Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2014. február

Címoldal
Az én emberem meg a te embered, az nem a mi emberünk
Községi hírek
Nőnapra
A helyi közösségek továbbra is működnek
A bogrács mellett szól legszebben a távíró
200 euró öröme
A Szeretet átvisz az életen
Egyre jobban...
Esküvő kiállítás
Három nap elzárva…
A tánc életem egyik legnagyobb kincse...
Készül a fürdőfejlesztési stratégia
Hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondoloatok
Rendőrségi hírek
Zöld levél
130 éves lehetne
Sakkfeladvány
Az adai horgászok 68. évi közgyűlése
Fausto Liga
Tarka-barka
Impresszum

A tánc életem egyik legnagyobb kincse...
Beszélgetés Juhász Tamás táncossal

    Igen érdekes körülmények előzték meg a Facebookon keresztül folytatott beszélgetésemet juhász tamás ifjú táncossal, a New  Ada  Dance  Táncklub tagjával;  orovecz  béla  táncpedagógus  hívta fel a figyelmemet e fiúra, akiről elmondta hogy  az idő alatt, amióta tánctanár, még nem volt ilyen tehetséges és sikeres táncosa, aki igen rövid idő alatt „összetáncolta” a legfényesebb érmeket országos, európai és világversenyeken! Mennyi idő alatt?  Valamivel több mint két év alatt!  A többiről azonban részletesebben Tamás „mesélt”, azaz válaszolt a kérdéseimre.


Juhász Tamás és táncospárja

    Mikor és hogyan kezdődött tánckarriered? Milyen táncokat táncolsz és melyiket szereted a legjobban közülük?  Mennyi érmet gyűjtöttél össze  és milyeneket a versenyeken és melyik áll közel a „szívedhez”?
    Juhász Tamás elmondta hogy tánckarriere néptánccal kezdődött, kiscsoportos óvodás volt, amikor beiratkozott az Aranykapu Művelődési egyesületbe, ahol 10 évig néptáncos volt.  „ Közben többször is gondolkoztam azon, hogy más tánc-műfajban is kipróbálom magamat.  A tánciskolában a vizsgabálon táncoltam először báltermi és latin táncokat, amelyek egyből elnyerték tetszésemet; a vizsgabál haladó táncversenyét megnyertük táncpartneremmel Karácsonyi Ágnessel. Itt figyelt fel rám Orovecz Béla tánctanár, aki megkért hogy csatlakozzak a New Ada  Dance táncklubhoz. Ez volt életem egyik fontos fordulópontja” –  kezdte Tamás a beszélgetést, majd így folytatta: „E táncklubban eltöltött valamivel több mint két év alatt jó néhány féle táncstílusban próbáltam ki tehetségemet: staandard táncokban (keringő, tangó, quick-step);  caribbean latin showban (samba, rumba, cha-cha-cha);  caribbean táncokban (salsa, bachata, merengue); elektric; bboggie-woggie. A jövőbeeli tervem hogy kipróbálom a  hip-hop táncot is!  Legjobban ezek közül a caribbean táncokat szeretem – ezek állnak legközelebb hozzám.  Miért?  Talán azért, mert a merengue önfeledt bulizós hangulatú tánc,  a bachata olykor tüzes és szenvedélyes  – ezek  jellemzők az életben reám is.  Van még egy táncfajta, amely igen közeli hozzám (és amely első pillanattól kezdve megfogott!), ez az elektric-tánc (a pantomim, a kéz,  láb  és testmozdulatok összessége, koreográfiára – B.G. Megjegyzése!) – szabad időmben (vagy ha unatkozom) e táncot gyakorolom, táncolom otthon is.   A Táncklubban eltöltött aránylag rövid idő alatt összesen 50 érmet (!) szereztem különböző versenyeken: országos-, Európa- és Világbajnokságokon, nemzetközi versenyeken – ezek közül 40 aranyérmet, 8 ezüst- és 2 bronzérmet (Európa-bajnokságokon 8 első helyet, Világbajnokságokon 3 első helyezést és 3 második helyezést értem el); ezenkívül a Kupa-versenyeken 5 első és 3 második helyezést értem el;  Mindezen kívül 5 táncost  formáló  díjat  is összegyűjtöttem! E sikereket természetesen csakis kemény munkával, sok gyakorolással, odafigyeléssel és elszántsággal érhettem el – más különös titka a sikereimnek nincsen!  Mindegyik érem közel áll a szívemhez, de ha választanom kellene, akkor azt az Európa-bajnoki aranyérmet mondanám amelyet még junior kategóriában értem el Magyarkanizsán.    Persze sokat köszönhetek táncpartnereimnek is, akikkel felejthetetlen élményeim vannak   (és voltak) mind a klubban folytatott munka, gyakorolás terén, mind pedig a különféle versenyeken.  Szép sikereket értem el Lakatos Fannyval, akivel már úgy összeszoktunk, hogy ˝egy hullámhosszon vagyunk˝ tánc közben!  A  standrd táncokban partnerem Vajagi Viola, akivel valóságos élmény számomra a közös munka!”  - írta  Tamás első kérdéscsoportomra válaszolva.
    Bizonyára sokat kell gyakorolnod  e sikeres eredményekért; ki tudhatja hogy egy-egy versenyre mennyit kell készülni, gyakorolni? vajon a tánc mióta számít sportnak, és mennyire tekinti annak a közönség? Végül szeretném  tudni: milyen jövőbeli terveid vannak?
     „Igen, egy-egy versenyre nagyon sokat kell készülni, gyakorolni, rengeteg munka van benne és sok szabadidőnk rámegy! Ezt csak az tudja, aki átéli, aki úgymond benne van az egészben!   Mivel én maximalista emberke  vagyok, mindég arra törekszem, hogy egy-egy táncmozdulatom minél pontosabb, precízebb legyen, minél jobban sikerüljön. A kitartó gyakorlat  azután meghozza  a sikereket és a jó eredményeket!  Ez azonban sokszor nehéz és megerőltető munkának a gyümölcse.  Egy-egy tánc külsőre könnyűnek tűnik,  azonban én nehéznek tartom, ugyanis nekünk táncosoknak nemcsak a lépésre, hanem a zenére és a mozdulatokra is figyelnünk kell;  ha csoportban táncolunk, akkor a többiekre is oda kell figyelni!  A 10 éves néptáncos múltamból adódóan a lámpalázat sikerült legyőznöm és valamiféle testtartást is sikerült kialakítanom, de ennek átalakítása a táncmozdulatokhoz nehéz volt! A táncot tudtommal 1998-ban nyilvánították sportnak, ennek ellenére még mindég sokan nem annak tekintik;  ez talán azért van mert a szórakoztató műfajok közé is sorolják és a közönség ez utóbbit szokta meg és úgy is tekint a táncokra, versenyekre!  Én azonban sportnak is tekintem, mert egy-egy siker mögött igen kemény munka áll!
    Jövőbeni terveim középpontjában a középiskola befejezése áll, azonban még nem tudom hogy a folytatás a gépészettel kapcsolatos lesz e (bár szeretem ezt az ágazatot!); egy távolabbi tervem hogy számítógépes üzletet nyithassak.  Természetesen a táncot sem szeretném a jövőben  elhanyagolni, hiszen akkor érzem igazán jól magam, amikor táncolok. E téren szintén van egy távolabbi tervem: egyszer majd letenni a pontozóbírói vizsgát (ez azonban még a jövő titka)!   Az egyik tervem már november óta megvalósult, ugyanis tanítok egy 10 gyermekből álló csoportot az elektric-táncra, nagy élvezettel nyújtom át tudásom legjavát e kis „porontyoknak” és jól haladnak – ha minden jól megy a jövő évi Nőnapi táncműsorban már bemutathatják mit tudnak, egy csoport-koreográfiára táncolva az elektricet. Később néhányukat majd versenyekre is küldök, hadd mutassák meg mennyit fejlődnek e táncstílus terén.  Igaz, nekem is  még e téren fejlődnöm kell . . .” – fejezte be a beszélgetést Juhász Tamás! Mi  szívből kívánjuk Neki, hogy még további szép sikerekkel örvendeztessen meg minket és az adai közönséget!!

Bálizs Géza

februar 2014.

Naslovna strana
Opštinske vesti
8. mart
Mesne zajednice nastavljaju sa radom
Milica, Miroslava i Mihajlo – prve trojke u opštini
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikara
Šahazbuka
Impresum


Design by VA