Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2014. október

Címoldal
Messze még a cél
Községi képes hírek
Hírek
V. Tehetségek fesztiválja
Nyelv és közösség
Sakkrovat
A színvonalas oktatásért
Macafajta
Mesés gyermekrajzok és bábelőadások
Koraőszi események
Egészséges nemi életre való nevelés
HÁLÓ találkozó volt Törökfaluban (Utrine)
Vándorló örökség
Kukorica-móka
A bor a gyomorba való, nem a hordóba!
Agrotechnikai bemutató Adán
Teológiai gondolatok
Fiatalok írják
Laci bácsi megjárta Kanadát
Zöld levél
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
40 éves osztálytalálkozók
Impresszum

Egészséges nemi életre való nevelés

    Október elején indult az a 14 műhelymunkát felölelő képzés, amely során a középiskolák második osztályos diákjai többek között hallhatnak az egészséges nemi élet ismérveiről, megismerkedhetnek a témához kapcsolódó legfontosabb fogalmakkal és a kapcsolaton belüli asszertív kommunikáció jelentőségével.
    Az adai Műszaki Iskolában októbertől májusig kéthetente két másodikos osztály számára tartanak foglalkozásokat, amelyeket Józó Sarolta, az iskola pszichológusa vezet.
    – Az egészséges nemi életre való nevelést Vajdaság szerte 67 középiskolában valósítják meg kísérleti jelleggel oktatáson kívüli tevékenységként –  magyarázta  az adai Műszaki Iskola pszichológusa. – A képzés célja, hogy a fiatalok átfogó tájékoztatást kapjanak az egészséges nemi életről, és az együttlétek következményeiről. Szeretnénk, ha a foglalkozásokon olyan légkört teremthetnénk, ahol a diákok megnyílnak, szabadon kérdeznek, elmondják véleményüket.
    – Milyen témákat járnak körül a képzés során?
    – A kéthetente tartott másfélórás műhelymunkákon szó esik majd az egészség fogalmáról, a serdülőkorról, a nemi szervek anatómiájáról, a szexualitással kapcsolatos kérdésekről. Kitérünk a terhesség, a szülés és az abortusz témakörére, beszélünk a nemi betegségekről, a védekezés lehetőségeiről, a rizikós viselkedésformákról és a nemi különbségekről is. Azt is megbeszéljük, hogy milyen problémákkal, hova érdemes fordulni és, hogy mi a feladata a nőgyógyásznak és az urológusnak. De a témához kapcsolódóan természetesen majd az emberi jogokról is szó esik.
    – Miért tartották fontosnak, hogy csatlakozzanak ehhez a kezdeményezéshez?
    – Fontosnak tartjuk, hogy a diákok hasznos ismereteket szerezzenek, és a legfontosabb fogalmak is a helyükre kerüljenek. Sajnos, a nemi életet még mindig tabuként kezeljük, és a társadalom nagy része sem eléggé nyitott ezzel a témával kapcsolatban. A szülők az iskolától, az iskola pedig a szülőtől várja, hogy felvilágosítsa a fiatalokat, akik viszont jobb híján egymástól, vagy az internetről, televízióból próbálnak ismeretekhez jutni, és sajnos azt tapasztaljuk, hogy nagyon sok mindennel nincsenek tisztában. Sokuknak már vannak bizonyos tapasztalataik, de az esetleges következményekkel nem számolnak.
    – Melyik korosztály kapcsolódik be a programba?
    – A második osztályosokat választották ki a pályázat kiírói. Szerintük ez az az életkor, amikor hatékonyan együttműködhetünk a diákokkal.  A műhelymunkák során nem alkalmazunk frontális előadásmódot. Páros és csoportmunkával, különböző gyakorlatok révén dolgozzuk fel a témákat, úgy, hogy a diákok is aktív résztvevői legyenek a foglalkozásoknak. Számonkérés természetesen nincs. Most, az első foglalkozások után, úgy tűnik, hogy a diákok kedvezően fogadták, s nyitottak az együttműködésre, a közös munkára, s reméljük az itt szerzett ismeretek által felelősségteljesebbek lesznek, jobban megválogatják partnereiket, és másként kezelik kapcsolataikat. – mondta a Műszaki Iskola pszichológusa.
    A május elején záruló képzés megvalósulását a Vajdasági Közegészségügyi Intézet és Tartományi Sport- és Ifjúságügyi Titkárság támogatja.

Józó Krizsán Mónika

oktobar 2014.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Ajvar sa Utrina među pet najboljih u Srbiji
Agrodan – Ada 2014.
Vesti
Šah
Aktivnosti sindikata
Sport
40-to godišnji školski generacijski susreti
Impresum


Design by VA