Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2014. február

Címoldal
Az én emberem meg a te embered, az nem a mi emberünk
Községi hírek
Nőnapra
A helyi közösségek továbbra is működnek
A bogrács mellett szól legszebben a távíró
200 euró öröme
A Szeretet átvisz az életen
Egyre jobban...
Esküvő kiállítás
Három nap elzárva…
A tánc életem egyik legnagyobb kincse...
Készül a fürdőfejlesztési stratégia
Hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondoloatok
Rendőrségi hírek
Zöld levél
130 éves lehetne
Sakkfeladvány
Az adai horgászok 68. évi közgyűlése
Fausto Liga
Tarka-barka
Impresszum

200 EURÓ ÖRÖME
Törökfalusi hetedikesek díjnyertes filmje az Engelmann-kastélyról

    Decemberben, a Kárpát-expressz című tv-adásban láttam először, hogy a törökfalusi hetedikes diákok versenyfilmje az adai Engelmann-kastélyról elnyerte a zsűri egyik fődíját. Tősgyökeres lokálpatrióta adai lévén hirtelen melegség járta át a szívemet, és utána már csekélység volt fellelni e filmes csapatot, annál is inkább, mert vezetőjük, felkészítő tanáruk Göblös Péter adai pedagógus, aki történetesen az adai Cseh Károly Általános Iskola törökfalusi tagozatában tanít – jó ismerősöm.

    Göblös Péter elmondta, hogy tavaly a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), a Kós Károly Kollégium (KKK) és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) video-kisfilmek készítésére írt ki pályázatot Videosikoly címen a veszélyben lévő népi épített értékek dokumentálására. A júliusban közzétett felhívás felcsigázta az érdeklődését és azonnal tervezésbe kezdett, hogyan is kellene megragadni a lehetőséget és diákjaival részt venni e pályázaton.


Göblös Péter a blog-felvezetés közben


Az Engelmann-kastély videofilm címképe

    Mivel a filmezésben, a videózásban fölöttébb jártas és a tavalyi év folyamán indította Adai Korzó néven a mára már igencsak felfutott internetes videó-blogját, megszervezte a törökfalusi iskola hetedik osztályosainak csapatát, név szerint Mácsár Barbarát, Miklós Zsófiát, Petrvo Adriánt, Balla Vivient, Tóth Melisszát, Korda Dominiket, Sándor Lillát és Tót Mariettát és munkához is láttak.
    Elkészítették versenyfilmjüket, elküldték a pályázatra és izgatottan várták az eredményt. December közepén érkezett az örömhír, hogy az első díjjal egyenértékű ötödik helyezésükkel 200 eurós díjat kapnak. Nagy volt az öröm a kis csapat tagjai között, mi – a szélesebb körbe számító adaiak – pedig egyszeriben büszkék lettünk a törökfalusi diákokra!
    Személy szerint úgy gondolom, hogy ez a Göblös Péter és diákjai által jegyzett film Urbán János Tűzsziget címen vagy 50 évvel ezelőtt megjelent Ada-monográfiája után a legjelentősebb (tisztán adai) irodalmi-művészeti teljesítmény! Hát ezek után van-e csodálkozni való azon, hogy nyomban utána is eredtem ennek a kiváló kis csapatnak?!


A diákcsapat filmforgatás közben


Nosztalgikus táncjelenet a kastély teraszán

    Göblös Péter: „Törökfaluba kerülésem után hallottam először diákjaimtól az Engelmann-kastélyról. A XIX. század végén a járásföldek felosztása idején jutott nagybirtokhoz Ada határában többek között Engelmann Jenő is, aki a 2000 hektáros birtokán Gunaras és Kavilló között építette fel a majorságot és a kastélyt.. A birtok állandó lakói a cselédek, komenciós béresek és a környékbeli zsellérek voltak. Az 1919-es ,,őszirózsás forradalom" idején érte az első csapás a kastélyt. Az emberek, amit csak értek, vittek. A széthordott tárgyak felkutatásában még az itt állomásozó francia katonaság is részt vett. Lassan elő is kerültek a tárgyi értékek, de a visszatérő Engelmann család nem ezek hiányát fájlalta legjobban, hanem azt, hogy amikor a trianoni békediktátummal elszakított terület új fennhatóság alá került, az új hatalom likai dalmát telepeseket hozott a vidékre, és számukra az Engelmann-birtokból hasított ki családonként hat hold földet. A cselédházak álltak még a hetvenes években is. Az itt élőket akkoriban költöztették át a Pobeda mezőgazdasági birtokra. A gazdasági épületeket lassan lebontották. Mára már csak az egykor több holdnyi park és a kastély csupasz falai maradtak meg, pedig alig néhány évtizeddel ezelőtt még bálokat és művelődési rendezvényeket tartottak itt a környékbeli tanyavilág többnyire magyar fiataljai. Jártak ide Tornyosról, Keviből, Zentagunarasról a fiatalok. Az Engelmann családról és a kastélyáról azonban már nincs sok emléke a környék magyar lakosságának. Többnyire juhászok bérlik a terület legelőjét.
    Így hát önmagától adódott a téma, készítsünk versenyfilmet erről a romos állapotban is gyönyörű épületről! A diákok örömmel fogadták a tervet és ekkor „alkalmaztam” édesapámat Göblös Balázst, is, hogy legyen ő a második kamerás és – merthogy az idő is szorított bennünket – alig 3 nap alatt nyélbeütöttük a filmet.”


Havasi János, a Kós Károly Kollégium titkára eredményhirdetés közben

    De nem 3 nap volt ez, mondom én, a riporter, hanem benne van ebben a sokéves tapasztalat is, amit informatikai tanárként szerzett először az adai, központi, majd a törökfalusi iskolában. Utána, most már csak az eredménylista ismertetése maradt hátra, ami a következő:
    I. Díj (200 EUR)
    Mit tettetek? (Mátyás Eszter, Papp Szentannai Balázs – János Zsigmond Unitárius Kollégium, Kolozsvár)
    Homlokomat fészeknek adtam… (Buzási Gyopár, Klárik Loránd, Vatányi Szabolcs – Plugor Sándor Művészeti Liceum, Sepsiszentgyörgy)
    II. Díj (200 EUR)
    Simon-malom (Szász Árpád Csongor – Szováta)
    III. Díj (200 EUR)
    Érmelléki pincekörkép (Burián Sándor, Kovács Attila, Técsi Boglárka – Lórántffy Zsuzsanna Református Gimnázium, Nagyvárad)
    IV. Díj (200 EUR)
Torockói vizimalom (Mátyás Eszter - Szászfenes)
    V. Díj (200 EUR)
    Engelmann-kastély (Törökfalusi Iskola VII. osztályosai, Bácska)
    Kiemelt különdíj (150 EUR)
    Délibáb (Bolyai Filmműhely, Zenta)
    Különdíjak (100-100 EUR)
    Bálványosvár (Nagy Csenge – Kézdivásárhely)
    Péterrévei Kis-zárda (Samu Mihály Általános Iskola tanulói – Péterréve)
    Kishegyes emlékei (Gavlik Zénó -Topolya)
    Gyerekeink fogják látni? Stefanik-mauzóleum (Füleki Gimn. II. A osztály)
    Az ozsdolai Luka-malom (Zölde Henrietta – Ozsdula)
    Toldalagi- kastély (Csép Vivien, Láng Borbála, Kovács Noémi, Miklós Mátyás, Marosvásárhely)
    Olvasnám én… Temetőkövek Magyarvistán (Szallós Kis Csaba – Kolozsvár)
    Az Újvárosiak Pacséron (Móricz Ildikó - Pacsér)
    Csónak alakú fejfák Érmelléken (Mikó Alexandra, Székely Annabella – Érmellék)
    Költségtérítés (50 EUR)
    Kemény-Bánffy-kastély (Zsoldos Botond Mihály – Sínfalva)
    Az utolsó vashajlítók (Bolyai Filmműhely, Zenta)
    A Szilágyság romos értékei (Lukács Melinda - Szilágylompért)
    Vajdasági népi építészet (Szalai Bálint - Vajdaság)
    Ne hagyjátok az iskolát (Bálint Márk, Zenta)
    Áldás a bejövőre… székelykapuk (Marius Tache - Gyergyószentmiklós)
    Az Úr asztalától a sírig – Tiszasalamon temploma (Szabó Máté – Tiszasalamon)


A díjnyertes filmes-csoport egy része a werk-filmből (balról-jobbra):
Tóth Melissza, Sándor Lilla, Balla Vivien, Miklós Zsófia, Tóth Marietta és Korda Domonik

     Péter video-blogjában van egy rövid, intelligens werk-film is (hogy hogyan készült film) a díjnyertes videóról, amiből az alábbi párbeszédet rögzítettük:
    Göblös Péter (kérdezi a diákjaitól): Mire költitek a díjból származó pénzt? Balla Vivien: Azt terveztük, hogy szétosztjuk. Hogy aztán meg ki, mire költi, az az ő dolga. Göblös Péter: Hallottam azt is, hogy valami közösben is gondolkoztok… Balla Vivien: Hát, igen, csak azt páran nem akarják, így akkor szétosztjuk. Göblös Péter: Hogy éreztétek magatokat a filmezés alatt? Miklós Zsófia: Szerintem jól. Rengeteget viccelődtünk, meg hülyéskedtünk, és nagyon szívesen újra csinálnánk. Gblös Péter: Ha lesz egy újabb pályázat, lehet rátok számítani? Balla Vivien: Igen, igen, igen. Ehhez a filmhez az adatokat részben az internetről szedtük le, részben pedig a mamám mondta el az emlékeit. Göblös Péter: Hogyan tanultatok meg táncolni? Korda Dominik: Zsófi már régóta táncol, és ő tanított meg bennünket is. Göblös Péter: Hol szereztétek azokat a szép ruhákat? Balla Vivien: Az én ruhámat kölcsönöztük, de volt, aki a bérmálkozási ruháját vette fel, Zsófi pedig saját táncos ruhájába öltözött. Ebben szokott táncversenyekre járni. Göblös Péter: Eredetileg a kastélyban kellett volna felvennünk a táncot, miért nem így volt? Balla Vivien: Az időjárás végett; nagyon hideg volt! Zsófi ruhájának meg nem is volt hátulja! Így a táncjeleneteket a törökfalusi Százszorszép Művelődési Egyesület székházában vettük fel.

    Végül nem mulasztottam el, hogy megkérdezzem Sziráki Mihályt, az anyaiskola, az adai Cseh Károly Általános Iskola igazgatóját is, hogyan tekint diákjai nagy sikerére?
    - Tanulóink filmes sikere mindannyiunkat igen nagy örömmel és büszkeséggel tölt el. Ez az eset is mutatja, hogy tehetséges diákok nemcsak a városokban, a nagyobb központokban vannak, hanem a legkisebb településeken is. Göblös Péterről meg már régóta tudjuk, hogy mennyire vonzódik az informatika és a videózás iránt, így ez az eredmény egyben azt is feltételezi, hogy az eljövendő időkben még sok más siker, díj várható tőle.
    Az iskolában mi is állandóan figyeljük a pályázatokat, és amelyiken csak lehet, részt is veszünk.
    Mégegyszer őszintén gratulálok a törökfalusi hetedikeseknek és felkészítő tanáruknak, Göblös Péternek!

Király János

    Ui.: Javaslom mindenkinek, hogy az AdaKorzó internetes címen tekintsék meg a díjnyertes filmeket és a többi említett bejegyzést is!

februar 2014.

Naslovna strana
Opštinske vesti
8. mart
Mesne zajednice nastavljaju sa radom
Milica, Miroslava i Mihajlo – prve trojke u opštini
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikara
Šahazbuka
Impresum


Design by VA