Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2014. október

Címoldal
Messze még a cél
Községi képes hírek
Hírek
V. Tehetségek fesztiválja
Nyelv és közösség
Sakkrovat
A színvonalas oktatásért
Macafajta
Mesés gyermekrajzok és bábelőadások
Koraőszi események
Egészséges nemi életre való nevelés
HÁLÓ találkozó volt Törökfaluban (Utrine)
Vándorló örökség
Kukorica-móka
A bor a gyomorba való, nem a hordóba!
Agrotechnikai bemutató Adán
Teológiai gondolatok
Fiatalok írják
Laci bácsi megjárta Kanadát
Zöld levél
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
40 éves osztálytalálkozók
Impresszum

HÍREK

Újabb közös beruházások a Második Helyi Közösséggel

    A Második Helyi Közösség képviseletében Varga Elfride titkár, valamint Bilicki Zoltán polgármester újabb közös beruházásokról írtak alá szerződést. Ennek értelmében hamarosan két beruházás indul meg. Az egyik a járda felújítása a Vuk Karadžić és a Lenin utca sarkán. A másik pedig az adai Nagyút következő szakaszának felújítása. A beruházások összértéke 4,5 millió dinár, és ezt az összeget a szerződő felek közösen biztosítják.


Új részleg nyílt az adai LPO gyárban

    Szeptember 30-án új részleg nyílt az adai LPO gyárban, a megnyitásra Adára látogatott Aleksandar Vučić, Szerbia miniszterelnöke, és Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke. Az izraeli Bet Shemesh Engines tulajdonában lévő LPO gyár új fémmegmunkáló csarnoka egy ötmillió dolláros beruházás eredménye. Az ünnepségen előbb Avner Shacham, az izraeli cég igazgatója köszöntötte a vendégeket, majd Yossef Levy, Izrael belgrádi nagykövete méltatta a két ország közötti kiváló együttműködést. Aleksandar Vučić hangsúlyozta, a beruházás nemcsak a község számára fontos, hanem az egész szerbiai gazdaság számára is, reményei szerint újabb fejlesztések is megvalósulhatnak a gyárban, ami új munkahelyek megteremtését eredményezné. Pásztor István kiemelte, egykoron is a mezőgazdaságáról, fém- és textiliparáról volt híres, de még most is vannak olyan tartalékai, amelyek lehetővé teszi számára, hogy fényes jövő elé nézzen.

Gecse Attila


Kivonulás a KKT-ülésről

    Ada község képviselő-testülete szeptember 25-én tartotta meg XXI. ülését, ez később nem a megszokott mederben folyt tovább, ugyanis az ellenzéki pártok képviselői kivonultak. Ennek okáról számolt be sajtótájékoztatón Világos Tibor, a VMSZ frakcióvezetője és Bálint Ferenc, a Szerbia Egyesült Régiói pártszövetség képviselője. Bálint Ferenc szerint már a gyűlés összehívásakor sem tartották tiszteletben a helyi önkormányzatokról szóló törvényt, Ada község statútumát, illetve a képviselő-testület ügyrendjének szabályzatát sem. Mindhárom törvény és szabályzat értelmében háromhavonta kell képviselő-testületi ülést tartani, de ezt nem tartottak be, ugyanis az utolsó gyűlés június 19-én volt. Világos Tibor elmondta, hogy június 19-i ülés után igaz, hogy tartottak egy ünnepi ülést, melyet az önkormányzat rendes ülésnek tekintett, ám az előírt minimum 15 képviselő helyett csak 13-an voltak jelen, tehát a törvény szerint nem tekinthető szabályosnak. Ennek értelmében a szeptember 25-i gyűlés már határidőn kívülre esik, és a nyilatkozatuk felolvasása és átadása után felhívták a figyelmet, hogy súlyos törvénysértés történt, és erről értesítették a megfelelő minisztériumot. Hozzátette, a szeptemberi ülés sem a törvényes keretek között folytatódott a kivonulásuk után, ugyanis 14 képviselő maradt a teremben, tehát ismét nem volt meg a szükséges létszám a folytatáshoz. Az önkormányzat október 1-jén megtartotta XXII. ülését, melyen összesen két napirendi pont szerepelt. Az ülésen a teljes ellenzék nem vett részt, a hatalmon lévő DP-s és VMDK-s képviselők elfogadták az előző ülés jegyzőkönyvét, valamint kinevezték az adai Gilice Hildát, a Műszaki Iskola igazgatóját a községi biztonsági tanács tagjává.

Gecse Attila


Pályázatírási lehetőségek civil szervezetek számára

    Október 9-én az adai I. Helyi Közösségben tanácskozásra gyűltek össze a környezetvédő és állatvédő civil szervezetek. A tanácskozás témája és célja a pályázási lehetőségek feltérképezése volt. A szervezetek képviselői Adáról, Moholról, Zentáról, Oromhegyesről, Kanizsáról, Becséről, Péterrévéről, Bezdánból, Topolyáról érkeztek, őket Bozsóki Róbert az adai Zöldsziget ökológiai mozgalom elnöke köszöntötte. Zsoldos Ferenc, a Civil Konzultatív Testület elnöke és Erős Ervin nemzetközi pályázati tanácsadó közreműködésével folytatták a már korábbi találkozón megkezdett pályázatírói képzést, az ötletekből kiindulva egészen a konkrét célok és tevékenységek meghatározásáig. A IV. Környezetvédelmi Civil Fórum résztvevői három csoportba formálódtak, melyeknek témája külön-külön az állatvédelem, a hazai termékek, valamint a környezeti nevelés. Ezek a csoportok a találkozó után nekilátnak a pályázat megírásához, ezután pedig következhet a pályázatok fordítása, valamint a donátorok, támogatók felkutatása.


Zsoldos Ferenc beszámolója


A civil szervezetek képviselői az adai  tanácskozáson

Gecse Attila


Sűrű program az adai színházban

    Szeptember 25-én mutatta be a Zentai Magyar Kamaraszínház Agatha Christie Egérfogó című darabját. A történet egy mindentől elzárt panzióban játszódik, melynek tulajdonosa egy szerelmes házaspár, a vendégek között pedig találunk rigolyás öreg hölgyet, nyugdíjas katonát, ifjú művészt, titokzatos kisasszonyt és egy még titokzatosabb illetőt. A panzióba érkezik egy kirendelt nyomozó, hogy egy a közelmúltban elkövetett gyilkosság ügyében nyomozzon. A havazással, elvágott telefonzsinórral nehezített helyzetben mindenki gyanúba keveredik, és a színdarab végéig lehet találgatni, ki is a gyilkos valójában.
    Október 9-én a Szabadkai Népszínház színésze, Csernik Árpád adta elő Van valami bejelentenivalója címmel kabaréját. Előadásában visszanyúlt egészen a második világháborúig, érintve a forradalmat, Jugoszlávia szétesését, és a 90-es évek délszláv háborúját, egy határőrként dolgozó ember szemszögéből nézve igyekezett humoros formában görbetükröt állítani elénk.
    Mindkét előadás nagy sikert aratott a nézők körében.


Csernik Árpád (Fotó Morvai Szabolcs)

Gecse Attila


A Damjanich-emlékmű koszorúzása

    Október 5-én került sor az adai Damjanich-emlékmű koszorúzására. A vendégek először szentmisén vettek részt, majd azt követően kivonultak az emlékműhöz. A műsor kezdetén a Vadvirág Hagyományápoló Kör drámacsoportjának zenés-irodalmi összeállítása következett. A csoport tagjai Raffai Anikó, Varga Imola, Varga Lilla, Szügyi Levente, Tóth Ádám voltak, felkészítő tanáruk pedig Várkonyi Zsuzsanna. Ünnepi beszédet mondott Kalmár Ferenc, a Magyar Orszgággyűlés elnökének nemzetpolitikai tanácsadója, Hajnal Jenő, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója, valamint Gruber Ferenc, a Millecentenáriumi Emlékbizottság elnöke. Ezenkívül a koszorúzást jelenlétükkel megtisztelték még: dr. Plank Zoltán, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja, Siflis Zoltán és Várkonyi Zsolt.

Gecse Attila


NAPSUGARAS ŐSZ MOHOLON

    A Vöröskereszt községi szervezete Moholon a Csobolyó Művelődési Egyesület nagytermében tartotta meg hagyományos rendezvényét, a Napsugaras őszt, amelyen művelődési műsorral és szerény étellel-itallal kedveskedtek a helybeli idős embereknek. Az egybegyűlteket id. Kiss Tibor, a Vöröskereszt Ada községi elnöke és Urbán Mónika adai polgármester-helyettes köszöntötte.
    A rendezvényen ajándékcsomagot adtak a két legidősebb személynek, a 88 éves Budai Juliannának, valamint a 86 esztendős Nuszpán Ignácnak. A művelődési műsorban a Čika Jova Zmaj óvoda növendékei, az Aranykapu ME táncosai, a Bartók Béla zeneiskola és a Novak Radonić iskola diákjai léptek fel.

gi


NAPSUGARAS ŐSZ ADÁN

    Szeptember 28-án a Vöröskereszt szervezésében Adán, a Vadvirág HK nagytermében egy kulturális rendezvény keretében vendégül látták a község 70 évnél idősebb polgárait és művelődési műsorral, étellel-itallal kedveskedtek nekik. A Vöröskereszt nevében id. Kiss Tibor és Krizsán Vilmos, a községi önkormányzattól Rákos Rózsa, a szintén községi Szociális gondozói központ nevében pedig Apró Bakai Magdolna köszöntötte az egybegyűlteket és a legidősebbeket közülük, Krizsa Imrét (87,5 év) valamint Horvát Précskó Franciskát ( 84 év) meg is ajándékozták. Ezután az ünnepelteknek a Vadvirág HK ifjú táncosai, vers- és szövegmondói, énekesei adták elő produkcióikat, Várkonyi Zsuzsanna és Börcsök Kálmán verseket olvastak fel, a Dutty-zenekar pedig muzsikált. A legvégén az ünnepeltek táncra is perdültek.


Rákos Rózsa Krizsa Imrének ad át ajándékot


Jobbról Horvát Précskó Franciska

K.J.


A RODA marketből IDEA

    Október 13-án, hétfőn a Vuk Karadžić utcában lévő RODA market helyén megnyílt az IDEA üzletlánc üzlete, mely a nyitási napon kedvezményekkel, ajándékokkal várta a vásárlókat.

G.A.


KICSIT VISSZAESETT AZ ADAI ÖNKÉNTES
TŰZOLTÓ TESTÜLET TEVÉKENYSÉGE

    Az adai Önkéntes Tűzoltó Testület október 5-én megtartotta választási évi közgyűlését a tűzoltó otthon nagytermében; a 47 meghívott tag közül 22-en személyesen ott voltak, 5-en jelezték igazolt távollétüket így a közgyűlés határozatok meghozatalára döntőképes volt! A tavalyi évi tevékenységről és részben az ideiről szóbelileg Bálizs Géza eddigi titkár számolt be. E jelentést id. Kiss Tibor kibővítette az idei évre vonatkozóan. A 2013. évi pénzügyi jelentést is Bálizs Géza olvasta fel; ismertette a bevételeket tételenként és összesítve, valamint a költségeket (kiadásokat) tételenként, majd  az összeget is megmondta. A pénzügyi helyzetről id. Kiss Tibor számolt be, hangsúlyozta hogy jobbára hasonló a helyzet a tavalyihoz, vagy még egy kicsit rosszabb is. A parancsnoki Jelentést Kiss Norbert ismertette, ezeket a jelentéseket  és az ellenőrző bizottság jelentését (amelyet Vadnai László olvasott fel)  a tagság  egyhangúlag elfogadta!
    Tekintettel arra, hogy az eddigi elnökség tagjainak mandátuma lejárt, új elnököt, titkárt, alelnököt, kellett választani, de szertáros is új tűzoltó lett. Az eddigi elnökség szeptemberi ülésén ajánlatok hangzottak el, így Teleki Zsolt eddigi elnök (aki szóbelileg és írásbelileg is lemondott tavaly) a neveket ismertette: Hanák Lászlót elnöknek, Vlasity Zoltánt alelnöknek, Bukta  Dánielt  titkárnak, Kiss Norbertet parancsnoknak (eddig is az volt), Árpási  Róbertet parancsnokhelyettesnek (eddig is ez volt), Barna Viktort szertárosnak) ajánlotta a közgyűlésnek. A tagság e névsort  egyhangúlag elfogadta. Az ellenőrző bizottságban egy változás történ: Vadnai László elnök helyett id. Kiss Tibor került be, a korábbi tagok maradtak. Végül a vitában felszólaltak: id. Kiss Tibor, Vlasity Zolttán, Hanák László, Teleki Zsolt, Bálizs Géza.

Bálizs Géza


MESTERSÉGEK NAPJA A TÁJHÁZBAN

    Az Aranykapu Művelődési Egyesület szervezésében a fenti címmel tartottak rendezvényt a Tájházban szeptember 27-én. Az ünnepi megnyitó után a felnőtt kézművesek megmutatták a gyerekeknek a gyöngyfűzést, kosárfonást, kötélfonást (szövést), kenyértészta-dagasztást, a kovácsolás fortélyait és persze más kézműves foglalkozásokat.  Az ebéd 13 órakor volt, ebéd után a gyerekek kipróbálhatták mindazt, amit délelőtt láttak, mármint a kézműves foglalkozást, de egyesek mesét is hallgathattak, akiket az íjászat érdekelt, azok pedig nézhették az udvar hátsó részében.  Közben szorgalmasan folyt a munka egy asztalon, dagasztották a tésztát a lepényhez, sütni kezdtek az udvarban lévő kemencében, és ezt a gyerekek, felnőttek, valamint a Tájházba látogatók is megkóstolhattak. Annyi adag volt, hogy alig győzték enni – e sorok írója is néhány darab lepényt megevett és elmondhatja, hogy igen finom volt. Jó ötlet ez a szervezők részéről, hogy a kézműveseket, szülőket, gyerekeket kicsit lefoglalták és még levegőn is lehettek a Tájház udvarán!

Bálizs Géza


MAGYAR   KÖLTŐK   ÉS   A   BIBLIA
Dr. Reisinger János előadás-sorozatának I. része

    Dr. Reisinger János ismert budapesti  irodalomtörténész, főiskolai tanár és  Biblia-kutató A magyar költők és a biblia címmel kezdte szeptember 24-én őszi előadássorozatát a  Városháza nagytermében. Az első rész Vörösmarty Mihályról szólt és költeményeinek kapcsolatáról a Bibliával.
    Részletesen elemezte az Emberek című költeményt, de szólt a Vén cigány címűről, az Előszóról, Csongor és Tünde című eposzról, a Búvár Kund balladáról és más költeményekről is.  
    „A Mózes által hozott törvényeket Vörösmarty szépen és erőteljesen kifejezi az Emberek  címmű versében, amely a magyarországi politikai  változások  hatására  született. Ha az emberben nem hiszünk, egy valakiben hinnünk kell – ez az egy valaki pedig Isten, és az Ő egyszülött fia, Jézus Krisztus! Az emberi szavaknak nem mindig hihetünk, de Isten szavainak igen. Ezen gondolatok is érződnek Vörösmarty  egyes verseiből“ – mondta, majd szólt arról, hogy utolsó éveit Vörösmarty Baracskán, azután pedig Kápolnásnyéken töltötte, mignem 1855. november 17-én elhunyt. Azt is megtudhattuk, hogy költeményeinek egy válogatását 30 évvel a halála után adták csak ki. Tanulmány Vörösmartyról csak kettő jelent meg; Babits Mihály volt az, aki elsőként a magasba emelte Vörösmartyt és költészetét!

Bálizs Géza


JÓ ELŐADÁS VOLT AZ EGÉRFOGÓ

    A Szarvas Gábor Könyvtár szervezésében szeptember 25-én a színházteremben vendégszerepelt a zentai Magyar Kamaraszínház társulata Agatha  Christie Egérfogó című krimi-darabjával. Tulajdonképpen e mű nem is kimondott krimi, inkább színműnek tekinthető.
    A zentai színtársulat egyre jobb, meggyőzőbb; a színészek alakítása élethű és már-már súrolja a profizmus határát; úgy éreztük, hogy előadásról előadásra jobbak a színészek, attól függetlenül, hogy amatőr társulatról van szó!  Persze, ehhez, társult egy jó színdarab is, mint az Egérfogó! Egyszóval jó előadást láthattunk kitűnő színészekkel!

Bálizs Géza


AZ ÉN VILÁGOM

    A Szarvas Gábor Könyvtár kiállítási termében szeptember 26-án megnyílt Szécsényi Attila moholi amatőr képzőművész második önálló kiállítása Az én világom címmel. E fiatalember mozgáskorlátozottsága miatt nem tudta képzőművésszé képezni magát, de önerőből kiváló amatőr művész lett. A kiállítás-megnyitón Nagybali Tamara mondott beszédet, amelyben méltatta Attila alkotásait és idézte Barna Kolozsi Valéria korábbi kiállításán mondott szavai egy részét: „Szécsényi Attila alkotásai az ő lelki világát, ihletettségét, művészi hajlamát, képzelet-nézeteit fejezik ki, ugyanakkor az életből is meríti alkotásainak mondanivalóját. Azonban ő nemcsak képzőművészeti formában fejezi ki gondolatait, hanem versekben, fogalmazásokban is; néhány első díjat is nyert különböző versenyeken, pályázatokon. A művészetben egyik példaképe Viktor Vasarely, aki a pop art egyik legismertebb világhírű magyar képzőművésze. Attila kollázsai sokszínűek, érdekesek, érzelmileg sokatmondóak; az életről alkotott nézetei, felfogásai tükröződnek e műveken, azonban egyéni elképzelései is kifejezésre jutnak. Alkotásain a színek világa és az ötletgazdagság keveredik, vagy éppen elkülönül, de mindenképpen egyéni és  szép…“  –  mondta Tamara, majd átadta a szót Szécsényi Attilának, aki megköszönte az együttműködést és e kiállítás megszervezését a Szarvas Gábor Könyvtárnak, valamint a megjelent (kis számú) közönségnek  és  megnyitotta  a  tárlatot.

Bálizs Géza


KIVÁLÓ VONÓSNÉGYES
szép dallamok az  Il  Belpaese hangversenyéről

    A Községi Önkormányzat  és a Szarvas  Gábor Könyvtár szervezésében szeptember 27-én a  Városháza nagytermében az Il Belpaese vonósnégyes hangversenyét élezhette a szépszámú  közönség,  akik között volt Urbán Mónika községi elnökhelyettes férjével, Rákos Rózsa, a községi tanács művelődéssel megbízott tagja (aki üdvözölte a megjelenteket a szervezők nevében), Varga Elfride, a II. Helyi közösség titkára és Csúzdi István, valamint más meghívott  vendégek és  zenekedvelő polgártársaink.
    Az Il Belpaes vonósnégyest egy baráti kör alapította, akik éveken keresztül muzsikáltak együtt különböző neves zenekarokban és vendégszerepeltek úgy belföldön, mind pedig külföldön.  Annyi év után az az ötletük támadt, hogy muzsikáljanak ők négyen együtt, így 2011-ben megalakították a fent nevezett vonósnégyest, amelynek tagjai: Nagy Árpád, Dušan Birać, Vladimir Saru, Željko Ivović.
    A vonósnégyes adai hangversenyén közismert szórakoztató zeneszámok, filmslágerek szerepeltek.

Bálizs Géza


KÖSZÖNET AZ I. HELYI KÖZÖSSÉGNEK

    Pénteki kikapcsolódásnak indult több mint egy évvel ezelőtt, és mára komoly célért küzdő érett csapattá kovácsolódott az a női röplabdacsapat, amely október 11-én sikeresen vette első akadályát, és 2:0 – 2:0 arányban aratott győzelmet a becsei Labud Pejović Iskoláskor Előtti Intézmény, valamint a zentai községi közigazgatás röplabdacsapata ellen a 2015-ben megrendezésre kerülő  munkásolimpia selejtezőjén.
    A  25:16, 25:13, valamint a 25:15, 25:13 arányban győzelmet aratott csapatot megalakulásuk kezdete óta az I. Helyi Közösség támogatta,  és eredményességükben bízva segítette. A csapat ezúton szeretne köszönetet mondani Gecse Istvánnak, az I. Helyi Közösség titkárának!

Lajkó Szilvia


Idősek mozgásfejlesztése

    Az emberek a korral mindinkább különböznek egymástól, nincs ún. egységes öregedési minta, de kimondható, hogy van egészséges öregedés.
    „Az adai Szociális Gondozó Központ tervezetét a Tartományi Egészségügyi, Népességügyi és szociális politikával foglalkozó titkárság támogatta 200.000 dinár összegben, melyet az intézmény az idősek és nyugdíjasok számára sporteszközök beszerzésére fordíthatott – mesélte Nagy József. – Asztalitenisz- és pikádófelszerelés, nyújtók, kézi és láberősítésre alkalmas eszközök, pilates-labdák várnak a tornázókra, akikkel nyugalmazott testnevelő tanár foglalkozik majd heti két alkalommal. Elmondhatom, hogy nagy az érdeklődés. A Szociális Gondozó Központ az idősek és nyugdíjasok aktív időskorának egyengetésén kívül bővítené a Idősek napközije épületét fejlődési rendellenességgel rendelkező gyerekek és fiatalok napközis tartózkodása érdekében, így ők és a nyugdíjas-egyesület közösen használhatnák az épület adottságait és eszközeit.”

Lajkó Szilvia


Csemetepótlásra fel!

    A Zöldike Természetvédelmi Civilszervezet újabb munkaakciót szervezett október 11-én a Tisza-parti ártéren elültetett facsemeték helyszínén.
     „A Tisza-parton általunk kisfákkal beültetett területet igyekszünk folyamatosan rendezni, hiszen visszajelzések is alátámasztották már, a lakosság igényli ezt a fásítást. Ez alkalommal is a gaztól tisztítottuk meg a területet, és előkészítjük a pótlásra, hiszen természetes szelekcióból eredően nem mindegyik csemete maradt meg. A következő munkaakciónk során a kisfák pótlását tervezzük elvégezni. – mondta Báity Ferenc, a szervezet elnöke.  - Munkaakciónk fő szponzora a Moholi Helyi Közösség és az Önkormányzat voltak. A szervezet alapító tagjai mellett volontőrök is segítkeztek a munkálatokban, és ezt élelmiszercsomaggal köszöntünk meg nekik. Ez újabb lépés volt a zöldebb környezetért.”

Lajkó Szilvia


ISMÉT GYARAPITOTTÁK

    versenyzőink egyesületünk trófeáit a Jó pajtás ligában. Aleksza Krisztián, Babity Milos és Bálint Kolozs összesítettben a 15 csapat között harmadik helyen végzett. Felnőtt csapatunk az Észak-bácskai ligában pedig 10 csapat közül az első lett.

Adankó Iván

oktobar 2014.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Ajvar sa Utrina među pet najboljih u Srbiji
Agrodan – Ada 2014.
Vesti
Šah
Aktivnosti sindikata
Sport
40-to godišnji školski generacijski susreti
Impresum


Design by VA