Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2014. október

Címoldal
Messze még a cél
Községi képes hírek
Hírek
V. Tehetségek fesztiválja
Nyelv és közösség
Sakkrovat
A színvonalas oktatásért
Macafajta
Mesés gyermekrajzok és bábelőadások
Koraőszi események
Egészséges nemi életre való nevelés
HÁLÓ találkozó volt Törökfaluban (Utrine)
Vándorló örökség
Kukorica-móka
A bor a gyomorba való, nem a hordóba!
Agrotechnikai bemutató Adán
Teológiai gondolatok
Fiatalok írják
Laci bácsi megjárta Kanadát
Zöld levél
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
40 éves osztálytalálkozók
Impresszum

1916 VILÁGHÁBORÚS TRAGÉDIÁK

    Kelt 1916. május 19dikén. Szeretett leányom Viktuskám itt küldöm a saját részedre mind édes atyád arcképemet tarzsd meg életedben emlékül és eszt azért küldöm szeretett lányom, mert nem tudom hogy a minden ható Isten mit végzett felettem és ha úgy végzett, hogy életemben többé közétek  nem juthatok csak arra kérlek szeressétek egymást minnyájan mint édes testvérek. Jók legyetek, imádkozzatok és rólam megemlékezzetek. Isten úgy segéljen titeket. Maradok hű atyátok a sírig a messze távolba,

Varga József


TÁBORI LEVÉL - 1916-BÓL

    Most itt, ezen az oldalon igazi tragikus eseményeknek lehetünk a tanúi. 1916. szeptember 1-jén Galiciából jött egy levél a képen látható Szollár Mihálytól a szintén képen két gyermekével látható Szollár Mihálynénak.

Feldpostkorrespondenzkarte
Tábori postahivatal 916. szept.1.
Szollár Mihálné részére
Árpád utca 451. házszám
Bács Bodrog Megye
Ada

Szollár Mihály, Magyar Királyi Népfelkelő 33. gyalogezred, 3 zlj. Törzs Táboripost 60.No.

    Dicsértessék a Jézus Krisztus. Kelt levelem 1916dik év 9dik hó 1sejin. Szeretett kedves feleségem és két kis családjaim, kívánom a jó Istentől, hogy ezen pár sor írásom a legjobb és legfrissebb egészségben találjon mindannyitokat én hála a Jó Istennek egézséges vagyok amint tiszta szívből mindannyitoknak kívánok a jó Istentől, továbbá tudatom, hogy régen  nem kaptam tőled levelet kérlek szeretett feleségem hogy írjál sűrűbben mert mink nem tudjuk hogy merre megyünk én többször írtam már de választ nem kaptam, hogy kapod-e meg, vagy nem továbbá tisztelem apósom, meg anyósom és az édes apámat meg tisztelem a házi gazdasszonyt is sok jó egészséget és viszont látást kívánok mindannyitoknak a jó Istentől továbbá küldtem az orvos legínytől is 20 koronát és ha megkapod írjál, hogy kaptad-e vagy nem, továbbá tisztelem mindannyiukat. Levélíró Király István: most együtt vagyunk de meddig, nem tudjuk egészséges vagyok és tisztelem a családjaimat a leveleit megkaptam melyet 17dikén írt írtam is már. Ezzel zárom soraimat maradok hű párod és szerető atyátok a messze távolban, Isten mindannyiunkkal.


Feladó Botos Imre, őrvezető 916. október 13.

    Szollár Mihálné, Árpád utca 451. szám Bács Megye (916.október 13. Tábori Postahivatal)
    1. Kelt levelem 1916. október 10. Pár soraim a legjobb egészségben találja kedves Szollár Mihálné. Tudatom véle, hogy az ura, Szollár Mihál meghalt 10-én, reggel 9 órakor. Fejlövést kapott, semmit nem szenvedett. Tehát kedves Szollár Mihálné, nyugodjon bele az Isteni gondviselésbe és imádkozzanak érte, az én jóbarátomért. Az Úristen adjon neki örök nyugodalmat. Avval is még tudatom, kedves Szollárné, hogy volt nála 8 forint 50 krajcár a zsebében. Az majd haza lesz küldve.
    2. És én küldöm ezt a kis családi képet. A levelet én írtam, aki idáig is szokott írni magának és ha megkapja írjon választ. A nevem és címem Botos Imre őrvezető, magyar királyi 307-es honvéd gyalogezred, 1 zászlóalj, 4. század, 2 szakasz. Isten velük, írjanak választ.

Levélíró Botos Imre, őrvezető, Somogy megye, Karád.

Tanulság:

    Nincs tanulság, csak bánat. A tábori levél szélét a fiatalasszony idegesen lecsipkedte, még a levélpapír is belesérült, de mégis olvasható maradt a szörnyű hír: az ura fejlövést kapott. Iszonyatos tragédia alig másfél hónapba sűrítve, – 98 évvel ezelőtt!
Az unoka, Csonka Ilonka, az adai Asszonykórus vezetője hozta a 2. és 3. levelet.

oktobar 2014.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Ajvar sa Utrina među pet najboljih u Srbiji
Agrodan – Ada 2014.
Vesti
Šah
Aktivnosti sindikata
Sport
40-to godišnji školski generacijski susreti
Impresum


Design by VA