Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2014. október

Címoldal
Messze még a cél
Községi képes hírek
Hírek
V. Tehetségek fesztiválja
Nyelv és közösség
Sakkrovat
A színvonalas oktatásért
Macafajta
Mesés gyermekrajzok és bábelőadások
Koraőszi események
Egészséges nemi életre való nevelés
HÁLÓ találkozó volt Törökfaluban (Utrine)
Vándorló örökség
Kukorica-móka
A bor a gyomorba való, nem a hordóba!
Agrotechnikai bemutató Adán
Teológiai gondolatok
Fiatalok írják
Laci bácsi megjárta Kanadát
Zöld levél
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
40 éves osztálytalálkozók
Impresszum

Koraőszi események

    Sárgul a határ, a természet felölti, az ősz színeit akármennyire zöldül is még a füves terület a sok esőtől, ami az idén lehullott.  A termésbetakarítás, ha nehézkesen is, de megindult a nagy szabadég alatti üzemben.
    Beindult a cirok szedése, ami bizony nagy nehézséggel ment, mivel az eső sokszor is beleszólt a munkálatokba. Hol esett az eső, hol pedig nem, a szedés mégis folyamatos volt. Sokszor csupa vizesek voltak a szedők, de a leszedett cirok is várta a csapadék leálltát, hogy előbb-utóbb a termelő elvihesse a földjéről.
    Törökfaluban és Völgyparton összesen három cirokszedő banda dolgozott az idei szezonban. Volt elegendő munkájuk, de keresetük is, aminek mindannyian örültek, még ha sokszor nagyon is nehéz körülmények adódtak a munka végzésekor. Minden nehézség ellenére a szezon lezáródott, s a megszokott hagyomány szerint a szedők és a gazdák most is megünnepelték egy mulatságos bankettel a sikeres munka elvégztét.  Az összedobott pénzből ételre, italra s jó hangulatot keltő élő zenére is jutott a banda vezetőitől.


Látogatás a tűzoltóknál

    A Cseh Károly Általános Iskola törökfalusi felső tagozatának diákjai és tanárai szeptember 19-én látogatást tettek a helybeli Önkéntes Tűzoltó Testület laktanyájánál. A délutáni első két órán a diákok megismerkedhetnek a tűzoltók feladatával, valamint felszereléseivel. Közelről megnézhették a tűzoltó teherautót és a traktort a ciszternával, de még ki is próbálhatták őket. Na, nem hajtani, hanem csak beülni s felmászni a tetejére, ahol a vízágyút is megvizsgálhatták. Szeptember 26-án pedig a helybeli alsósok és óvodások is részesültek ezen örömökben, mivel számukra mindez még messzebb van, mint a felsőseknek, akik már mégiscsak másképpen látják a világot. Mindhárom csoport teli élménnyel és új tapasztalattal hagyta el a laktanyát, most már abban a tudatban, hogy tudják mi van a hatalmas garázsban, ott a település szélén.
    Törökfaluban szeptember 20-án első alkalommal szerveztek Háló-találkozó a helybeli plébánián. Az egésznapos programban egy előadásra került sor, amit Mellár József törökbecsei plébános tartott. Kiscsoportos beszélgetésekre is sor került, valamint közös ebédre mindazok részére, akik részt vettek a találkozón. A délutáni órákban kulturális műsort is tartottak, majd a záró szentmisét templomban. A találkozó fő mottója Mt 11,28: „Jöjjetek hozzám mindnyájan, akik elfáradtatok és terhek alatt görnyedtek, én felüdítlek titeket.” A találkozó színhelye nagyobbrészt a Százszorszép ME épületében volt.


Szent Gellért napján

    Szeptember 28-án Szent Gellért napra és Sündörgőre került sor törökfaluban a Százszorszép ME épületében. Maga az ünnepség a Szent Gellért templomban kezdődött szentmisével, amit ft. Vreckó Ferenc zentai plébános mutatott be közösen az egybegyűlt hívekkel. Utána a kulturális műsorra a Százszorszép épületében került sor, ahol az iskolás diákok, az egyesület kis néptánccsoportja, a felnőtt néptánccsoport, valamint a Búzavirág és Törökszegfű énekcsoportok léptek fel. Színes és szép sorakoztató programnak sikeredett a műsor, minek előtte Hajnal Jenő a Magyar összefogás MNT idei választás programját mutatta be pár mondatban és köszöntötte az egybegyűlteket. A délutáni órákban a JUNITISZ ifjúsági civil szervezet vezetésével folytatódott az ünnepség a Sündörgővel. Játékos szórakozásra került sor, ahol a gyerekek szüleikkel együtt vetélkedhettek a Meseországában. Volt bábelőadás és táncoló talpak is, melyen az ügyes lábakat lehetett próbára tenni. A nyertesek édességcsomagot kaptak ügyességükért, aminek még jobban megörültek, de volt más értékes ajándék is.
    Átlépve az ősz második hónapjába, október 1-jén a törökfalusiak két helyen voltak sikeresek. Az idősek Kárpát-medencei Kulturális és Művészeti Vetélkedőjét tartották Szabadkán a Népkör épületében. A törökfalusi Törökszegfű énekcsoport egy dalcsokorral vett részt ezen a találkozón és egy vers-szavalattal, amit Török Klárika adott elő. A hatvan éven felettiek számára lett ez a kis vetélkedő megszervezve, ami az énekcsoport számára egy újabb tapasztalatszerzés volt. 
    Belgrádban pedig az ajvárfőző-versenyt szervezték meg, amin a Szerbia 20 városában korábban  megtartott főzőverseny nyertesei vettek részt. Az Adán megtartott községi ajvárfőző-versenyen a törökfalusi Százszorszép ME csapata nyerte meg az első helyezést. Így hát nekik a fővárosi versenyen is lehetőségük volt helyt állni. A lelkes csapat az elkészített ajvárral a zsűri bírálata által eljutott az öt legjobb csapat közé. Végül az első helyezést a leskovaci Svetozar Krstić Toza szakács-szakközépiskola diákjai, a Vučji tim 2 nyerte el.
    Cikkem végére érve a nagyon jó idő szépen remekelt, de egyszerre csak jött a rossz idő, s megint sok eső hullott vidékünkre. Beköszöntött a gazdasági ünnep is egy kicsit, bár még sok a teendő a határban. Lassanként a látóhatár is egyre nagyobb lesz, s a táj, a feketeföld és a zöldellő őszi vetés színezetét ölti magára, míg a hó le nem hullik.

Molnár József

oktobar 2014.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Ajvar sa Utrina među pet najboljih u Srbiji
Agrodan – Ada 2014.
Vesti
Šah
Aktivnosti sindikata
Sport
40-to godišnji školski generacijski susreti
Impresum


Design by VA