Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2014. október

Címoldal
Messze még a cél
Községi képes hírek
Hírek
V. Tehetségek fesztiválja
Nyelv és közösség
Sakkrovat
A színvonalas oktatásért
Macafajta
Mesés gyermekrajzok és bábelőadások
Koraőszi események
Egészséges nemi életre való nevelés
HÁLÓ találkozó volt Törökfaluban (Utrine)
Vándorló örökség
Kukorica-móka
A bor a gyomorba való, nem a hordóba!
Agrotechnikai bemutató Adán
Teológiai gondolatok
Fiatalok írják
Laci bácsi megjárta Kanadát
Zöld levél
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
40 éves osztálytalálkozók
Impresszum

A bor a gyomorba való, nem a hordóba!
(idézet Szauter Róbert nemesnádudvari plébános Borszentelői miséjéből)
Azaz, a nemesnádudvari Szent Mihály Napi Újbor Ünnepe és a testvértelepülések találkozója. Mottója: Az Európai Uniós családi élet!

    A Nemesnádudvarra visszajárók minden alkalommal szembesülnek azzal a kedvességgel, barátsággal, amely egy-egy új, váratlan élménnyel párosul e Bács-Kiskun megyei településen. Számomra ez alkalommal a címnek szánt idézet lett az, amelyet a vasárnap de. (szept. 28) német-magyar nyelvű katolikus szentmisén hallottam a borszentelés zárszavaként. Minden év szeptember utolsó hétvégéjén Nemesnádudvaron összejönnek a testvértelepülések delegációi, mellettük a környező települések hivatalos és nemhivatalos képviselői, külföldre szakadt magyarok, akik magukkal hozzák ottani ismerőseiket... a betelepültek és kitelepültek, közeli és távoli rokonait, ismerőseit.
    És ilyenkor, megnyílnak (no nem az ég csatornái, hanem) Nemesnádudvar borospincéi. A pincék gazdái szinte versenyeznek a traktálással. A jelszó: étlen-szomjan e kis faluból senki sem távozhat!
    Magának Nádudvarnak mintegy 1800 lakosa és több mint 2000 borospincéje van. A lakosság mintegy negyede (talán még) német származású, köszönhetően a II. világháború utáni kitelepítéseknek, lakosságcseréknek. Ez idő tájt kerültek oda Adáról-Moholról is családok, emberek, de találkoztunk olyanokkal is, akik a 90-es években települtek innen – oda. Tudni lehet erről a térségről (Bács-Kiskunság) hogy egy multietnikus közösség, találkoztunk ott a már említett, német és magyar nációk mellett szerb és horvát emberekkel, de mások is jelen vannak. Külön pikantériája volt számomra az egésznek, hogy a szombat esti pincelátogatás alkalmával összefutottunk két környékbeli szerb emberrel, akik másnap Zomborba jöttek (rokoni alapon) kőműves munkát végezni (kb. 50 km).


Képek a nemesnádudvari testvértelepülési találkozóról

    A felvidéki Diószeg, a németországi Neibsheim mellet Adáról és Moholról is eleget tettünk a meghívónak, tiszteletünket tettük a testvértelepülésen. Tőlünk, a hivatalos küldöttség mellett, az adai Vadvirág és a moholi Novak Radonić M. E. táncosai vettek részt és léptek fel az ünnepségen. Természetesen, mint tavaly, úgy az idén is mindkét csoport nagy sikert ért el. Mint ahogy szombat délelőtt a Gali-Mutyi szakácspáros, a Gali család aprajával támogatva, nagy sikerrel mutatta be (sütötte) a szerbiai- vajdasági konyha specialitását a pljeskavicát. A kb. 4-500 adag, gondolom, magáért beszél. Egyszóval, mindenki jól érezhette magát!
    A vasárnap délelőtti szüreti felvonuláson a már említett testvértelepülések tánccsoportjai mellet Magyarország még nagyon sok más településéről voltak ott felvonulók (Budaörs, Kiskunfélegyháza, Bogyiszló, Baja...). Hogy a szokások megmaradjanak, stílusosan fiatal lányok szőlőtaposásával zárult a mintegy 2-2,5 órás műsor.
    Nos, ami pedig az egész rendezvény mottóját illeti, úgy gondolom, a Nemesnádudvariak az EU-s pályázatnak minden szemszögből eleget tettek. Nemcsak vendégszeretetükkel, rendezési készségükkel de láthatóan e kis falu (szinte mesébe illő) rendezettségével is jó példáját mutatják a szorgalomnak.

Világos T.,  Ada-Mohol, 2014. októbere

oktobar 2014.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Ajvar sa Utrina među pet najboljih u Srbiji
Agrodan – Ada 2014.
Vesti
Šah
Aktivnosti sindikata
Sport
40-to godišnji školski generacijski susreti
Impresum


Design by VA