Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2014. október

Címoldal
Messze még a cél
Községi képes hírek
Hírek
V. Tehetségek fesztiválja
Nyelv és közösség
Sakkrovat
A színvonalas oktatásért
Macafajta
Mesés gyermekrajzok és bábelőadások
Koraőszi események
Egészséges nemi életre való nevelés
HÁLÓ találkozó volt Törökfaluban (Utrine)
Vándorló örökség
Kukorica-móka
A bor a gyomorba való, nem a hordóba!
Agrotechnikai bemutató Adán
Teológiai gondolatok
Fiatalok írják
Laci bácsi megjárta Kanadát
Zöld levél
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
40 éves osztálytalálkozók
Impresszum

A SZÍNVONALAS OKTATÁSÉRT
Gilice Hilda az adai Műszaki Iskola új igazgatója

Az adai Műszaki Iskolában a nyár közepén igazgatóválasztás zajlott és ennek eredményeképp Gilice Hilda, az újonnan megválasztott és kinevezett igazgatónő szeptember 15-én el is foglalta vezetői posztját.  Tudjuk, egy iskolaigazgatói tisztség igenhangzatos, de ugyanannyira összetett és felelősségteljes is, mert nem másról, mint a jövő nemzedékének az oktatásáról, a neveléséről van szó, ami, ha jó csináljuk, az egész közösség javára válik, ha viszont nem jól csináljuk ugyanez a közösség „issza meg a levét”.

    A minap alkalmam adódott, hogy az újonnan kinevezett igazgatónőnek gratuláljak a tisztségéhez és kihasználjam az alkalmat, hogy igazgatói terveiről, célkitűzéseiről faggassam. Már az első mondatok után világossá vált előttem, hogy benne egy rendkívül kedves, de határozott (eltökélt) személyiségre találtam, aki – ha kell – egész vezetői hitvallását, gondolkodás nélkül, egy mondatban is képes azonnal kifejezni: „Mindent a minőségi oktatásért!”


Gilice Hilda igazgatónő

     CV. – 1978. december 3-án született Zentán (de adai!), Adán végezte az általános iskolát, majd a MŠC-ben a gépésztechnikusi szakközépiskolát. Utána a Gábor Dénes Informatikai Főiskolára iratkozott, majd az Újvidéki Egyetem természettudományi szakán szerzett mesterfokozatot. 2002-ben kezdett tanítani informatikát az általános iskolában, utána pedig az adai Műszaki Iskolában helyezkedett el, ahol azóta is informatikát és programozást ad elő.
    ● Megismertem már oktatói hitvallásának célmondatát, mondana most néhány szót az iskolájáról?
    – Jó három évig igazgatóhelyettesi megbízatásom volt a Műszaki Iskolában és bár ezt a feladatot volontőr alapon végeztem, állandóan hogy egy olyan iskoláért ügyködtem, ahol gördülékenyebben mennek a dolgok, mindenki tudja a maga dolgát és azt a legmagasabb szinten, pontosan és pedánsan el is végzi.
    ● A tantestület bizonyára kitörő örömmel fogadta igazgatói kinevezését…
    –  Nem, fenntartással fogadták a kinevezésemet, mert rólam köztudott, hogy szigorú vagyok, következetesen megkövetelem a pontosságot, a rendet –, ami a mai világban nem valami népszerű dolog, de szilárd meggyőződésem, hogy eredményre vezet. Ahogy mondtam: mindent a minőségi oktatás érdekében. Munkám során, igazgatói megbízatásom alatt is szeretném elérni, hogy mindazok a szülők, akik gyermeküket nem kis lemondás árán – és a szebb jövő reményében – az adai Műszaki Iskolába, a mi iskolánkba íratják, biztosak legyenek abban, hogy itt a lehető legmagasabb és legminőségesebb szakközépiskolai oktatásban részesülnek.


Az igazgatónőt szeretik a tanítványai: Peckó Egonnal, †Kéki Lászlóval,
Gilice Hilda, Komjáti Norbert, Kapornai László és Pásztor Norbert

    Ennek érdekében már megbízatásom első munkanapjától kezdve építgetem munkatársaim, tanácsadóim körét és a megfelelő, az iskola életében meghatározó szerepet játszó szervekkel – elsősorban az adai önkormányzattal – zökkenőmentes kapcsolatokat teremtek. Tehát, a minőséges oktatás érdekében elsőrangú oktatókat, tanárokat kell biztosítani, de ettől semmivel sem marad el a korszerű taneszközök biztosításának szükségessége sem. Mondanom sem kell, mekkora jelentősége van manapság a korszerű taneszközök, szemléltető eszközök, munkagépek meglétének egy olyan szakiskolában, mint a miénk.
    Ennek során – és persze az előbbi vezetés (amelynek én is részese voltam) törekvéseinek nyomán és az adai önkormányzat jóvoltából – 16 új számítógépet biztosítottunk.
    ● Ennek nélkülözhetetlen szerepe van az elméleti és gyakorlati oktatásban is…
    – Persze, éppen ezt akartam mondani. A gyakorlati oktatásra iskolánkban is nagy szükség van, annál is inkább, mert valahogy a köztudatban a MSC olyan megítélést kapott, hogy azt egy kézlegyintéssel el lehetett intézni. Én ebbe a megítélésbe nem tudok belenyugodni és nem is fogok, hanem minden meg fogok tenni azért, hogy ez egy elit iskola legyen. Biztos vagyok benne, hogy ezt meg tudjuk valósítani és hogy ennek érdekében jó úton járunk.
    Máról-holnapra azonban nem tudjuk a szükséges korszerű gépekkel kellőképpen felszerelni tanműhelyeinket, ezért nagy figyelmet fogunk szentelni a kihelyezett, ún. duális gyakorlati oktatásra, melynek során tanulóink az adai vállalatokba fognak járni gyakorlati órákra, vagy gyakorlati munkára. Ilyen értelemben tárgyalásokat folytattunk és ennek során jó kapcsolatban állunk az adai Idas, a T1, a Termometal, az LPO cégekkel, vállalatokkal.
    ● Mindent nem tudunk felsorolni, de a szakköröknek milyen szerepet szán a leendő oktatásban?
    – Nagyot! Minden számításba jöhető és alkalmas szakkört támogatok. Ebben nemcsak az én ízlésem vagy felfogásom játszik szerepet, hanem a tanulóké is. Amire náluk igény van, azt nekünk biztosítani kell! Értem ezalatt a sport-szakköröket is: a kézilabdát, az asztaliteniszt stb. De nem elég a szakkör, hanem versenyzési lehetőséget is biztosítanunk kell a diákjaink részére úgy a sportban, mind a tudományos szakkörökben: Matematika, fizika, építészet, irodalom… Ezen a téren jó kapcsolatokra fogok törekedni az adai iskolákkal is, amelyek tanulóival adva van a közös programok lehetősége. Ugyanígy fennáll az együttműködés lehetősége a hazai és a külföldi szakközépiskolákkal is (Marosvásárhely, Révkomárom, Eger, Budapest, Nagykanizsa).
    Nagy jelentősége lesz a Rákóczi diákutaztatási programban való részvételünknek is, hisz ezzel az osztálykirándulások szerepe tovább nő, – mert a kirándulásokat nagyon (kedvelik) szeretik a diákok, a tapasztalat- és ismeretszerzési hasznuk pedig óriási. Persze, iskolánkban eddig is élő gyakorlat volt az osztálykirándulások szervezése. Ebben nagy gyakorlata van már Karácsonyi tanár útnak, aki felejthetetlen és hasznos kirándulásokat szervezett és vezetett Prágába, Budapestre, Ópusztaszerre. Ezzel kapcsolatban elmondhatom, hogy magam is szeretek diákjaimmal kirándulni és minden hazatérés után hallom a már szállóigévé váló sóhajokat:
    Ugye, jövőre is megyünk kirándulni!?
    ● A célok eléréséhez előkészületek is kellenek.
    – Ezt pontosan tudom én is. Ezért mondtam, hogy igyekszem kibővíteni szoros munkatársaim körét és minden jóindulatú tanácsot, ötletet is meg vizsgálok. Első lépésben helyettesemmé már megtettem Lajkó Sára tanárnőt, aki kellő eltökéltséget mutat a feladatok teljesítésében és következetes is.
    ● Úgy látom, most már a hölgyek is az őket megillető szerephez jutnak (ami jó).
    – Valóban, de ezt talán természetes. Meg az is, hogy én nem olyan ad katedra szerepre törekszek, azért nem egy rettentően szigorú igazgatónő szerepében kívánok parádézni. Rólam különben köztudott, hogy a diákokkal nagy barátságban vagyok és elárulhatom, hogy büszke is vagyok a velük való közvetlen kapcsolataimra!


Barátnők, tanárnők: Lajkó Sára, Sandra Mrđanov, Gilice Hilda,
Natalija Gavrić-Ugarak, Bagi Magdolna

    Amikor a fiatal, bájos igazgatónőt hobbijáról, szenvedélyeiről, szórakozásáról kezdtem faggatni, úgy láttam, kissé zavarba jött. Mert olyan aztán neki nincs.  Az elsődleges elfoglaltsága az órákra való felkészülés – mondja –, meg a programozás, meg tényleg, a kirándulás!
    Persze, nekem azért azt is elárulta, hogy kedvenc írója Berkesi András, meg Szilvási Lajos, de mindenek felett József Attila, aki szerinte is csodálatos költő. Meg, hogy szeretné, ha az iskola diákjaiból egytűlen-egyig kiváló tanulók és szakemberek válnának!

Király János

oktobar 2014.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Ajvar sa Utrina među pet najboljih u Srbiji
Agrodan – Ada 2014.
Vesti
Šah
Aktivnosti sindikata
Sport
40-to godišnji školski generacijski susreti
Impresum


Design by VA