Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2014. december

Címoldal
Tiszta lélekkel az Új Évben
Községi hírek
Üdvözletek
Hírek
Újabb kanalizációs objektum
Ülésezett a KKT
Nemzetközi ifjúsági konferencia Visegrádon
Gyöngymikulások és papírcsodák
Egy jó óvoda, örömteli  gyermekbirodalom
A New Ada Dance táncklub újabb sikerei
„Új” ünnepek
Örömteli várakozás
Lovas Mikulások járták a falut
IX. Aranykezek Karácsonyi Kiállítás és Vásár
November 1-től csökkentették a nyugdíjakat
Tiltakozás az adóemelés miatt
A szeretet nem fogy el sosem
Jubileumi hangverseny
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
.Zöld levél
Fiatalok írják
Sakkrovat
Fejetlenül végrehajtott megszorítások
Kishegyesi és moholi győzelem
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

SAKKROVAT

19. Sakkfeladvány
Németh János, ADA
Eredeti


Matt két lépésben

20. Sakkfeladvány
Németh János, ADA
Eredeti


Matt két lépésben

    Emlékeztető: A világos figurák (gyalogok) lentről föl, a sötét figurák pedig föntről lefelé haladnak a sakkábrán. A világos indul!
    A helyes megfejtést a következő számunkban közöljük.

    A novemberi szám megfejtései:
    A  17. feladvány világos első (kulcs-) lépése:     1.Vf6!
    A 18. feladvány világos első (kulcs-) lépése:     1.Va8!

    SAKK NYEREMÉNYJÁTÉK
    Mindkét feladvány helyes megfejtői között egy ajándékcsomagot (Aquafresh fogkrém és fogkefét, valamint egy példányt a Körkép januári számából) sorsolunk ki. Megfejtéseiket (postán, vagy a postaládánkba bedobva) a Tito Marsall 43-as, vagy a Zentai út 33-as (a rovatvezető, sakk-szerző címére) juttassák el 2015. január 10-ig.

    Sorsolás
    December 12-én először a karácsonyi különdíjunkat sorsoltuk ki a beérkezett helyes megfejtések beküldői közül. A különdíj az adai Koós Ferencé lett. Lapunk karácsonyi számát az adai Bajúsz Viola és Kamilla, Tóth Tamás, Trombitás Károly és Szakács Elemér, valamint a moholi Paróczi Károly nyerték. Ők lettek lapunk e havi szerencsés nyertesei. Gratulálunk!

Mese az ásítozó királyról
Mesés legenda a sakk születéséről és a búzaszemről

    Élt egyszer valamikor réges-régen, lehet annak két-háromezer éve is, Indiában egy Shehram nevű hindu király. A hatalmas ország teljhatalmú uralkodója, mindennek ura volt, csak saját unalmának nem. Unatkozott reggeltől estig. Nap mint nap ásítozva, mogorva, üres tekintettel járkált fel-alá a palotában. Próbálták felvidítani táblajátékkal is, ami a sakkjáték őse. Ebben a játékban (csatur anga) két hadsereg küzd egymással (tehát ezt is ketten játszották). A bábok pedig elefántok (futók), lovasok (huszárok), harci szekerek (bástyák) és gyalogok voltak. De hiába, a királynak nem kötötte le a figyelmét, nem érdekelte a játék sem, csak fásultan nézett maga elé. Közömbössé vált számára az ország sorsa is. A nép már elégedetlenül zúgolódott emiatt. Ekkor Sessa ebu Daher udvari „pihentagyú” bölcs mentette meg az előállt helyzetet avval, hogy kitalált egy új játékot, a sakkot. Ebben a játékban a legfontosabb figura a király (sah) csak tisztjei és közkatonái (gyalogjai) segítségével érvényesülhet, az utóbbi az útja végén átváltozhat vezérré (vagy más tiszté).
    Ahogy lejátszotta a király az első játszmát, máris felépült életuntságából. Visszatért a jókedve, csapott is országos lakomát ennek örömére. Visszaállt a rend és a béke. Busásan megakarta jutalmazni a bölcs feltalálót, de ő szerényen „csak” annyi búzát kért, ahány mezője van a sakktáblának, vagyis 64-et, de úgy, hogy az első mezőre (kockára) egy szem búzát, a másodikra két szemet, a harmadikra négyet, a negyedikre nyolcat és így tovább, mindegyikre kétszer annyit, mint az előzőre. A király örült a csekély kérésnek, gondolván, néhány zsák búzával megúszta a dolgot. Amikor kiszámolták, hogy hány szem búza jár, igen csak meglepődött a végösszegen, az ugyanis tizennyolc és fél trillióra rúgott ki. Elkeseredetten vette tudomásul, hogy a bölcs tudós kérése teljesíthetetlen számára, mivel a földkerekség összes búzája sem lenne rá elegendő. Gondolt egyet, kettő lett belőle. A bölcstől megkérte, annak egy szem Indira nevű lánya kezét. Az boldogan adta rá áldását, és nemsokára hozzá is adta feleségül. Nagy országos lakodalmat csaptak, vigadozott a nép apraja-nagyja, még a kóbor kutyák is velős csontot kaptak, akkora dínomdánom, eszem-iszom volt. A szép Indira az ország szeretett királynéjává vált. Tiszteletére a sakk legerősebb bábját, a vezért, királynőnek (dámának) is elnevezték. Azután boldogan éltek, míg meg nem haltak. Aki nem hiszi, járjon utána.
    Ez már nem mese, hanem történelmi tény. A sakkjáték Indiából Perzsiába került, ott az V. században terjedt el. A perzsáktól tanulták meg az arabok, és innen kezdve fokozatosan a világ többi népe is. Ezután már nyomon tudjuk követni a sakk hódító útját és fejlődését. Magyarországra a XV. században ért el Mátyás király feleségének, Aragóniai Beatrixnak (1457-1508) köszönhetően, aki az első név szerint ismert magyarországi sakkozó.

A sakkrovat olvasóinak kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánok! Németh János rovatvezető

decembar 2014.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Glavni kolektor za odvod otpadnih voda pušten u rad
Maturanti Tehničke škole iz Ade posetili su fakultete u Zrenjaninu i Novom Sadu
Godišnji koncert
Šah
"Mikulaš kup": Zlatne medalje za dve generacije Potisje
Šarena strana
Impresum


Design by VA