November 1-től csökkentették a nyugdíjakat
Tiltakozás az adóemelés miatt
A szeretet nem fogy el sosem
Jubileumi hangverseny
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
.Zöld levél
Fiatalok írják
Sakkrovat
Fejetlenül végrehajtott megszorítások
Kishegyesi és moholi győzelem
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

Gyöngymikulások és papírcsodák

    Tavaly advent idején hagyományteremtő szándékkal szerveztek karácsonyi kézművesfoglal-kozásokat az adai Műszaki Iskolában. Akkor csuhé, agyag és papírdíszeket készítettek a középiskolás diákok. A különleges alkotások egy része az iskola karácsonyfájára került,  a többit pedig a diákok hazavihették, elajándékozhatták.
    Idén azonban az iskola tanulói vezették a fogalkozásokat, ugyanis  az osztályfőnökök, a tanárok felhívták a figyelmet arra, hogy az iskolában van néhány olyan tanuló, aki otthon, szabadidejében remekműveket alkot.

    A diákok vállalták a kihívást. December 3-án Kőrösi Ágota vezetésével gyöngyből fűzhettek karácsonyfadíszeket az érdeklődő diákok és tanárok. A koradélutáni foglalkozás során mintegy háromtucat  gyöngymikulás és csillagdísz készült el.
    – Kisgyermekkoromban egy ajándékba kapott könyv útmutatásai alapján kezdtem el gyöngyöt fűzni. Először egyszerűbb dolgokkal próbálkoztam, majd  lassacskán a bonyolultabbak is sikerültek – mondta Kőröi Ágota, a Műszaki Iskola harmadikos diákja, és hozzátette –gyöngyből egy kis kreativitással és türelemmel mindent meg lehet csinálni, ezt tapasztalhatták azok is, akik részt vettek az iskolai kézművesfoglalkozáson. Akadtak olyanok is, akik kicsit türelmetlenül fogadták, ha valami elsőre nem sikerült, de nagyon örülök annak, hogy sokaknak megtetszett ez a technika, és otthon is kedvet kaptak a gyöngyfűzéshez.
    December 9-én pedig Dancsó Beáta segítségével papírcsodákkal  és fonalgömbökkel díszítették az iskola előcsarnokát.
    – Számomra a papír az az alapanyag, amellyel legszívesebben dolgozom, hiszen ez könnyen beszerezhető, és akár újságpapírból is lehet igazán dekoratív díszeket, tárgyakat készíteni –magyarázta Dancsó Beáta, az adai középiskola III-7 osztályának tanulója.– Most például szabadidőmben újságpapírból kosarakat fonok, vagy különleges  ünnepi papírdíszeket készítek. A kézművesfoglalkozáson olyan díszeket alkottunk, amelyeket gyorsan összeállíthattuk, és örömmel tapasztaltuk, hogy a kezdeti ódzkodás után még a fiúk is szívesen vágtak, ragasztottak és hajtogattak.
    A fogalalkozásokat vezető diákok elmondták, hogy szabadidejük nagy részét kézműveskedéssel töltik, és akár gyöngyöt fűznek vagy papírt hajtogatnak, türelmet, kitartást, figyelmet és kreativitást tanulnak. Míg dolgoznak, kikapcsolódnak és feltöltődnek,  a jól sikerült munka pedig elégedetséggel, büszkeséggel tölti el őket, és egy-egy ilyen tartalommal megtöltött óra után a tanulás is könnyebben megy.

Józó Krizsán Mónika

decembar 2014.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Glavni kolektor za odvod otpadnih voda pušten u rad
Maturanti Tehničke škole iz Ade posetili su fakultete u Zrenjaninu i Novom Sadu
Godišnji koncert
Šah
"Mikulaš kup": Zlatne medalje za dve generacije Potisje
Šarena strana
Impresum


Design by VA